Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση τμημάτων του κεφαλαίου

Βουλευτές κρύβονται τη μέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο

Copyright 2020 The Associated

Βουλευτές κρύβονται τη μέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ που αποτυπώνουν διαφορές ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης αλλά και ανησυχία για την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, τις συμμαχίες που απαιτούνται ενώ οξύνεται ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία. Τα γεγονότα με την εισβολή όχλου οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη ήταν έκφραση αυτών των αντιθέσεων και του διχασμού που υπάρχει στις αστικές δυνάμεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της σοβαρής κρίσης, την οποία επιδείνωσε η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και δείχνουν τα αδιέξοδα μιας σαπισμένης κοινωνίας. Και οι δύο πόλοι, ο αντιδραστικός που εκφράζεται με τον «Τραμπισμό» και ο δήθεν «δημοκρατικός» με τους Δημοκρατικούς και τους αντίπαλους του Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους, υπηρετούν το ίδιο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που έχει επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής για τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, οι όποιες κινήσεις γίνονται μέχρι την κυβερνητική εναλλαγή αφορούν σε αλισβερίσι εντός της κυρίαρχης τάξης, με το λαό να πληρώνει συνεχώς το «μάρμαρο».

Πάντως, σήμερα, οι Δημοκρατικοί θα επικεντρώσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις προσπάθειες για καθαίρεση του απερχόμενου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ απομένει μόλις μία βδομάδα για την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Τζο Μπάιντεν.

Αν η πλειοψηφία των βουλευτών ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης, τότε ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές.

Ο ίδιος πάντως χτες ενέμεινε στους ισχυρισμούς του, απέδωσε τις αντιδράσεις εναντίον του σε παραποίηση ή διαστρέβλωση των δηλώσεών του από Μέσα Ενημέρωσης, ενώ αποδοκίμασε και την απόφαση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να παγώσουν ή να τερματίσουν τους λογαριασμούς του. «Αν διαβάσετε την ομιλία μου (σ.σ. που εκφώνησε στις 6 Γενάρη, πριν από την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο) αυτά που είπα ήταν απολύτως κατάλληλα», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι έχει προσωπική ευθύνη για τα γεγονότα, ενώ επιχείρησε να τα αποδώσει όχι σε οπαδούς του αλλά στους «αντιφασίστες».

Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει διαφωνία στον Λευκό Οίκο μεταξύ Τραμπ και της κόρης και συμβούλου του, Ιβάνκα, για το ενδεχόμενο αυτή να παραστεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, όπου δηλώνει ότι δεν θα παραστεί ο πατέρας της. Τη Δευτέρα το βράδυ έγινε συνάντηση του απερχόμενου Προέδρου με τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, οι σχέσεις των οποίων έχουν ψυχρανθεί. Ωστόσο στη συνάντηση έγινε σαφές ότι ο Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την 25η τροπολογία του Συντάγματος.

Οι πληροφορίες του FBI

Το κλίμα στην Ουάσιγκτον είναι εκρηκτικό με φόντο και τις πληροφορίες του FBI για σχέδια υποστηρικτών και ένοπλων ακροδεξιών οργανώσεων να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις από τις 16 έως τις 20 Γενάρη καταλαμβάνοντας τα Καπιτώλια των 50 πολιτειών, καθώς επίσης και κτίρια των ομοσπονδιακών και πολιτειακών υπηρεσιών.

Οι αρχές της πόλης της Ουάσιγκτον αποφάσισαν προχτές βράδυ την απαγόρευση πρόσβασης πολιτών στο χώρο του Καπιτωλίου και των μνημείων της πόλης για προληπτικούς λόγους, ενώ θα αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες έως και 10.000 μέλη της Εθνοφρουράς για την αποτροπή νέων εκτρόπων.

Αίσθηση προκαλεί μέσα σε αυτό το κλίμα η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Τσαντ Γουλφ, να παραιτηθεί, χωρίς να αναφέρει κάποια αιτία ή πρόσχημα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org