Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΣΟΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ
Απαίτηση των κατοίκων να γίνει πράσινο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους - κάτοικοι και Επιτροπή Αγώνα - για τη διάσωση ενός από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, του Αλσους της Ριζαρείου. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου έναν μήνα. Ο χώρος του Αλσους έχει παραχωρηθεί δωρεάν από την κυβέρνηση στο «Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή», προκειμένου να χτίσει εκεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 του Δεκέμβρη 2001, η Ευδ. Γαλανού εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση που έγινε πρόσφατα με το νόμο 2947/2001 -προκειμένου να γίνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - είναι αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση με το νόμο 2947/2001, άρθρο 14, επικύρωσε υπουργική απόφαση για παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου στο «Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή». Παράλληλα, η εισηγήτρια ανέφερε ότι η παραπάνω ρύθμιση αντιβαίνει τις συνταγματικές αρχές περί ισότητας, έννομου τάξης και διάκρισης των εξουσιών. Σημείωσε, δε, πως με τη σχετική απόφαση παραχώρησης της έκτασης στο Ιδρυμα Γουλανδρή παραβιάζεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας και πως αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Σύντομο ιστορικό

Το Μάρτη του 2000 η κυβέρνηση ψηφίζει τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Ολυμπιακό Χωριό με την υπογραφή των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ για δωρεάν παραχώρηση σχεδόν 15 στρεμμάτων με σκοπό την ανέγερση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το συνολικό εμβαδόν του κτίσματος μπορεί να ξεπεράσει τα 25.000 τ.μ. Το ύψος καθορίζεται στα 16 μέτρα, αλλά για το 5% της κατασκευής το μέγιστο ύψος θα φτάσει τα 27 μέτρα (ύψος εννιαώροφης οικοδομής).

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στον Ολυμπιακό νόμο νομοθετείται η παραχώρηση του Αλσους Ριζάρη στο Ιδρυμα για την κατασκευή του Μουσείου.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, οι κάτοικοι και η Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση του Αλσους της Ριζαρείου αντιδρούν έντονα. Σημειώνουν πως η περιοχή αποτελεί από τους ελάχιστους χώρους-πνεύμονες πρασίνου και πρέπει να διασωθεί. Τονίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι για το Μουσείο, ενώ ειδικοί, που επιθυμούν ο χώρος να μείνει πράσινο, καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Σημειώνεται εδώ, πως ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων - πέραν των ομόφωνων αποφάσεων για να μείνει ο χώρος πράσινο - έχει υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές της οδού Πειραιώς, του Φιξ και του Θριάσιου Πεδίου.

Ο Γ. Στεφανίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους της Ριζαρείου, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε: «Εμείς δε λέμε όχι στο μουσείο, λέμε όχι στην καταστροφή του πράσινου. Αλλωστε, ακόμα και η διαθήκη του Ριζάρη ήταν τέτοια που προέβλεπε πως το κράτος πρέπει να πάρει τέτοια μέτρα ώστε ο χώρος αυτός να γίνει πάρκο. Οποιοι από τους βουλευτές ψήφισαν αυτό το νόμο (σ.σ.: 2947/2001) δεν έλαβαν υπόψη την ασφάλεια των πολιτών. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση σεισμού είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος στην περιοχή. Μοναδικός διότι το Πάρκο Ελευθερίας έχει καταστραφεί τελείως από την καταχρηστική επέκταση του Μεγάρου Μουσικής. Το Πεδίον του Αρεως έχει καταπατηθεί για αθλητικές υποτίθεται εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι και παράνομες. Η καταστροφή και του Αλσους για μας είναι μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος των κατοίκων της Αθήνας -κυρίως του κέντρου - και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ