Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Μπάιντεν και οι προσδοκίες για μεγαλύτερα κέρδη από ναρκωτικά

Η νίκη του Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ έχει αναθαρρήσει όσους ευελπιστούν στην αύξηση της κερδοφορίας τους από τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Μια από τις βασικές εξαγγελίες του Μπάιντεν είναι ότι θα εφαρμόσει ομοσπονδιακό νόμο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης σε όλες τις ΗΠΑ. Σ' αυτό ευελπιστούν τα μονοπώλια παραγωγής και διακίνησης της ουσίας και μάλιστα καλούν τις ΜΚΟ που τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησής της, να μην επαναπαυτούν. Αυτό ισχύει γιατί υπάρχει «κακό προηγούμενο», από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Ομπάμα, που παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για αντίστοιχο νόμο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, σε 6 Πολιτείες οι ψηφοφόροι ψηφίσαν σε δημοψηφίσματα για τη νομιμοποίηση ναρκωτικών. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, σε Νιου Τζέρσι, Αριζόνα, Μοντάνα και Ν. Ντακότα νομιμοποιείται η «ευφορική» χρήση κάνναβης και στο Μισισίπι η «φαρμακευτική» της χρήση. Ενώ στο Ορεγκον, όπου ήδη είναι νόμιμη η χρήση κάνναβης, πλέον νομιμοποιείται η ατομική χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης, αλλά και της ψιλοκυβίνης (δραστικού συστατικού των ναρκωτικών χαπιών «μαγικά μανιτάρια»).

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν κατά 20% τον ενήλικο πληθυσμό που έχει πλέον νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη στις ΗΠΑ, φτάνοντας συνολικά στους 95 εκατ. Αμερικανούς. Μάλιστα, το Νιου Τζέρσι προβάλλεται ως πραγματικό ορυχείο για τις επιχειρήσεις κάνναβης, αφού σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας, σχετικά με το νομοσχέδιο νομιμοποίησης στο Νιου Τζέρσι, οι ετήσιες πιθανές πωλήσεις εκτιμώνται στα 1,9 δισ. δολάρια, κάτι που θα αποφέρει κοντά στα 0,5 δισ. δολάρια φόρους.

Με μοναδικό γνώμονα λοιπόν την κερδοφορία, τα μονοπώλια της κάνναβης περιμένουν από τον Μπάιντεν με τη νομιμοποίηση της ουσίας σε όλες τις ΗΠΑ, βραχυπρόθεσμα να επηρεαστεί θετικά ο τρόπος με τον οποίο η κάνναβη αντιμετωπίζεται παγκοσμίως από τους επενδυτές και μακροπρόθεσμα, εάν οι ΗΠΑ τερματίσουν τον «πόλεμο κατά της κάνναβης», είναι πιθανό ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει σύντομα το ίδιο, με το επενδυτικό βλέμμα να είναι στραμμένο στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αγορά κάνναβης παγκοσμίως.


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά ανοχή στη ναρκωκουλτούρα(2023-03-23 00:00:00.0)
Προς νομιμοποίηση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς σκοπούς»(2022-10-21 00:00:00.0)
Ημερίδα ενάντια στη νομιμοποίηση της κάνναβης(2018-01-26 00:00:00.0)
Διαρκής αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά(2017-06-24 00:00:00.0)
Ηχηρό χαστούκι στους υποστηρικτές της «ιατρικής χρήσης» της κάνναβης(2017-03-03 00:00:00.0)
Τυχαίο; Δε νομίζουμε...(2016-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ