Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου

Από τις εργασίες ανάπλασης περιμετρικά του ΣΕΦ στο Φαληρικό Δέλτα

INTIME NEWS

Από τις εργασίες ανάπλασης περιμετρικά του ΣΕΦ στο Φαληρικό Δέλτα
Μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου έθεσε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Στ. Βαλαβάνη σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Καταρχάς, εμείς τις αναπλάσεις τις εξετάζουμε σε σχέση με το χαρακτήρα τους, δηλαδή τι εξυπηρετούν, ποιος ορίζει τις προτεραιότητες, ποιες περιοχές χρειάζονται εξυγίανση και για ποιο λόγο. Ποιος λοιπόν αποφασίζει και ουσιαστικά σε όφελος ποιου; Ποιος πληρώνει το έργο; Ποιος κερδίζει, τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της λειτουργίας, και ποιες ανάγκες θα υπηρετήσει τελικά; Και, με αυτή την έννοια, να θυμίσουμε ότι εμείς ζητήσαμε να συζητηθεί, για να σας θέσουμε τα ερωτήματά μας, με κριτήριο τη ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων, με κριτήριο ποιος πληρώνει και ποιος θα ωφεληθεί.

Παρόλο που είχαμε ελλιπή ενημέρωση, με ευθύνη και της προηγούμενης αλλά και της τωρινής περιφερειακής διοίκησης, φαίνεται ότι το έργο είναι διαφορετικό από αυτό που δημοπρατήθηκε. Φυσικά και έχει τεράστιες ευθύνες η προηγούμενη διοίκηση της κας Δούρου, που δημοπράτησε το έργο και ενέκρινε μελέτες που στην πορεία κρίθηκε ότι δεν λειτουργούν και πρέπει να αλλάξουν. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα που είναι αντιπολίτευση χρησιμοποιεί την "προοδευτική" του φυσιογνωμία, π.χ. σε σχέση με τις ΣΔΙΤ, και καλεί σε συμπόρευση, όταν ήταν κυβέρνηση μια χαρά προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις, π.χ. στο Ελληνικό. Η αντιπαράθεσή σας είναι για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής».

Συνεχίζοντας η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απηύθυνε τα εξής ερωτήματα: «Με τις αλλαγές που κάνατε στις αρχικές μελέτες όσον αφορά το κύριο, που είναι τα υδραυλικά έργα, τι περίοδο επαναφοράς έχετε εξασφαλίσει για τις περιοχές Μοσχάτου και Ταύρου, δηλαδή πώς έχετε εξασφαλίσει χρονικά ότι δεν θα πλημμυρίσουν οι γύρω δήμοι; Τι πρόβλεψη υπάρχει στις μελέτες σας ότι δεν θα ξαναπλημμυρίσουν σε 20, σε 50, σε 100 χρόνια; Ως προς τις συμπληρωματικές: Κόστισαν περίπου 35 εκατ. Από τη συζήτηση προκύπτουν και άλλες τροποποιήσεις και άλλες συμπληρωματικές, που σημαίνει παραπέρα αύξηση κόστους. Ποια η τύχη του γηπέδου όπου παίζουν οι ερασιτεχνικές ομάδες; Θα ξαναφτιαχτεί ή το έφαγε η μαρμάγκα;

Επίσης θα θέλαμε να βάλουμε και μια ακόμα πλευρά που θεωρούμε σημαντική για το τι συμβαίνει με τις περιβόητες θέσεις εργασίας των εμβληματικών έργων σας. Αλήθεια, τι ελέγχους κάνει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της κατασκευής, σε σχέση και με τις εργασιακές συνθήκες (π.χ. τήρηση μέτρων ασφαλείας και συνθήκες εργασίας) στον όμιλο και στους υπεργολάβους; Γιατί εδώ έχουμε εργαζόμενους που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, με το 12ωρο να έχει γίνει ρουτίνα. Δουλεύουν από Δευτέρα έως και Σάββατο - έχει τύχει και Κυριακές να δουλεύουν, με τις ευλογίες του ομίλου και κάτω από την πίεση της Περιφέρειας και της ΣΤΑΣΥ. Απολύσεις εργαζομένων που καλύπτονται με εργαζόμενους από άλλα εργοτάξια του ομίλου, και μαθαίνουμε και για νέες απολύσεις που έρχονται».

«Μπαλκόνι» των επιχειρηματιών

«Κοιτάξτε να δείτε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες από την πανδημία και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποτελεί μεθόδευση διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, με συμμάχους τις εκάστοτε περιφερειακές αρχές, να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα το παραλιακό μέτωπο Καλλιθέας - Μοσχάτου - Ταύρου (...) Δεν έχουμε αγωνία, έχουμε τοποθετηθεί ότι το έργο το πληρώνει και το ξαναπληρώνει ο λαός της Αττικής, και θα το ξαναπληρώνει κάθε φορά που θα θέλει να το επισκεφτεί. Αλλωστε το έργο αυτό δεν είναι ξεκομμένο, ουσιαστικά εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό, στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής. Εχει να κάνει με τον γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό και με τις ανάγκες αυτής της περιβόητης ανάπτυξης την οποία και εσείς και η κυβέρνηση ευαγγελίζεστε. Δηλαδή με τις ορέξεις αυτών που θα επενδύσουν και θα αξιοποιήσουν αυτούς τους χώρους. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται και στις επιλογές του Ιδρύματος Νιάρχου, "μπαλκόνι" θα έλεγα χαρακτηριστικά. Αν μάλιστα το συνδέσουμε και με άλλα έργα που υλοποιούνται, όπως το Ελληνικό, που μοιράζονται σε διάφορους επιχειρηματίες, Λάτσηδες, Ωνάσηδες κ.λπ., βλέπουμε ότι η "πίτα" μοιράζεται. Αυτή η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν ουσιαστικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ολη η χρήση των υποδομών που προβλέπεται να κατασκευαστούν σε αυτά τα έργα είναι ανταποδοτική, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν για να χρησιμοποιούν αυτές τις υποδομές. Φαίνεται και σε αυτά τα έργα ότι οι προτεραιότητες, η ιεράρχηση που δίνεται από την Περιφέρεια δεν είναι για πολύ σημαντικά έργα όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά, έργα σε σχολεία, δημόσια κτίρια κ.λπ., προηγούνται όμως έργα που ονομάζονται μεν ότι αξιοποιούν το περιβάλλον, αλλά κυρίως δημιουργούνται και υλοποιούνται ανάλογα με το σχέδιο της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής σε συνδυασμό με τους επιχειρηματίες που θέλουν να τα αξιοποιήσουν».

Κλείνοντας η Στ. Βαλαβάνη τόνισε ότι «επιμένουμε για: Αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου προς όφελος των αναγκών του λαού και της νεολαίας της περιοχής για αθλητισμό, αναψυχή, πολιτισμό με δωρεάν - ελεύθερη πρόσβαση. Εξασφάλιση και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση του έργου. Εξασφάλιση της μόνιμης αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής».

Να σημειωθεί τέλος ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος (!) για το θέμα, αυτό δηλαδή που πέρασαν τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου, τη στιγμή που η Περιφέρεια είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκτέλεση του έργου. Στην πραγματικότητα, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με αποδέκτη τον εαυτό της... Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, επεσήμανε ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ προκειμένου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλύνει τις ευθύνες της για τις εξελίξεις στο έργο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org