Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κατηγορίες για σχέσεις του Ιράν με την «Αλ Κάιντα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες πιέσεις προς το Ιράν ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνέδεσε την ιρανική κυβέρνηση με την «Αλ Κάιντα», επικαλούμενος πρώην απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ισχυρίστηκε ότι ο Αμπντάλα Αχμεντ Αμπντάλα ή Αμπου Μοχάμαντ Αλ Μάσρι, «υπ' αριθμόν 2» της Αλ «Κάιντα», σκοτώθηκε τον Αύγουστο στην Τεχεράνη. Ο Αλ Μάσρι είχε κατηγορηθεί ότι βοήθησε στο σχεδιασμό των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998.

Ο Πομπέο δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς πέθανε ο Αλ Μάσρι, ούτε επιβεβαίωσε την ανάμειξη των ισραηλινών ή αμερικανικών υπηρεσιών, που είχαν αναφέρει τον περασμένο Νοέμβρη οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Χρησιμοποίησε όμως αυτό το στοιχείο για να στηρίξει την κατηγορία ότι το σιιτικό Ιράν έχει δώσει καταφύγιο στη σουνιτική οργάνωση που ίδρυσε ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τότε το Ιράν είχε διαψεύσει το δημοσίευμα των «Τάιμς», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχουν τρομοκράτες της "Αλ Κάιντα"» στο έδαφός του.

Χτες όμως ο Πομπέο επέμεινε και στο πλαίσιο σύντομης ομιλίας που εκφώνησε στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον είπε: «Η "Αλ Κάιντα" έχει μια νέα έδρα: Την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ολη αυτή η τακτική κάνει ορισμένους αναλυτές να αναρωτιούνται αν επίκειται κάποια στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν, η οποία με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», με βάση την νομοθεσία που υπάρχει, δεν θα χρειαζόταν την έγκριση του Κογκρέσου. Εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα όξυνε τις σχέσεις των δύο χωρών και θα δυσχέραινε τις όποιες προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σε αντίθεση με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία.

Κατά τ' άλλα ο Πομπέο ανακοίνωσε την αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας θα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ως δικαιολογία επικαλέστηκε τις διεργασίες μαζί με το επιτελείο του Μπάιντεν για τη διευκόλυνση της «ομαλής μετάβασης».

Η αντίδραση του Ιράν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με μήνυμά του στο Twitter απέρριψε τα «πολεμοχαρή ψέματα» του Πομπέο. «Δεν ξεγελάτε κανέναν. Ολοι οι τρομοκράτες (σ.σ. της 11ης Σεπτέμβρη 2001) προέρχονταν από αγαπημένους προορισμούς (σ.σ. του Πομπέο) στη Μέση Ανατολή. ΚΑΝΕΝΑΣ από το Ιράν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χτες, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε το Ιράν να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό του πρόγραμμα, προειδοποιώντας το ότι έτσι ανοίγει το δρόμο για την υπονόμευση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου με επίκεντρο το Ιράν(2019-12-05 00:00:00.0)
Νέος μονάρχης, ίδια αντιδραστική πολιτική(2015-01-26 00:00:00.0)
«Πιθανή» πυρηνική αποκλιμάκωση «ως το Σεπτέμβρη»(2003-08-14 00:00:00.0)
Νέες συλλήψεις και επιχειρήσεις(2002-08-27 00:00:00.0)
Εστιάζοντας στους στόχους(2002-01-10 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ιορδανού βασιλιά στο νέο Πρόεδρο(2000-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ