Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Ελιγμοί για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις

Δηλώσεις για «ξαναγράψιμο» του άρθρου 24, ενώ η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει όλο το νόμο

Από τις πρόσφατες μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες

Copyright 2020 The Associated

Από τις πρόσφατες μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες
Να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» προσπαθεί η γαλλική κυβέρνηση, καταφεύγοντας σε ελιγμούς γύρω από το άρθρο 24, ένα από αυτά που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες επικρίσεις. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος LREM, Κριστόφ Καστανέρ, ισχυρίστηκε ότι «το άρθρο 24 θα ξαναγραφτεί», αναφερόμενος στη διάταξη που περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα δημοσίευσης και αποκάλυψης πλάνων από αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας, ενθαρρύνοντας και καλύπτοντας έτσι περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας. Περιστατικά που δεν αποτελούν «εξαιρέσεις», όπως προσπαθούν να πείσουν η κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα, αλλά καλλιεργούνται στο έδαφος της τήρησης της «τάξης και ασφάλειας», όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτό άλλωστε έδειξε και η πρόσφατη αποκάλυψη της αντιμετώπισης ενός 40χρονου μαύρου μουσικού παραγωγού, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και καθυβρίστηκε από αστυνομικούς όταν - όπως εκείνοι υποστήριξαν - αντέδρασε σε έλεγχο γιατί δεν φορούσε μάσκα...

Ο Καστανέρ |δήλωσε πως «γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες», ωστόσο είναι αμφίβολη κάθε ουσιαστική επανεξέταση του 24, αφού ο νόμος έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή και αναμένεται ήδη η συζήτησή του στη Γερουσία. «Η Γερουσία θα το εξετάσει και αν υπάρξει ανάγκη θα το ξαναγράψει, αλλά η Βουλή δεν μπορεί πια να παρέμβει», δήλωσε ένας από τους συντάκτες του άρθρου, ο Λουάκ Ερβέ, περιγράφοντας τις προτάσεις για ξαναγράψιμο του άρθρου στην παρούσα φάση ως «χτύπημα στον δικαμερισμό» (αναφερόμενος στο νομοθετικό σύστημα της Γαλλίας, που περιλαμβάνει δύο σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή).

Το πρόβλημα βέβαια με τον νέο νόμο δεν εξαντλείται στο άρθρο 24, αφού περιλαμβάνει σειρά άλλων διατάξεων που ενισχύουν πολύμορφα την αστυνόμευση και συνολικά τα περιθώρια δράσης κατασταλτικών και άλλων μηχανισμών τους οποίους το αστικό κράτος διευρύνει και επιστρατεύει, ώστε - συν τοις άλλοις - να αποτρέψει κάθε αγωνιστική οργάνωση και αντίδραση του λαού στην επίθεση που δέχεται. Ανάμεσα σε άλλα, ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» εξουσιοδοτεί αστυνομία και πολιτοφυλακή να βιντεοσκοπούν με κινητές κάμερες και να έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Ακόμα, αναφέρεται σε κάμερες που θα μπορούν να εγκαθίστανται σε αεροσκάφη και drones για την παρακολούθηση δημόσιων χώρων, με στόχο «τη διασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής συγκεντρώσεων (...) όταν είναι επίφοβες για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ