Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της διοίκησης για το 2021

Καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2021 καθώς και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων που τον συνοδεύει οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Σήμερα και όλες αυτές τις μέρες ψηφίζονται οι οικονομικοί προϋπολογισμοί των Περιφερειών και των δήμων. Μιλάμε για επιδρομή. Μία νέα επιδρομή στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στα λαϊκά εισοδήματα, εργαλείο μεταφοράς των βαρών της νέας μεγάλης και συγχρονισμένης, ίσως της πιο μεγάλης μεταπολεμικά, ύφεσης στις πλάτες των μόνιμων υποζυγίων, των εργαζομένων, των μισθοσυντήρητων, των ανέργων, των επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νέας γενιάς.

Προκλητική στήριξη στις μεγάλες μετοχικές εταιρείες εν μέσω πανδημίας, εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και προετοιμασία για μεγάλο φαγοπότι των εταιρειών περιμένοντας τα προγράμματα στήριξης που πλέον και ο πιο αδαής έχει πείρα για το πού, πώς και ποιοι, για το όφελος ποιανού υλοποιούνται και αποταμιεύονται. Ακούγονται ήδη τα χρυσά μαχαιροπίρουνα που ακονίζονται για όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα αλλά και η φαγωμάρα μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων για τη μερίδα του λέοντος. Η πανδημία του Covid-19 λειτούργησε ως ένας τεράστιος καταλύτης και επιταχυντής εξελίξεων στην καπιταλιστική οικονομία.

Στην Περιφέρεια Αττικής αποκάλυψε τις τεράστιες ανισότητες, ταξικές ανισότητες, ταξικές αντιθέσεις οι οποίες είναι το έδαφος εξάπλωσης όλων των επιδημιών ιστορικά. Αυτό το έδαφος μάταια επιδιώξατε και εσείς, όπως και η κυβέρνηση, να κρύψετε με τα περί ατομικής ευθύνης, την ανευθυνότητα και την ανεμελιά των νέων και άλλα τέτοια.

(...) Διαβάσαμε πριν από λίγες μέρες τα στοιχεία από τη χημική ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας. Μαζί με την αύξηση του ιού καταγράφεται η πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια αύξηση των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ψυχοφαρμάκων, που έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2014. Η πιο μεγάλη αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών, μεθαμφεταμίνης, κοκαΐνης και άλλων.

Αυτή είναι η εικόνα της Αττικής για την οποία σε λίγο θα ψηφίσουμε προϋπολογισμό. 800.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους βρίσκονται στη στήριξη από τα κρατικά πακέτα, με τους εργαζόμενους να έχουν οι μισθοί τους πετσοκοπεί, να περιμένουν τα 534 ευρώ της αναστολής. Οι υπολογισμοί μιλούν για 200.000 λουκέτα τους πρώτους μήνες του 2021, χιλιάδες άνεργοι θα προστεθούν στον τεράστιο αριθμό που ξεπέρασε ξανά κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ανέργους, εκ των οποίων μόνο 161.000 λαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

(...) Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται κάπου στον προϋπολογισμό που έχουμε μπροστά μας; Αποτυπώνεται η στήριξη των ανέργων και όσων χάσουν τη δουλειά τους αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας; Αποτυπώνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία έστω;

Προκλητική κατάσταση με την προστασία του λαού από καταστροφές

Οι κωδικοί για υπηρεσίες Υγείας και για την υποστήριξη δομών και δράσεων ενάντια στα ναρκωτικά είναι όλα μαζί 720.000 ευρώ! Το κονδύλι για την αντιμετώπιση καταστροφών είναι 5.715.000, όσο ακριβώς και όσα προβλέπετε για δημόσιες σχέσεις, εκδόσεις, τη διαφημιστική προβολή της Περιφέρειας. 5.715.000 για το πρώτο, 5.717.000 για το δεύτερο! 5.045.000 ευρώ για εκθέσεις και οργάνωση συνεδρίων! Οι επιχορηγήσεις σε ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, για βασικές υποδομές είναι καθηλωμένες εδώ και χρόνια. Ακόμα και το πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής, το πρόγραμμα ΤΕΒΑ από το Ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους έχει εξαφανιστεί.

Υπάρχει μία συνεχιζόμενη προκλητική κατάσταση με την Πολιτική Προστασία. Κατά τη γνώμη μας, εδώ έχετε ξεπεράσει τον εαυτό σας:

Το ποσό που διαμορφώθηκε το 2020 για την Πολιτική Προστασία είναι 7.722.445,67, εκ των οποίων μόνο οι 87.000 ευρώ αφορούσαν παρελθόντα έτη. Το ποσό που προϋπολογίζεται για το 2021 είναι 5.698.300,80 ευρώ που αν αφαιρέσουμε τις αποπληρωμές παρελθόντων ετών φτάνει στα 4.900.000. Μείωση πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

(..) Η Πολιτική Προστασία δεν έχει δικά της μηχανήματα... Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο μηχανήματα ιδιωτών, με αναθέσεις. Η ΔΙΔΙΜΥ έχει 19 οχήματα που δεν είναι για αποκλειστική χρήση της Πολιτικής Προστασίας, εκ των οποίων τα 2 παροπλισμένα, κατά καιρούς κάποια για επισκευή και π.χ. μόνο 2 φορτηγά υπάρχουν με λεπίδα αποχιονισμού και αλατιέρα.

Η ανυπαρξία μέσων και εξοπλισμού είναι μόνιμο φαινόμενο, που αξιοποιείται για να μοιράζεται χρήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενοικίαση υδροφόρων (2.000 ευρώ τη μέρα), κάθε φορά που η Πολιτική Προστασία στέλνει σήμα υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, άσχετα αν χρησιμοποιούνται ή όχι. Είναι προφανές ότι με τα χρήματα που ξοδεύονται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων θα μπορούσε η Περιφέρεια να έχει αγοράσει και να επανδρώσει δικιά της υδροφόρα...

Μόνο από την Οικονομική Επιτροπή μέσα στο 2020 έχουν περάσει αποφάσεις ανάθεσης που φτάνουν στα 1,360 εκατομμύρια ευρώ απολογιστικά ενώ μετά την εκκαθάριση μπορούν να φτάσουν στα 5 εκατομμύρια.

Το 90% δίνονται σε ιδιώτες και μάλιστα σε συγκεκριμένους. Εμείς λέμε σε κανέναν ιδιώτη να μη δοθεί γιατί η προστασία του λαού δεν μπορεί να επαφίεται στο κυνήγι του κέρδους αλλά είναι απορίας άξιο ότι από το μητρώο ιδιοκτητών μηχανημάτων έργου, που είναι 60 - 70 περίπου, όλες τις δουλειές τις παίρνουν 6 συγκεκριμένοι.

Πόσο μόνιμο προσωπικό μπορούσε να προσληφθεί και πόσα μηχανήματα μπορούσαν να αγοραστούν με αυτά τα χρήματα;

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Θα περίμενε κάποιος έναν στοιχειώδη απολογισμό για το μεγάλο έτος ανακύκλωσης του 2020, που είχατε με μεγάλο όγκο δημόσιων εμφανίσεων, διαφημίσεων και χάπενινγκ στο Ζάππειο με απορριμματοφόρα προπαγανδίσει. Μάταια. Εδώ υπάρχει όμως η ανησυχητική εξέλιξη των κυβερνητικών αποφάσεων και των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, που εκπροσωπεί την Περιφέρεια και τους δήμους της Αττικής, αποφάσισε οριστικά στις 30/10/20 την κατασκευή της νέας μεγάλης χωματερής και πάλι στη Φυλή, η επέκταση ήδη προχώρησε, και τα 2 εργοστάσια επεξεργασίας και καύσης στη Φυλή και το Σχιστό! Ολα αυτά έγιναν με το γνωστό τρόπο και έκλεισαν τη δουλειά πολλών εκατομμυρίων με τις γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, δηλαδή στη Φυλή.

Επιπλέον, στις 5/11/20 η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αποτελούμενη από 6 υπουργούς, ενέκρινε τα 2 εργοστάσια επεξεργασίας και καύσης σε Φυλή και Σχιστό ως έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ! Η παραγωγή Ενέργειας γίνεται με την καύση των υπολειμμάτων σκουπιδιών που παρουσιάζεται ωραιοποιημένα ως "ενεργειακή αξιοποίηση".

Αυτό ήταν το έτος ανακύκλωσης; `Η μήπως οι τυχαίες πυρκαγιές σε 14 εργοστάσια ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα μέσα σε 20 μήνες; Η κατεύθυνση που επικυρώνει ο προϋπολογισμός του 2021 είναι χωματερές και καύση, ενταφιασμός της ανακύκλωσης. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Το μεγάλο θέμα. Το σύνολο των προϋπολογισμένων έργων για το 2021 είναι 3.001.735.440,13 ευρώ. Οι εγκεκριμένες πιστώσεις όμως είναι 165.216.386,39, δηλαδή 5,5%, και όχι μόνο φέτος. Μιλάμε για χρόνια. Μεταφέρονται κωδικοί και έργα από χρόνο σε χρόνο. Από τον έναν περιφερειάρχη στον επόμενο, σε τέτοιο βαθμό που κάνει δυσδιάκριτο ποιανού είναι ο ένας και ποιανού ο άλλος προϋπολογισμός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ