Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαγική εικόνα

Σβάρνα τα Κέντρα Υγείας έχουν πάρει τα κυβερνητικά στελέχη, εγκωμιάζοντας τη σημασία της ΠΦΥ και του εμβολιασμού, που υπονομεύονται εξίσου και διαχρονικά. «Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ευχαριστημένους πολίτες, γιατί το κύριο νόημα της υπηρεσίας του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια και στα νοσοκομεία είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες», ισχυρίστηκε με θράσος ο υπουργός Υγείας, κάνοντας πως δεν βλέπει την άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια, με τα χιλιάδες ακυρωμένα ραντεβού στα ΚΥ, τις κλειστές πόρτες στα νοσοκομεία της «μίας νόσου», τις άλλες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης, που οξύνθηκαν την περίοδο της κρίσης. «Χαίρομαι που η στρατηγική μας για τον εμβολιασμό υλοποιείται», συνέχισε ο υπουργός, κρύβοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις, τις μετακινήσεις προσωπικού, τις λίστες αναμονής των υπερηλίκων, την αδυναμία μετακίνησής τους από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα, το κλείσιμο καρδιολογικών και άλλων τμημάτων για τη διεξαγωγή του εμβολιασμού κ.ά. Η κοροϊδία «πάει σύννεφο» από την κυβέρνηση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει αναπάντητη από τους υγειονομικούς και το λαό. Ειδικά τώρα, που επιβεβαιώνεται ότι οι εμβολιασμοί θα τραβήξουν σε μάκρος και ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της όχι μόνο διαιωνίζει και επιδεινώνει την κατάσταση στην Υγεία, αλλά υπονομεύει και τους αναγκαίους εμβολιασμούς.

Αφησε σφραγίδα

Η σημερινή κατάσταση στην Υγεία δεν έπεσε βέβαια από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει τώρα στα κεραμίδια για να καταγγείλει τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα εμπόδια στον εμβολιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, άφησε τη σφραγίδα του σε δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα, υπηρετώντας μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που υποδεικνύουν ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την Υγεία. Γι' αυτό στη θητεία του επιτάχυνε αναδιαρθρώσεις που υποβάθμισαν ακόμα περισσότερο την ΠΦΥ, εγκαινιάζοντας, για παράδειγμα, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, με ελάχιστο προσωπικό και συμβάσεις δύο ετών, ενισχύοντας τους «κόφτες» στην Υγεία, όπως με τον οικογενειακό γιατρό («gatekeeper»), με το πρόσχημα ότι έτσι περιορίζονται οι «άσκοπες» επισκέψεις στα νοσοκομεία (λες και έχει κανείς όρεξη να τρέχει χωρίς λόγο στα Εξωτερικά Ιατρεία!). Θυμίζουμε επίσης ότι τα 2/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία κατακρεουργήθηκαν μέσα σε μια εξαετία (από 23 δισ. ευρώ το 2009, σε 8,4 δισ. ευρώ το 2015), συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διατήρησε αποψιλωμένο το προσωπικό στην Υγεία και δεν άνοιξε κανένα από τα 7 νοσοκομεία και τις 1.100 κλίνες που έκλεισαν οι προηγούμενοι. Περιοδεύοντας λοιπόν σήμερα στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να επιστρέφουν στον «τόπο του εγκλήματος» μιας πολιτικής που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και την οποία υπερασπίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να ζητούν από τη ΝΔ ...συνδιοίκηση στο υπουργείο Υγείας με κοινό υπουργό!

Επίθεση...

Για «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας, που «το μομέντουμ της πρέπει να αξιοποιηθεί» για να κλείσουν συμφωνίες, έκαναν λόγο τα επιτελεία της ΕΕ κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως και στις συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, την ώρα που άρχιζαν οι διερευνητικές επαφές. Αλλά και στην Ελλάδα, τα αστικά επιτελεία διαπιστώνουν τώρα «αλλαγή στάσης» της Τουρκίας, που την αποδίδουν στο... στρίμωγμα από την ΕΕ και στην αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Μάταια βέβαια θα ψάξει κανείς να βρει τι περιλαμβάνει αυτή η υποτιθέμενη «αλλαγή στάσης» της τουρκικής κυβέρνησης και η «επίθεση φιλίας». Μήπως απέσυρε η τουρκική αστική τάξη τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τις απαιτήσεις για το εύρος των χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου, ή τις «γκρίζες ζώνες»; Κάθε άλλο. Οπως φαίνεται, μάλιστα, από τις δημόσιες δηλώσεις και τα όσα λίγα δίνονται ως ενημέρωση για τις διερευνητικές, η τουρκική κυβέρνηση έθεσε και επιπλέον διεκδικήσεις, όπως το μοίρασμα του Αιγαίου σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα της έρευνας και διάσωσης.

... φιλίας

Τις ίδιες λοιπόν απαιτήσεις που πρόβαλε η τουρκική αστική τάξη «επί του πεδίου», με το «Ορούτς Ρέις» να αρμενίζει στην Ανατ. Μεσόγειο, φέρνει τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, που στήνεται με την «ομπρέλα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά «τζαρτζαρίσματα» είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τα «παζάρια». Το «μομέντουμ» που βλέπουν επομένως οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί αφορά το πώς θα πάει ένα βήμα πιο πέρα ο σχεδιασμός που προωθεί ως «λύση» τη συνεκμετάλλευση, για τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων και θα θωρακίζει την ευρωατλαντική συνοχή, με τα ανάλογα ανταλλάγματα στην Τουρκία, που «ακουμπούν» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Σήμερα «βγάζει μάτι» ότι αυτός ο σχεδιασμός, που υπηρετούν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, δίνει «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας. Οι «φιλίες» λοιπόν των ιμπεριαλιστών και τα παζάρια τους είναι τόσο εχθρικά για τους λαούς, όσο και τα αλληλοφαγώματά τους. Μόνο η δική τους φιλία και κοινή πάλη απέναντι στο κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις για το δικό τους όφελος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Γεννιέται ο Κουβανός επαναστάτης ποιητής Χοσέ Μαρτί, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανεξαρτησία της χώρας του και την ενότητα όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής κατά του ισπανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

1871 Οι Πρώσοι κυριεύουν το Παρίσι (γαλλοπρωσικός πόλεμος, 1870-1871). Τρεις μήνες περίπου αργότερα, ο εργαζόμενος λαός του Παρισιού θα ξεσηκωνόταν εγκαθιδρύοντας τη δική του εξουσία (Παρισινή Κομμούνα).

1884 Γεννιέται ο Ελβετός φυσικός και εφευρέτης Ογκίστ Πικάρ.

1887 Αρχίζει στο Παρίσι η κατασκευή του πύργου του Αϊφελ, προκειμένου να κοσμήσει τη διεθνή έκθεση του Παρισιού, το 1889.

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει διάταγμα για την οργάνωση του εργατοαγροτικού Κόκκινου Στρατού.

1918 Αντιπολεμική απεργία πραγματοποιείται στο Βερολίνο και τα άλλα προλεταριακά κέντρα της Γερμανίας. Η γερμανική αστική τάξη προσπαθεί να κρατήσει εν λειτουργία τις βασικότερες μονάδες της πολεμικής βιομηχανίας με τη χρήση του στρατού.

1928 Πεθαίνει ο Ισπανός πολιτικός και συγγραφέας Βισέντε Μπλάσκο Ιμπάνεζ.

1929 Αρχειομαρξιστές και αστυνομικοί εισβάλλουν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου συνεδρίαζαν μια σειρά σωματεία προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους για το ιδρυτικό συνέδριο της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, ενώ 42 παραπέμφθηκαν σε δίκη και 11 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

1930 Συνέρχεται στη Λάρισα η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που προσδιορίζει το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα ως σοσιαλιστικής.

1932 Τα ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται κατά της Σαγκάης, την οποία υπερασπίζονται οι εργάτες της πόλης και η 19η στρατιά.

1935 Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί την έκτρωση.

1936 Γεννιέται ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ.

1945 Πεθαίνει έπειτα από θανάσιμο τραυματισμό στο πεδίο της μάχης η 20χρονη επιλοχίας του Κόκκινου Στρατού Ρόζα Σανίνα. Η Ρ. Σανίνα υπήρξε μια από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού, που έγινε θρύλος, τόσο για τις ικανότητες όσο και για τον ηρωισμό της. Η Ρόζα, που ήταν μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ), είχε ενταχθεί στον Κόκκινο Στρατό ως εθελόντρια.

1966 Ιδρύθηκε το Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών (ΚΜΜΕ).

1974 Ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες Διάσκεψη των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης με θέμα την κατάσταση των εργαζομένων. Οι μετέχοντες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του ελληνικού λαού για την ανατροπή της χούντας.

1986 Επτά αστροναύτες βρίσκουν το θάνατο όταν εκρήγνυται το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Τσάλεντζερ», 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

1997 Μετά από είκοσι χρόνια, η νοτιοαφρικανική αστυνομία ομολογεί τη δολοφονία του Στιβ Μπίκο (έγινε το 1977). Ο 30χρονος τότε Μπίκο, κορυφαία μορφή του κινήματος της μαύρης φοιτητικής νεολαίας και ηγέτης του Κινήματος της Μαύρης Συνείδησης, είχε «βρεθεί» νεκρός στο κελί του υπό «αδιευκρίνιστες συνθήκες». Είχε συλληφθεί για τη σύνταξη και τη διανομή ανατρεπτικών φυλλαδίων και κρατούνταν στις φυλακές, χωρίς να έχει απαγγελθεί επίσημη κατηγορία σε βάρος του.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org