Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Διεργασίες στις σχέσεις Τουρκίας - μοναρχιών του Κόλπου

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Δύο βασικούς όρους έθεσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, στην Τουρκία προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι τεταμένες διμερείς σχέσεις: Να ξανασκεφθεί τις σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και να δείξει σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των αραβικών χωρών.

Ο Γκαργκάς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News», τόνισε πως με αυτές τις βασικές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Εμιράτων - Τουρκίας. Επίσης χτες, ο απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για την τρομοκρατία και τη διαμεσολάβηση σε διενέξεις, Μουτλάκ αλ Καχτάνι, μιλώντας σε συμπόσιο του Ινστιτούτου Μελετών της Ντόχα, εμφανίστηκε πρόθυμος να μεσολαβήσει προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας.

Οι δηλώσεις των παραπάνω αξιωματούχων εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στην πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, όπου αποφασίστηκε και επίσημα ο τερματισμός της κρίσης στις σχέσεις αραβικών μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Κατάρ, που είχαν διαταραχθεί από τον Ιούνη του 2017.

Αφορμή τότε είχαν δώσει οι σχέσεις του Κατάρ με το Ιράν (για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών) αλλά και με την Τουρκία, δεδομένης της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί η τελευταία στο καταριανό έδαφος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org