Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ - ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ
Πολλοί εργαζόμενοι αποκλεισμένοι από την επιδότηση ανεργίας

Τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας με την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στο Ταμείο Ανεργίας με 50 ένσημα μόνο όσους εργάστηκαν σε εποχιακές επιχειρήσεις, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Οπως επισημαίνει, εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς «αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας όλοι όσοι εργάστηκαν εποχιακά σε διαλογητήρια - κονσερβοποιεία, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον ΟΑΕΔ μη εποχιακά, ενώ όλοι γνωρίζουμε από τα ίδια τα στοιχεία των επιχειρήσεων ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων πραγματοποιεί 40 - 60 μεροκάματα την καλοκαιρινή περίοδο».

Εξηγεί μάλιστα ότι φέτος λόγω της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς και του καθολικού κλεισίματος, εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός δουλειάς για 10 - 20 μέρες, ειδικά στις μεγάλες κονσερβοποιίες («Κρόνος», «Παυλίδης», «Venus» κ.λπ.).

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει τις κινητοποιήσεις του έξω από τα παραρτήματα του ΟΑΕΔ στην περιοχή (Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Γιαννιτσών) και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σε αυτό, να απομονώσουν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, να διεκδικήσουν αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα.

Να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων: Ενταξη στο Ταμείο Ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Να καταργηθούν οι νομοθετικές διατάξεις που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, προϋποθέτουν 400 μέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια. Ενταξη στο νόμο 1836/89 (εποχικότητας) για όσους πραγματοποιούν 25 έως 40 ένσημα το χρόνο. Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση 500 μεροκάματων την τελευταία 5ετία πριν από τη συνταξιοδότηση. Κατοχύρωση σύνταξης με 2.000 εποχικά ένσημα. Ενταξη στα ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ