Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Φτιάχνουν «σινικό τείχος» σκουπιδαριού στη Δυτική Αττική

Παρέμβαση με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής

Eurokinissi

Την ανάγκη να γίνει συνολική συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής, επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, αναδεικνύοντας τις συνέπειες που θα έχουν για τον εργατόκοσμο του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και η δημιουργία νέου, 3ου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τέθηκε αίτημα από άλλο συνδυασμό να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το συγκεκριμένο θέμα και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συζήτηση σε ένα μήνα, σε τακτική συνεδρίαση.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο Γ. Πρωτούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Το προς συζήτηση θέμα δεν περιορίζεται στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αφορά το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων και ΟΕΔΑ Φυλής). Περιλαμβάνει τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες εγκαταστάσεις, δηλαδή τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής και την τεράστια συστοιχία των φωτοβολταϊκών πάρκων στα ορατά πρανή του αποκατεστημένου Χώρου Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΔΑ) Ανω Λιοσίων.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" φρόντισε να αποκτήσει έγκαιρα την οικεία ΜΠΕ και έχει ήδη διαμορφώσει το πλαίσιο των παρατηρήσεών της. Μια πρώτη δημοσιοποίηση βασικών επισημάνσεών της περιλαμβάνεται στην εισήγηση του Θοδωρή Χαμαλίδη, μέλους του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φυλής, στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΑΣ ΟΤΑ στις 10/1/2021.

Η δική μας πρόταση, σύμφωνη άλλωστε και με το πνεύμα του συζητούμενου εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, είναι:

Να διευρυνθεί το περιεχόμενό του, ώστε να καλύπτει όλο το αντικείμενο της υπόψη ΜΠΕ της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.

Να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής προς τούτο συνεδρίασης του ΠΣ, λόγω της εξαιρετικής σημασίας του θέματος και της μεγάλης έκτασης του περιεχομένου του. Η πρότασή μας αυτή ενισχύεται και από το απαράδεκτο γεγονός ότι καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε στο κατ' εξοχήν αρμόδιο συλλογικό όργανο, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, η διαχρονική και πλήρης απαξίωση του οποίου καταγράφεται ως εμβληματικό στοιχείο της ακραίας αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και πρακτική της παρούσας διοίκησης Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ, καθώς και της αντίστοιχης προκατόχου της, του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από τη μνημονευθείσα εισήγηση του Θ. Χαμαλίδη, που αναφέρεται ειδικότερα στον νέο (3ο) ΧΥΤΑ Δυτ. Αττικής:

"Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ενιαίο πανωσήκωμα διαρκείας χωρισμένο σε 3 κύτταρα, που έρχεται να σκεπάσει 400 στρ. περίπου πάνω στο ΒΔ μέρος του απορριμματικού ανάγλυφου του ΧΥΤΑ Φυλής, πάνω δηλαδή στα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου νέου κυττάρου προβλέπεται να είναι έτοιμο για λειτουργία το λεγόμενο έκτακτο κύτταρο των 700.000 κ.μ. (για μικρό ενδιάμεσο ΧΥΤΑ πρόκειται) εκτός των ορίων της ΟΕΔΑ σε συνεχόμενο γήπεδο που βρίσκεται στην ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων.

Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού "πάνω - πανωσηκώματος" και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά του "ποδός" του ΧΥΤΑ, ως ανάχωμα, ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος" μήκους 1.535 μ. (!), το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 20 μ.! Και αν η φαντασία μας δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της παρέμβασης αυτής, αρκεί να σκεφτούμε ότι θα απαιτηθούν περίπου 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να κατασκευαστεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ. του θηριώδους αυτού αναχώματος.

Πρόκειται για ένα τερατούργημα, που θα μείνει ανά τους αιώνες ως το διαχρονικό σύμβολο του "μνημείου περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου", όπως έχει διεθνώς αναγνωριστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής, για να θυμίζει στις γενιές που θα 'ρχονται την απάνθρωπη φύση του καπιταλισμού απέναντι - στην περίπτωση αυτή - στον εργατόκοσμο του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας".

Τέλος, στο πλαίσιο της υπόψη συζήτησης, καλούμε την περιφερειακή αρχή του Πατούλη να αποκαλύψει επιτέλους τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - Περιφέρειας - ΕΔΣΝΑ σχετικά με τη χωροθέτηση του "δρακόντειου", με όλες τις σημασίες της λέξης, εργοστασίου καύσης αποβλήτων, που όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην Αττική και δη στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερασπιζόμαστε τη ζωή των εργαζομένων και το περιβάλλον(28/4/2021)
Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εκλεκτοί της στην Περιφέρεια συνεχίζουν το έγκλημα της χωματερής εν μέσω πανδημίας(6/11/2020)
Εισαγγελική διάταξη για τον ΧΥΤΑ Φυλής: Αντιστροφή της πραγματικότητας(1/8/2020)
Στον τόπο του εγκλήματος...(22/5/2020)
Σάλπισμα ξεσηκωμού ενάντια στη νέα χωματερή(1/10/2019)
Ερώτηση για το σχέδιο δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή(14/9/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org