Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες και είδαν από κοντά σπίτια, χωράφια και ζώα βυθισμένα στη λάσπη

Τις πληγές της μετρά η Θράκη από την ισχυρή κακοκαιρία της Τρίτης, η οποία διήρκεσε για περισσότερες από 15 ώρες. Από τις πλημμύρες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, καθώς η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει εκατοντάδες άτομα, ανάμεσα σε αυτά και μαθητές που εγκλωβίστηκαν στα σχολεία τους. Εκτεταμένες καταστροφές σημειώθηκαν σε λαϊκές περιουσίες, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε υποδομές, σε Ανατολική Ροδόπη και Εβρο, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τις διαχρονικές και επικίνδυνες ελλείψεις έργων και μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης, Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, περιόδευσε χτες το μεσημέρι σε χωριά που υπέστησαν καταστροφές στους δήμους Αρειανών και Μαρώνειας - Σαπών, ενώ μέλη της ΤΕ Εβρου επισκέφτηκαν το χωριό Λουτρά του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στη Ροδόπη, το βιος τους να χάνεται στη λάσπη αντίκρισαν κάτοικοι των χωριών Λοφάριο, Λύκειο, Βέλκιο, Αμάραντα, Τσιφλίκι, Μικρό Πιστό και Μαυρομμάτι, ενώ αντιπλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλά περισσότερα. Στο Δημοτικό Σχολείο Σαπών, οι μαθητές παρέμειναν αποκλεισμένοι εντός του κτιρίου μέχρι και τις 5 το απόγευμα. Από τις βλάβες που προκλήθηκαν στα αντλιοστάσια του δήμου Μαρώνειας - Σαπών, μεγάλο τμήμα του δήμου, και ιδιαίτερα η παραλιακή ζώνη παρέμεινε μέχρι και χτες χωρίς νερό, ενώ επίσης μεγάλες είναι και οι ζημιές που υπέστη το αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Η Εθνική Οδός Σαπών Αλεξανδρούπολης έκλεισε για σχεδόν ολόκληρη την Τρίτη, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν και στις πολυάριθμες «ιρλανδικές διαβάσεις» που υπάρχουν στο τοπικό οδικό δίκτυο.

Βυθισμένα στη λάσπη τα Λουτρά Αλεξανδρούπολης
Βυθισμένα στη λάσπη τα Λουτρά Αλεξανδρούπολης
Οι διαβάσεις αυτές επιλέχθηκαν ως φτηνές εναλλακτικές στην κατασκευή γεφυρών στα ρέματα της περιοχής, όπου και κάθε χρόνο σημειώνονται ατυχήματα από τις απότομες υπερχειλίσεις τους.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτοικοι και ζώα απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες κατοικίες, όπως στο Λοφάριο, όπου και συνέδραμε στην επιχείρηση η ΕΜΑΚ, σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες πνίγηκαν χιλιάδες ζώα, οδηγώντας σε απόγνωση μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Συνάντηση με τον δήμαρχο

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του Κόμματος με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών, Ντίνο Χαριτόπουλο, στην αρχή της περιοδείας, ενημερώθηκε για την πορεία καταγραφής των ζημιών, για τη διαδικασία ανακήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και για τις ανάγκες έκτακτης χρηματοδότησης για την αποκατάστασή τους. Οπως είπε ο κ. Χαριτόπουλος, ο προϋπολογισμός του δήμου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αντιστοιχεί περίπου στο 10% των εκτιμώμενων μέχρι στιγμής αναγκών.

Οπως μετέφεραν οι κάτοικοι που μίλησαν με τα μέλη του Κόμματος που βρέθηκαν στις παραπάνω περιοχές, έχουν αντιμετωπίσει και μέσα στην τελευταία πενταετία ανάλογες καταστροφές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ορισμένες οικογένειες, που ζουν κοντά στον ποταμό Λίσσο, ο οποίος και υπερχείλισε, ζουν με τον φόβο των πλημμυρών κάθε χρόνο. Επίσης, μετέφεραν στο κλιμάκιο πως σε ορισμένα ρέματα και τμήματα των αναχωμάτων του ποταμού έχουν γίνει μέσα στα τελευταία 2-3 χρόνια κάποια έργα και εκκαθαρίσεις (αν και πολλά από αυτά παραμένουν εδώ και δεκαετίες χωρίς καμία εργασία συντήρησης), τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν εξαιρετικά ελλιπή και πρόχειρα σχεδιασμένα.

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Κομοτηνή
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Κομοτηνή
Οι φετινές καταστροφές ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την ανάγκη για διεκδίκηση ολοκληρωμένων μελετών και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ροδόπης, ιδιαίτερα στον ορεινό της όγκο, όπως σημείωσε και στις συζητήσεις με τους κατοίκους ο Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος. Επίσης, μεταξύ άλλων πρόσθεσε και την ανάγκη της αγωνιστικής διεκδίκησης άμεσων αποζημιώσεων στο 100% των καταστροφών στις κατοικίες και τις οικοσκευές τους, τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Αντίστοιχη η εικόνα και στον Εβρο

Στο χωριό Λουτρά του δήμου Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν περιοδεία μέλη της ΤΕ Εβρου, για να δουν από κοντά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή βροχόπτωση της Τρίτης. Μέσα σε 5 ώρες τεράστιοι όγκοι νερού υπερχείλισαν το ποτάμι που διαρρέει το χωριό και προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, οικοσκευές, μαγαζιά, αυτοκίνητα, χωράφια, καθώς και στα γραφεία του ΚΕΠ και του «Βοήθεια στο Σπίτι» που πλημμύρισαν. Ολική όμως είναι η καταστροφή που υπέστησαν οι τρεις γέφυρες, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στις δύο πλευρές του χωριού να γίνεται μόνο από την Εθνική οδό.

Σοβαρές ζημιές αναφέρθηκαν και στην περιοχή Πολιάς - Αβδέλλας στον δήμο Διδυμότειχου, όπου έπεσαν στύλοι ηλεκτροδότησης φωτισμού του δρόμου, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στο δίκτυο ύδρευσης. Χτες το απόγευμα, μετά την υποχώρηση αναχώματος της περιοχής, εκκενώθηκαν προληπτικά ορισμένα σπίτια του οικισμού της Πολιάς και οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία του Διδυμότειχου.

Τεράστιες καταστροφές υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στην Κομοτηνή
Τεράστιες καταστροφές υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στην Κομοτηνή
Ιδιαίτερα καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας και στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου. Η κατάσταση του οδικού δικτύου και των γεφυρών της περιοχής κρίθηκε επικίνδυνη, ενώ παρατηρήθηκαν προβλήματα στην υδροδότηση. Στον δήμο Αλεξανδρούπολης, η απόφαση εκκένωσης του Πόρου Φερών δεν υλοποιήθηκε, αφού ο τοπικός χείμαρρος εκτονώθηκε όταν σταμάτησε η βροχόπτωση το απόγεμα.

«Με τις πρώτες βροχοπτώσεις στο ίδιο έργο θεατές»

«Για άλλη μια φορά, κόποι μιας ολόκληρης ζωής "βούλιαξαν" στα λασπόνερα των πρώτων βροχοπτώσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», στην οποία καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους των αγροτοκτηνοτρόφων του Εβρου σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να λάβουν πρωτοβουλίες διεκδίκησης για άμεσα μέτρα αποκατάστασης, απογραφής και αποζημίωσης των καταστροφών, όπως και για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με τη συνολική διαχείριση - αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Προειδοποιώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πως κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, μαζί με τα φιλικά προς αυτούς ΜΜΕ θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις τεράστιες ευθύνες τους, θα επαναφέρουν «τη γνωστή "καραμέλα" των "ακραίων καιρικών φαινομένων" και ότι μας φταίει "ο κακός μας ο καιρός"», τονίζει ότι οι καταστροφές της Τρίτης επιβεβαίωσαν πως εδώ και χρόνια δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιοχής με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Και συνεχίζει σημειώνοντας πως σε κάθε βροχή και πλημμύρα γίνονται φανερές οι ελλείψεις σχεδίου για την άμεση παρέμβαση και εκτέλεση δράσεων, που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων, συντονισμού οργάνων και φορέων, τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα, όπως και ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού σε πολλές υπηρεσίες.

«Σε μια περίοδο που και λόγω της καραντίνας οξύνονται τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους άμεσα μέτρα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση, παραθέτοντας τα εξής αιτήματα:

  • Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους και γενναία χρηματοδότηση ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με τη συνολική διαχείριση - αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταυλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού, εργαλείων και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
  • Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.
  • Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org