Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αρχή από το... έδαφος μηδέν!

Ν. ΥΟΡΚΗ (του απεσταλμένου μας Θανάση ΠΑΠΑΡΗΓΑ).-

Πρώτη μέρα, χθες, της επίσκεψης στη Ν. Υόρκη, του Ελληνα πρωθυπουργού και ο Κ. Σημίτης επισκέφτηκε την αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, όπου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Στις ομιλίες τους, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση, ενώ μια εύθυμη νότα προσέθεσε ο πρωθυπουργός που, κατά λάθος, αποκάλεσε τον αρχιεπίσκοπο «Σπυρίδωνα», αποδίδοντάς του το όνομα του προκατόχου του.

Η επίσκεψη πλησίασε προς το τέλος της με την παρουσία του πρωθυπουργού στο χώρο των δύο πύργων που χτυπήθηκαν στις 11 Σεπτέμβρη 2001. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος τον καλωσόρισε. Πέρα από το πρωτόκολλο, αξίζει να σημειωθεί η αποστροφή του γερουσιαστή, όπου αναφέρεται «η απόφαση των ΗΠΑ να εξαλείψουν την τρομοκρατία σε παγκόσμια κλίμακα». Το εδάφιο αυτό προϊδεάζει, κατά τη γνώμη μας, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο χώρο της ελληνικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που κατέρρευσε από τα πλήγματα, και επέδωσε επιταγή 500.000 δολαρίων στον αρχιεπίσκοπο για την ανοικοδόμησή της.

Βλέποντας τις πολιτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο χώρο που ήδη αποκαλείται Ground Zero (έδαφος 0), δεν μπορεί κανείς να μην κάνει ορισμένες σκέψεις: Κάθε ζωή είναι ακριβή και κάθε απώλειά της είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να μας αποσπάσει από τη σκέψη ότι μερικοί θεωρούν λιγότερο ακριβές τις ζωές που χάνονται σαν αποτέλεσμα βομβαρδισμών, ιμπεριαλιστικών εκστρατειών και πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων. Πολύ περισσότερο, δεν αρκεί για να μας αποσπάσει από τις φροντίδες εκείνες που δε φαίνονται καθόλου να είναι φροντίδες θυμάτων. Και αυτές οι φροντίδες φαίνονται ολοκάθαρα στον πρωτοσέλιδο τίτλο των σημερινών «Νιου Γιορκ Τάιμς»: «Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις βάσεις τους στην περιοχή του Αφγανιστάν».

Ο πρωθυπουργός μετά τους δίδυμους πύργους συναντήθηκε με «επιφανή μέλη» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν, ενώ αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Ανεπιφύλακτη στήριξη από τη ΝΔ

Ανεπιφύλακτα και με όλες τις δυνάμεις της η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει τον πρωθυπουργό ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μπους. Ο φόβος που διακατέχει την ηγεσία του κόμματος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υπάρξει «σοβαρή βλάβη» στα εθνικά θέματα κατά τις επαφές του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον ευρωστρατό. Στην πραγματικότητα φοβούνται το ενδεχόμενο να υπάρξει «υποβάθμιση» της θέσης της χώρας στο πλαίσιο της νέας τάξης προς όφελος της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υποστούν «στραπατσάρισμα» τα γενικότερα «μεγαλοϊδεατικά» σχέδια της άρχουσας τάξης στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος σε χθεσινή συνέντευξή του (στον «Φλας») επανέλαβε ότι η ΝΔ παρέχει «σαφή στήριξη στην υπόθεση των εθνικών θεμάτων» και η στήριξη αυτή δίνεται κάθε φορά και όχι μόνο στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Φρόντισε όμως να διευκρινίσει ότι «δε δίνεται λευκή επιταγή» και πως «θα περιμένουμε και θα δούμε». Σχολιάζοντας την εκπομπή του CBS απέφυγε να την εντάξει σε ευρύτερα πολιτικά σχέδια, πρότεινε στον Κ. Σημίτη να ζητήσει σαφή δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα και μάλιστα προεξόφλησε ότι «θα το πράξει με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση εφόσον δεν υιοθετεί αυτού του είδους τις απαράδεκτες κατηγορίες»(!).

Προσεκτικές αποστάσεις κράτησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας χθες σε εκπομπή του «Αλτερ», είπε ότι περιμένει να δει τα αποτελέσματα του ταξιδιού. «Να επιστρέψει ο κ. Σημίτης και τότε να συζητήσουμε». Πρόσθεσε ότι «η αντιπολίτευση, κυρίως η ΝΔ, στήριξε με όλες τις δυνάμεις της τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα έχει ένα δύσκολο ταξίδι, κακά παρασκευασμένο, σε ακατάλληλη ώρα πιθανότατα, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτή την ώρα όλοι μας, στηρίζουμε τον κ. πρωθυπουργό στην υποστήριξη των καθαρών και δίκαιων ελληνικών θέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ