Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Αντιμετώπιση της Κίνας, επαναδιαπραγμάτευση με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανέλυσε τις προτεραιότητες για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, στις 20 Γενάρη, με τηλεφωνική συνέντευξη στον Τόμας Φρίντμαν, στους «Τάιμς Νέας Υόρκης».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική εξήγησε πως έχει ως προτεραιότητες την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την ανάπτυξη καλών σχέσεων με τους συμμάχους και τη συστράτευσή τους έναντι της Κίνας.

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Κίνα, είπε πως δεν θα βιαστεί να κάνει κινήσεις σε καμία κατεύθυνση. Ξεκαθάρισε πως πρώτα θα κάνει μία «πλήρη αξιολόγηση» της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο απερχόμενος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Επίσης ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να άρει τους δασμούς ή τις κυρώσεις έναντι της Κίνας για να μην περιορίσει τις μελλοντικές επιλογές του.

«Δεν θα κάνω εμπορικές συμφωνίες με οποιονδήποτε εάν δεν κάνουμε πρώτα μεγάλες επενδύσεις εδώ στην πατρίδα για τους εργαζομένους μας και την Εκπαίδευση», είπε ο Μπάιντεν χαρακτηριστικά, προβάλλοντας ως βασικό στόχο μεγάλες κρατικές επενδύσεις σε Ενέργεια, Βιοτεχνολογία, Τεχνητή Νοημοσύνη. Εκανε δε έκκληση για συναίνεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Ερωτηθείς εάν θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα είναι «δύσκολο». Μετά την επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία εξήγησε πως θα επιδιώξει μια νέα «συνολική» διαπραγμάτευση που θα θέτει επί τάπητος «κακόβουλες περιφερειακές δραστηριότητες» του Ιράν δι' αντιπροσώπων σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη, το βαλλιστικό πρόγραμμα και την επιμήκυνση των περιορισμών για τη μη απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Ανέφερε ότι το ιδανικό για τον ίδιο και τη νέα ομάδα συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θα ήταν ένα διευρυμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία αλλά και γείτονες του Ιράν, όπως η Σαουδική Αραβία και πιθανώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εξήγησε πως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, γιατί τότε θα ήθελαν να αποκτήσουν και άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Για το εσωτερικό μίλησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη γενναία στήριξη στις επιχειρήσεις.

Οι κινήσεις του Τραμπ

Στο μεταξύ, και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, απέκλεισε αργά το βράδυ της Τρίτης πως υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να επιμένει στην άποψή του επιχειρώντας να διατηρήσει «αμείωτο» το ενδιαφέρον των άνω των 75 εκατομμυρίων πολιτών που τον ψήφισαν.

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ απείλησε να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για την «Εθνική Αμυνα» (NDAA), εκτός και αν συμπεριληφθεί στο ίδιο νομοσχέδιο πρόβλεψη για την κατάργηση ενός ομοσπονδιακού νόμου που προστατεύει τις εταιρείες του διαδικτύου και είναι γνωστός ως Section 230. Ο «τομέας 230» του νομικού πλαισίου «Communications Decency Act» προστατεύει τις εταιρείες του διαδικτύου και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες των σελίδων τους.

Από την άλλη, το νομοσχέδιο NDAA προβλέπει συνολικές δαπάνες 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθορίζει την πολιτική του Πενταγώνου, ενώ ψηφίζεται εδώ και 59 χρόνια συνεχώς. Καθορίζει τα πάντα: Από τις αυξήσεις μισθών των στρατιωτικών μέχρι τον αριθμό των αεροσκαφών που πρέπει να αγοραστούν και τον τρόπο αντιμετώπισης ανταγωνιστικών χωρών για τις ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Τέλος, χτες, επιβεβαιώθηκε πως το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά μια υπόθεση δωροδοκίας, στην οποία πολλά πρόσωπα φέρεται να υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν προεκλογική εκστρατεία με αντάλλαγμα την παροχή προεδρικής χάρης ή τη μείωση της ποινής ενός ατόμου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ