Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες πλατιάς συζήτησης μέσα σε χώρους δουλειάς για την οργάνωση της πάλης

Από τις περιοδείες σε εργοτάξια του Ηρακλείου
Από τις περιοδείες σε εργοτάξια του Ηρακλείου
Σε εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς προχωρούν αυτές τις μέρες συνδικάτα και συνδικαλιστές σε μια σειρά από κλάδους, ανοίγοντας πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για την επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία και την ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε ναυπηγεία της Ζώνης Περάματος - Δραπετσώνας, αναδεικνύοντας την ανάγκη διεκδίκησης νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, που μοιράζουν στους εργαζόμενους, τονίζουν πως «όλο αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα από το Μάρτη και μετά, η εργοδοσία του χώρου (...) προσπαθεί να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη της στις πλάτες μας. Πατώντας πάνω στην αβεβαιότητα και στην ανεργία, προσπαθεί να πετσοκόψει από όπου μπορεί, ακόμα και τα βασικά που περιελάμβανε η τελευταία Συλλογική Σύμβαση που υπογράψαμε μετά από μεγάλο αγώνα το 2017».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, που τροφοδοτεί η κυβέρνηση προωθώντας νέα αντεργατικά μέτρα, τα συνδικάτα ενημερώνουν τους εργαζόμενους, καλούν σε αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

«Το επόμενο διάστημα θα είναι αποφασιστικό», υπογραμμίζουν τα δύο συνδικάτα, «αφού οι εξελίξεις συνολικά στη ναυπηγική βιομηχανία θα είναι μεγάλες και διεξάγεται μια τεράστια διαμάχη για το ποιος θα βάλει στην τσέπη τα δισεκατομμύρια που θα δοθούν για να υλοποιηθούν τα νέα εξοπλιστικά και μια σειρά άλλων σχεδιασμών. Γι' αυτό και μια σειρά από μονοπώλια σφάζονται για τα μεγάλα ναυπηγεία και ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτές τις εξελίξεις. Στο μόνο που συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι, με κάθε τρόπο, πρέπει να συμπιέσουν προς τα κάτω αποδοχές και δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο μόνος τρόπος για να υπερασπίσουμε ό,τι έχουμε μέχρι τώρα και να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα, είναι η δράση μέσα από τα σωματεία μας, η προσπάθεια για κοινό αγώνα με τα αγωνιστικά σωματεία και τους εργαζόμενους όλου του κλάδου και όχι μόνο.

Είναι η στιγμή, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να προχωρήσουμε για την αγωνιστική διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης, την υπογραφή και την εφαρμογή της από την εργοδοσία, αφού οι ανάγκες μας καθημερινά μεγαλώνουν και σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε να μετατραπούμε σε σκλάβους στον 21ο αιώνα».

Σε εργοτάξια του Ηρακλείου

Η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, βρέθηκαν στο επίκεντρο των περιοδειών του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου σε εργοτάξια. Παράλληλα, το Συνδικάτο μοίρασε στους οικοδόμους την πρωτοχρονιάτικη πίτα και αντάλλαξε μαζί τους ευχές για τη νέα χρονιά.

Το Συνδικάτο θα συνεχίσει την παρέμβασή του στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες και εξορμήσεις, προετοιμάζοντας την απάντηση των εργαζομένων στα νέα αντεργατικά μέτρα που έχει έτοιμα η κυβέρνηση.

Με εργαζόμενους οδηγούς των ΚΤΕΛ στην Αττική

Περιοδεία σε αφετηρίες αστικών λεωφορειακών γραμμών που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ στην Αττική έκαναν την περασμένη Παρασκευή συνδικαλιστές από το χώρο των μεταφορών μιλώντας με τους εργαζόμενους οδηγούς.

Οπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ, στις συζητήσεις «αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν σχέση με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους, τα εξαντλητικά ωράρια, τη μη καθαριότητα και απολύμανση των οχημάτων. Ακόμη για τα ζητήματα τεχνικού ελέγχου, τουαλέτας, προγράμματος ανάπαυσης και μη τήρησης των μέτρων υγείας των εργαζομένων».

Στους εργαζόμενους μοιράστηκε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και τονίστηκε ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και προς τη διοίκηση των ΚΤΕΛ. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Υπάρχει η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ για να απαιτήσουν να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως: Οι καθυστερήσεις των μισθών των οδηγών κ.λπ. Η ανυπαρξία συμβάσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τους όρους δουλειάς, ωραρίων κ.λπ. Ελλιπής καθαριότητα των οχημάτων. Το ΚΤΕΛ επιβάλλει να τα καθαρίζουν οι οδηγοί. Ελλιπής τεχνικός έλεγχος των οχημάτων που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Δεν έχουν παρθεί όλα τα μέτρα κατά της Covid-19 με συχνά τεστ, απολυμάνσεις κ.λπ.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας. Για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί το φόβο, την ανασφάλεια, την τρομοκρατία. Η δύναμή μας είναι η συλλογική απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ