Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία

Επίκαιρη Ερώτηση του Δ. Τσιόγκα για τις απολύσεις στη Λάρισα

To θέμα των απολύσεων εργαζομένων που έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας. Αφορμή, οι απολύσεις 110 εργαζομένων από δύο επιχειρήσεις («Βαλαβάνη» και «Ελλάς Ελέκτρικ») στη Λάρισα η οποία ήδη μετράει 15.000 απολυμένους μέσα στο 2005.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γ. Γιακουμάτος - η κυβέρνηση του οποίου ενισχύει με κάθε τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία - ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μεν ένα κλίμα απολύσεων αλλά υπάρχει και το κλίμα των προσλήψεων. Για την «Ελλάς Ελέκτρικ» είπε ότι έληξαν οι εργολαβίες που είχε σε έργα της ΔΕΗ και ως εκ τούτου η εταιρία θεώρησε ότι αυτοδίκαια λύνονται και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Μετά από παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν την αποζημίωση και ο υφυπουργός είπε ότι εάν πιστεύουν ότι οι συμβάσεις τους είναι αορίστου χρόνου, να καταφύγουν στα δικαστήρια. Για την υαλουργία «Βαλαβάνη» είπε ότι διέκοψε τη λειτουργία της λόγω βλάβης, οι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν και συμφωνήθηκε η επαναπρόσληψη όσων το επιθυμούν με την έναρξη της νέας λειτουργίας της εταιρίας. Κατά τα άλλα ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται και μάλιστα είπε ότι στο τέλος της τετραετίας θα μειωθεί τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση τροφοδοτεί τους επιχειρηματίες με πακτωλό χρημάτων μέσω των επιδοτήσεων και την ίδια στιγμή οι απολύσεις είναι πολύ περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Μάλιστα, τόνισε, οι νέες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης, είναι συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, είναι ελαστικές μορφές απασχόλησης για να αυξάνονται τα κέρδη των βιομηχάνων και να μειώνεται το μεροκάματο.

Για την «Ελλάς Ελέκτρικ» ζήτησε οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν επί σειρά ετών στα δίκτυα της ΔΕΗ, να προσληφθούν και να δουλεύουν για τη ΔΕΗ αλλά και να αποζημιωθούν πλήρως από την εταιρία. Οσο για την υαλουργία «Βαλαβάνη» κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης της χρηματοδοτήθηκε με αρκετά χρήματα και έχει φτιάξει νέα μονάδα έξω από τη Λάρισα την οποία όμως δε λειτουργεί. Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για τη στάση της κυβέρνησης αφού η πολιτική της είναι να στηρίζει τους βιομηχάνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ