Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λύση τώρα για τα προβλήματα Υγείας και Εκπαίδευσης των ξεριζωμένων

Eurokinissi

Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, εντός και εκτός των οργανωμένων δομών, κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως αναφέρουν:

«Οι συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες, τους αναγκάζουν να διαμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, εξαιτίας και της πανδημίας, τόσο εκείνοι που μένουν εντός των οργανωμένων δομών, όσο και άλλοι που βρίσκονται στη χώρα μας ακόμα και δεκαετίες, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με τις παροχές Υγείας, τα χαρτιά τους, την εκπαίδευση των παιδιών και άλλα δικαιώματά τους.

(...) Συγχρόνως, λόγω των συνεπειών της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε με την πανδημία, πολλοί οικονομικοί μετανάστες, που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων, για ανανέωση των αδειών παραμονής τους. Δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Ακόμη, εξαιτίας των μέτρων που έχουν παρθεί, δεν δίνεται πιστοποιητικό ελληνομάθειας από κρατικό οργανισμό, που είναι απαραίτητο έγγραφο για ορισμένες άδειες παραμονής. Υπηρεσίες, όπως ΔΟΥ, ΟΑΕΔ, δήμοι, τράπεζες δεν αναγνωρίζουν τις προσωρινές παρατάσεις των αδειών παραμονής που έχουν δοθεί λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να συλληφθούν, να εγκλειστούν σε κέντρα - φυλακές και να απελαθούν. Τα υπάρχοντα υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης λόγω και της πανδημίας, μπαίνουν εμπόδιο στις οικογενειακές επανενώσεις, μιας και είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίησή τους. Μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν είναι μεταφρασμένες, με αποτέλεσμα όσοι δεν γνωρίζουν Ελληνικά να μην έχουν πρόσβαση.

Τέλος, η έτσι κι αλλιώς προβληματική πρόσβαση στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, μιας και τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την πρόσβαση αυτών των παιδιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τα τμήματα Νηπιαγωγείων εντός των καταυλισμών για το σχολικό έτος 2020 - 2021 δεν άρχισαν ποτέ. Παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα να υπάρξουν ορισμένες στοιχειώδεις εκπαιδευτικές διαδικασίες εντός των δομών, σε συνθήκες καραντίνας, δεν έγινε ούτε αυτό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τη διαπαιδαγώγηση αυτών των παιδιών.

Ερωτώνται οι υπουργοί: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να λυθούν τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν την υγεία, τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ