Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διαλλακτικός και υπέρ της διεθνούς συμφωνίας ο Ροχανί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε το νομοσχέδιο που ενέκριναν την Τρίτη επί της αρχής δεκάδες βουλευτές, με στόχο την απαγόρευση επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Ιρανός Πρόεδρος εξήγησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί επιβλαβές για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να αποκατασταθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που δοκιμάστηκε μετά την αυθαίρετη αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος Ροχανί τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο και υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως οι βουλευτές έβαλαν σε προτεραιότητα εγωιστικές επιδιώξεις που αφορούν περισσότερο την πολιτική τους καριέρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνη του 2021, παρά το εθνικό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ψηφιστεί στο σύνολό του το επίμαχο νομοσχέδιο, αυτό δεν θα έχει καμία τύχη εάν το ακυρώσει με δική του απόφαση ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ίδιο 24ωρο, οι ιρανικές αρχές απαίτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συζήτηση της δολοφονίας του επιφανούς Ιρανού φυσικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ στις 27 Νοέμβρη, με σκοπό να καταδικαστεί.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία εκτίμησαν πως το ιρανικό αίτημα μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί, ωστόσο δεν θα απέκλειαν τη συνεδρίαση του ΣΑ μέχρι αύριο Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προϋπόθεση πως θα το ζητήσει ένα από τα 15 μέλη.

Σύνοδος στη Βιέννη πριν τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ, η ΕΕ πασχίζει να διατηρήσει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στα παζάρια για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA), διοργανώνοντας πριν τα Χριστούγεννα, πιθανώς στη Βιέννη (όπου έχει την έδρα της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας), μία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας που υπέγραψαν το 2015 τη συμφωνία για JCPOA.

Στις 16 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία). Αυτό ανακοινώθηκε χτες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ