Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Δύσκολα παζάρια σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σκληρές αποδεικνύονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο για την επίλυση διαφιλονικούμενης θαλάσσιας ζώνης εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Την Τετάρτη, κατά τον δεύτερο γύρο διαπραγμάτευσης που γίνεται με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και την αιγίδα του ΟΗΕ στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, η ομάδα των Λιβανέζων διαπραγματευτών παρουσίασε χάρτη με αυξημένες διεκδικήσεις, που δεν περιορίζονταν σε περιοχή 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλλά σε έκταση 1430 τ.χλμ. Με αυξημένες απαιτήσεις εμφανίστηκε και η ομάδα των Ισραηλινών διαπραγματευτών, που φάνηκε να «διευρύνει» προς βορρά τη θαλάσσια ζώνη που διεκδικούν για λογαριασμό της χώρας τους.

Χτες, Πέμπτη, ακολούθησε τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης από την έναρξη των συνομιλιών στις 14 Οκτώβρη, χωρίς να γίνει άμεσα γνωστό αν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος.

Το ίδιο 24ωρο, τα ισραηλινά ναυπηγεία και το διεθνές μονοπώλιο διαχείρισης λιμανιών σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, «DP World» από το Ντουμπάι, κατέθεσαν από κοινού πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του παλιού τομέα λιμανιού της Χάιφα. Η πρότασή τους δεν φαίνεται να θίγει (τουλάχιστον άμεσα) τα συμφέροντα της κινεζικής εταιρείας «Shanghai International Port Group», που έχει αναλάβει την ανάπτυξη σύγχρονου τομέα λιμανιού της ίδιας πόλης.

Τέλος, χτες η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα προχωρήσει στην πώληση 50 μαχητικών τελευταίας γενιάς «F-35» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρα που στις 15 Σεπτέμβρη υπέγραψε συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως πλέον για όσους Αμερικανοεβραίους δηλώνουν τόπο γέννησης την Ιερουσαλήμ θα αναφέρεται στο διαβατήριό τους το Ισραήλ ως ένδειξη χώρας. Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει από το 2018 την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και έχουν μεταφέρει εκεί την πρεσβεία τους, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν αλλάζει» το ανοιχτό ζήτημα του καθεστώτος της κατεχόμενης πόλης...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ