Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΜΣ - ΣΕΘΕΑ
Αποκλεισμένοι χιλιάδες καλλιτέχνες από τα μέτρα στήριξης

Κινητοποίηση των σωματείων έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), απαιτώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου τους.

Στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του υπουργείου, οι εργαζόμενοι έθεσαν το αίτημα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την αποζημίωση Γενάρη - Φλεβάρη, κάτι που ακόμα δεν συζητά το υπουργείο, ενώ το αίτημα για την επιδότηση ενοικίου και άλλα μέτρα στήριξης (διαγραφή χρεών, προστασία από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κ.λπ.), το υπουργείο το παρέκαμψε, λέγοντας ότι χρειάζεται συντονισμός με άλλα υπουργεία. Τα σωματεία έθεσαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα για τις αποζημιώσεις των προηγούμενων μηνών και για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, για κάποια από τα οποία απέσπασαν δεσμεύσεις σε θετική κατεύθυνση.

Αυτό που φάνηκε όμως για άλλη μια φορά είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός οποιουδήποτε βοηθήματος, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μέχρι τις 10 Γενάρη είχαν γίνει 44.963 αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο, οι οποίες, σύμφωνα με τον υπολογισμό του υπουργείου, αντιστοιχούν σε περίπου 36.000 εργαζόμενους (προβλέπεται η δυνατότητα πολλαπλών δηλώσεων ανά εργαζόμενο). «Αυτό από τη μια πλευρά δείχνει μια αυξητική τάση, από την άλλη υπολείπεται πολύ από τη συνολική κάλυψη του κλάδου», σχολιάζει ο ΠΜΣ καθώς το υπουργείο Πολιτισμού τον Απρίλη υπολόγιζε τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό περίπου σε 100.000, η έκθεση Πισσαρίδη τους υπολογίζει σε 130.000, ενώ για το Μάρτη και τον Απρίλη του 2020 τα υπουργεία χορήγησαν αποζημίωση ειδικού σκοπού σε λίγο παραπάνω από 50.000 εργαζόμενους του Πολιτισμού.

«Από τα προηγούμενα φαίνεται πως η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων παραμένει εκτός μέτρων στήριξης», σχολιάζει ο ΠΜΣ και καταλήγει για τη συνάντηση: «Το συμπέρασμα είναι πως στα κυριότερα ζητήματα που θέσαμε δεν πήραμε θετική απάντηση. Συνεπώς απαιτείται η συνεχής επαγρύπνηση του κλάδου, η συσπείρωση στο Σωματείο και η κλιμάκωση της διεκδίκησής μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org