Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΗΠΑ
Ανακοίνωσαν κοινή ανάπτυξη πυραύλων «Κρουζ»

Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν από κοινού υπερηχητικούς πυραύλους «Κρουζ», όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Λίντα Ρέινολντς, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε τεχνολογικά προηγμένες αμυντικές ικανότητες για να δώσουμε στις Ενοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας περισσότερες επιλογές αποτροπής της επιθετικότητας κατά των συμφερόντων μας».

Η ίδια συνέδεσε το συγκεκριμένο σχέδιο με την «ικανότητα (των δύο χωρών) να αλλάξουν το παιχνίδι», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στη γοργή αναβάθμιση, στρατιωτική και γεωστρατηγική, της Κίνας στην περιφέρεια, που βέβαια προχωρά εν μέσω σύνθετων ανταγωνισμών και παζαριών. Είναι, για παράδειγμα, χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου (RCEP) που έγινε με πρωτοβουλία της Κίνας, συμμετέχουν η Αυστραλία και άλλοι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή (Ιαπωνία, Νότια Κορέα κ.ά.). Πάντως η Ρέινολντς υπογράμμισε ότι «το να επενδύουμε στην ανάπτυξη ικανοτήτων που αποτρέπουν ενέργειες κατά της Αυστραλίας ωφελεί επίσης την περιοχή μας, τους συμμάχους και τους εταίρους μας στον τομέα της ασφάλειας». Κατέληξε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και σε έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και ευήμερο Ινδο- Ειρηνικό Ωκεανό». Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Αυστραλία έχει αποφασίσει δαπάνες 9,3 δισ. δολαρίων (6,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για πυραυλικά συστήματα υψηλής ταχύτητας και μεγάλης ακτίνας δράσης, συμπεριλαμβανομένης και της υπερηχητικής έρευνας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να διατηρούν πτήσεις με ταχύτητα μεγαλύτερη από το 5πλάσιο της ταχύτητας του ήχου (!), ενώ θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν εξαιτίας της υψηλής ταχύτητάς τους, της δυνατότητας ελιγμών που έχουν αλλά και του ύψους στο οποίο πετούν.

Από τη μεριά των ΗΠΑ, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Κράτσιος, είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας (SCIFiRE) βασίζεται σε 15 χρόνια συνεργασίας, χαρακτηρίζοντάς το «αληθινή απόδειξη για την ανθεκτική φιλία και την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας». «Αυτή η πρωτοβουλία θα είναι ουσιώδης για το μέλλον της υπερηχητικής έρευνας και ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας οδηγούν τον κόσμο στην πρόοδο αυτής της μεταμορφωτικής πολεμικής ικανότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ