Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπιστοσύνη

Μιας που η κυβέρνηση διαφημίζει ξανά την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα «συντονισμένα μέτρα» για τον κορονοϊό, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία του πρόσφατου «Ευρωβαρόμετρου» για την εμπιστοσύνη στην ιμπεριαλιστική ένωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα λοιπόν και σ' αυτά τα στοιχεία αποτυπώνεται ότι η «γενική εμπιστοσύνη» στην ΕΕ παραμένει κάτω από το 50%, με μέσο όρο το 43%. Τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφονται στην Ιταλία (28%), στη Γαλλία (30%) και στην Ελλάδα (32%). Οσον αφορά τα μέτρα που έλαβαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε 7 από τα 19 κράτη όπου έγιναν μετρήσεις, η πλειονότητα δηλώνει «μη ικανοποιημένη», ενώ και εδώ από τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι αυτό της Ελλάδας (55%), της Ιταλίας (58%), της Τσεχίας (55%), της Ισπανίας (52%). Σε σχέση τέλος με το μέλλον της ΕΕ, τα χαμηλότερα επίπεδα «αισιοδοξίας» σημειώνονται στην Ελλάδα (44%), στην Ιταλία (49%) και στη Γαλλία (49%). Βέβαια, δεν είναι να απορεί και κανείς για την τόση... εμπιστοσύνη, όταν οι λαοί μετράνε τους νεκρούς, τους απολυμένους και τσακισμένους, για να μπορούν τα ευρωενωσιακά επιτελεία να μετράνε τα τρισ. και τα αντιλαϊκά μέτρα που θωρακίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Η αμφισβήτηση και η οργή που μεγαλώνουν, χρειάζεται να γίνουν οργανωμένη δράση, για αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική ένωση, ανατροπή του κεφαλαίου, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Φωτεινό;

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω πως οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν ανανεωθεί και ισχυροποιηθεί (...) έχουν στόχο ένα πιο φωτεινό μέλλον». Τάδε έφη Κυρ. Μητσοτάκης με μήνυμά του σε τελετή που έγινε στην Ουάσιγκτον για την 28η Οκτωβρίου. Πόσο «φωτεινό» είναι όμως αυτό το «μέλλον» για το λαό; Την απάντηση έδωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας στη Βουλή ότι «εκκινούμε σχεδόν άμεσα νέο διάλογο για τη διεύρυνση της Αμυντικής Συμφωνίας ή την υπογραφή μιας νέας εξαρχής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για «επικαιροποίηση» της προηγούμενης Συμφωνίας, που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η «επικαιροποίησή» της ή η κατάρτιση μιας νέας συμφωνίας, που θα πατάει φυσικά στην προηγούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Από τη μία, επέκταση της χρονικής ισχύος της Συμφωνίας (σήμερα ανανεώνεται τυπικά κάθε χρόνο), κατά πάγιο αίτημα των Αμερικανών. Το ενδεχόμενο αυτό είχε συζητηθεί και σχεδόν καταληχτεί και επί ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, αντιστοίχιση της Συμφωνίας με τη διεύρυνση του «αποτυπώματος» των Αμερικανών στην περιοχή, προς «διασφάλιση» και νέων υποδομών που θέτουν σταδιακά κάτω από την «ομπρέλα» τους, όπως το Νεώριο Σύρου, τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας κ.ά. Αν λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα τα «φίδια» που απειλούν να πνίξουν το λαό ξετρυπώνουν από εκατό μεριές, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο «φωτεινό» προδιαγράφεται το μέλλον του αν υλοποιηθούν τα εφιαλτικά σενάρια που απεργάζεται η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων.

Καθαρό...

Την περασμένη Παρασκευή, μέρα εκκίνησης του διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ για την Κίνα, η αμερικανική διπλωματία υπέγραψε τρεις σημαντικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρό Δίκτυο» («Clean Network»). Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι να αντιμετωπιστούν «μακροπρόθεσμες απειλές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα που τίθενται στον ελεύθερο κόσμο από αυταρχικούς κακοήθεις παράγοντες, όπως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, αποτελούν στην ουσία δέσμευση για τον αποκλεισμό των κινεζικών μονοπωλίων από την ανάπτυξη των δικτύων 5G. Το σημαντικό είναι ότι Βουλγαρία και Β. Μακεδονία αποτελούν μέλη του σχήματος συνεργασίας «17+1» της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για την προώθηση του «Δρόμου του Μεταξιού». Αντίστοιχη συμφωνία έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ και με τη Σερβία, που επίσης συμμετέχει στο «17+1».

... γήπεδο

Οι ΗΠΑ χτίζουν «ψηφιακό τείχος» στη Βαλκανική ενάντια στην προσπάθεια της Κίνας να διεισδύσει με κεφάλαια, επενδύσεις, αλλά και με τον «αέρα» της υπεροχής στα δίκτυα 5G, απ' όπου τα επόμενα χρόνια θα διακινείται κάθε ψηφιακή πληροφορία. Είναι φανερό ότι τα μαχαίρια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γυαλίζουν πλέον έξω από τα θηκάρια, καθώς πολλαπλασιάζονται οι αφορμές και οι εστίες της αντιπαράθεσης στη γειτονιά μας, με την ελληνική αστική τάξη να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Για τη συμμετοχή της άλλωστε στο «Καθαρό Δίκτυο» των ΗΠΑ, η κυβέρνηση δέχτηκε πρόσφατα τα συγχαρητήρια του Πομπέο, επειδή προφανώς, ως το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, ανέλαβε να ...καθαρίσει το γήπεδο και σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της Κίνας μέσω των δικτύων 5G.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ