Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ - «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ»
Απείραχτη η... «σύνδεση» της εργοδοσίας με την τελευταία λέξη της εκμετάλλευσης

Η αλήθεια πίσω από τα μεγάλα λόγια για τη σχετική πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου

Στο απυρόβλητο οι οδυνηρές συνέπειες της τηλεργασίας που γίνονται ήδη αισθητές από χιλιάδες εργαζόμενους
Στο απυρόβλητο οι οδυνηρές συνέπειες της τηλεργασίας που γίνονται ήδη αισθητές από χιλιάδες εργαζόμενους
Με μεγάλα λόγια για τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των εργαζομένων και την προστασία τους, τα «νέα πρότυπα» εργασίας και τη «νέα ψηφιακή εποχή», συνόδευσε το Ευρωκοινοβούλιο την πρότασή του να θεσμοθετηθεί το λεγόμενο «δικαίωμα στην αποσύνδεση».

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε την περασμένη βδομάδα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση που θα επιτρέπει σε όσους εργάζονται ψηφιακά να αποσυνδέονται από την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου τους.

Πάγια απαίτηση της εργοδοσίας η δραστική αύξηση της τηλεργασίας

Η νέα καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία της Covid-19, έδωσε την ευκαιρία στις κυβερνήσεις και την ΕΕ να νομοθετήσουν πάγιες απαιτήσεις της εργοδοσίας, για μείωση του κόστους της εργασίας και την εντατικοποίησή της, αυξάνοντας δραστικά την τηλεργασία.

Οι επιπτώσεις της τελευταίας γίνονται αισθητές με δραματικό τρόπο σε χιλιάδες εργαζόμενους. Πάνω από όλα η μονιμοποίηση και γενίκευσή της αποτελεί διαχρονικό «πόθο» της εργοδοσίας για το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Επιτρέπει στην εργοδοσία να εκτοξεύει την εντατικοποίηση της εργασίας, με επέκταση του ωραρίου και των εργάσιμων ημερών, κατάργηση πληρωμής υπερωριών, διαλειμμάτων, μείωση των απουσιών λόγω ασθένειας του εργαζόμενου ή τυχόν μικρών παιδιών του κ.λπ. Η τηλεργασία μειώνει επιπρόσθετα τα λειτουργικά έξοδα και υποδομές του εργοδότη και τα μετακυλίει στις πλάτες των εργαζομένων. Οδυνηρές δε είναι οι συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, σωματική και ψυχική.

Με βάση τα παραπάνω, σειρά κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, έσπευσαν ήδη (όπως σε Γαλλία, Ιταλία), ή σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον, να επιβάλουν μονομερώς και με τη «βούλα» την τηλεργασία, ως αξίωση του κεφαλαίου, ξεπερνώντας κάθε αντίδραση των εργαζομένων.

Προβλέψεις κομμένες και ραμμένες στην ένταση της εκμετάλλευσης

Το σχέδιο Οδηγίας για το «δικαίωμα αποσύνδεσης» που περιέχεται στη σχετική έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί σύσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ανάλογη Οδηγία, στη βάση του ότι «το δικαίωμα στην αποσύνδεση θα πρέπει να παρέχει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να απενεργοποιούν τα συνδεόμενα με την εργασία εργαλεία και να μην αποκρίνονται σε αιτήματα των εργοδοτών εκτός του χρόνου εργασίας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δυσμενών συνεπειών, όπως απόλυση ή άλλα μέτρα αντιποίνων».

Στο κείμενο προβάλλονται ορισμένες επιπτώσεις της τηλεργασίας στους εργαζόμενους και εμφανίζεται ως πανάκεια η «αποσύνδεση». Η έκθεση συναρτά την «αποσύνδεση» με την εφαρμογή από τους εργοδότες «ενός συστήματος που να επιτρέπει τη μέτρηση ανά ημέρα εργασίας κάθε εργαζόμενου» μέσω ψηφιακών συσκευών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Τέτοια συστήματα, όπως δείχνει η ίδια η εμπειρία, καταμετρούν εκτός από το χρόνο εργασίας την παραγωγικότητα και εντατικότητα της δουλειάς, με τη χρήση μέσων όπως κάμερες, εφαρμογές καταγραφής - αισθητήρες πληκτρολογίου κ.ά. Μαζί λοιπόν με το «δικαίωμα αποσύνδεσης» νομιμοποιείται και η εφαρμογή και χρησιμοποίηση τέτοιων εφαρμογών από την εργοδοσία. Το σχέδιο μιλάει μόνο για «περιορισμό περιττών και ανεπιθύμητων συνεπειών» και όχι την εξάλειψη ή καταπολέμησή τους, αφήνοντας όλα τα περιθώρια στην εργοδοσία να καταστρατηγεί και τις όποιες ανεπαρκείς ρυθμίσεις.

Προβλέπει τη δυνατότητα για «παρεκκλίσεις» από την απαίτηση εφαρμογής της «αποσύνδεσης» σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως καταστάσεις ανωτέρας βίας ή έκτακτης ανάγκης.

Οσο για την ίδια τη διάρκεια της εργασίας, η έκθεση παραπέμπει στην αντεργατική Οδηγία της ΕΕ 2003/88, που προβλέπει εργάσιμο χρόνο 13 ωρών τη μέρα και 72 ωρών τη βδομάδα, ενώ επιστρατεύει και τη γνωστή Οδηγία γαλέρας περί «προβλεψιμότητας της εργασίας», με την οποία ο εργοδότης έχει ως μόνη υποχρέωση να... ενημερώνει τον εργαζόμενο για όλους τους αντεργατικούς όρους που του επιβάλλει.

Η τήρηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αφήνεται από την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου στη δική τους «καλή θέληση». Απουσιάζουν οι απαιτήσεις ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, που έτσι κι αλλιώς έχουν απαξιωθεί και απογυμνωθεί από προσωπικό και μέσα, από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Οπως απουσιάζει επίσης οποιαδήποτε απαγόρευση της παρακολούθησης, καθώς και η εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, που από υποχρέωση της εργοδοσίας γίνεται ευθύνη των ίδιων.

Το γεγονός μάλιστα ότι Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, έστειλαν το εν λόγω σχέδιο στις ελληνικές καλένδες, της ρύθμισης της «αποσύνδεσης» από τους «κοινωνικούς εταίρους» σε επίπεδο επιχείρησης, όπως ζητούσε η ευρωπαϊκή ένωση των εργοδοτών «ΒusinessEurope», είναι ενδεικτικό.

Η εξέλιξη που προδιαγράφεται είναι η «αποσύνδεση» να ρυθμιστεί με τους όρους που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσω συμφωνίας - πλαίσιο ανάμεσα στην «ΒusinessEurope» και την ξεπουλημένη εργατική αριστοκρατία της «Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων» (ETUC) - όπως έγινε άλλωστε και με την τηλεργασία - και μετά να έρθει η ΕΕ να ενσωματώσει ως νομοθεσία της την εργασιακή γαλέρα που θα έχει στην πράξη επιβληθεί.

Κενό γράμμα ενώ επεκτείνεται ορμητικά το αντεργατικό οπλοστάσιο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με «λευκό» στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, γιατί η όποια συζήτηση και για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των τηλε-εργαζομένων συνιστά κενό γράμμα όταν την ίδια στιγμή διατηρείται κι επεκτείνεται ορμητικά το νομικό πλαίσιο ΕΕ - κυβερνήσεων - εργοδοσίας με το οποίο οι εργαζόμενοι είναι έρμαιο της ασυδοσίας των εργοδοτών.

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει την απάτη που επιχειρούν κυρίως δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού ότι η ΕΕ μπορεί δήθεν να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνοντας «άλλοθι» στην παγίωση και επέκταση της τηλεργασίας. Ολη η στρατηγική, οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες της ΕΕ είναι κομμένοι και ραμμένοι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται και από αυτές τις εξελίξεις ο αντεργατικός χαρακτήρας της ΕΕ και των θεσμών της, ο ρόλος της ως συμμαχίας καπιταλιστών που προωθεί την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν την πάλη τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο με λιγότερες ώρες δουλειάς, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες και την κατάργηση κάθε μορφής «ευέλικτης» δουλειάς. Να παλέψουν ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για διασφάλιση των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, του ελεύθερου χρόνου τους. Να αγωνιστούν ενάντια στους νόμους που διαλύουν το 8ωρο, τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως ο σχεδιασμός για 10ωρη δουλειά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Η αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων προϋποθέτει την ανατροπή των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, που μπορεί να εκτινάξει τις παραγωγικές δυνατότητες και την ίδια στιγμή να μειώσει τον εργάσιμο χρόνο, διευρύνοντας τα οφέλη τους, απελευθερώνοντας χρόνο για τη συμμετοχή τους στον εργατικό έλεγχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια οφειλόμενη απάντηση, με αφορμή το άρθρο του κύριου καθηγητή: Πρόοδος ή «Πρόοδος»;(22/4/2021)
«Λαγός» στην αντεργατική επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ(16/7/2020)
Φερετζές(19/6/2020)
Συζήτηση και σχέδιο για την άνοδο της δράσης απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση(13/6/2020)
Αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στα σχέδια μονιμοποίησης της τηλεργασίας(27/5/2020)
Υπερθεματίζει στην επιχείρηση μονιμοποίησης της τηλεργασίας(19/5/2020)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org