Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπιστοσύνη

Μιας που η κυβέρνηση διαφημίζει ξανά την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα «συντονισμένα μέτρα» για τον κορονοϊό, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία του πρόσφατου «Ευρωβαρόμετρου» για την εμπιστοσύνη στην ιμπεριαλιστική ένωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα λοιπόν και σ' αυτά τα στοιχεία αποτυπώνεται ότι η «γενική εμπιστοσύνη» στην ΕΕ παραμένει κάτω από το 50%, με μέσο όρο το 43%. Τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφονται στην Ιταλία (28%), στη Γαλλία (30%) και στην Ελλάδα (32%). Οσον αφορά τα μέτρα που έλαβαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε 7 από τα 19 κράτη όπου έγιναν μετρήσεις, η πλειονότητα δηλώνει «μη ικανοποιημένη», ενώ και εδώ από τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι αυτό της Ελλάδας (55%), της Ιταλίας (58%), της Τσεχίας (55%), της Ισπανίας (52%). Σε σχέση τέλος με το μέλλον της ΕΕ, τα χαμηλότερα επίπεδα «αισιοδοξίας» σημειώνονται στην Ελλάδα (44%), στην Ιταλία (49%) και στη Γαλλία (49%). Βέβαια, δεν είναι να απορεί και κανείς για την τόση... εμπιστοσύνη, όταν οι λαοί μετράνε τους νεκρούς, τους απολυμένους και τσακισμένους, για να μπορούν τα ευρωενωσιακά επιτελεία να μετράνε τα τρισ. και τα αντιλαϊκά μέτρα που θωρακίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Η αμφισβήτηση και η οργή που μεγαλώνουν, χρειάζεται να γίνουν οργανωμένη δράση, για αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική ένωση, ανατροπή του κεφαλαίου, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Φωτεινό;

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω πως οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν ανανεωθεί και ισχυροποιηθεί (...) έχουν στόχο ένα πιο φωτεινό μέλλον». Τάδε έφη Κυρ. Μητσοτάκης με μήνυμά του σε τελετή που έγινε στην Ουάσιγκτον για την 28η Οκτωβρίου. Πόσο «φωτεινό» είναι όμως αυτό το «μέλλον» για το λαό; Την απάντηση έδωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας στη Βουλή ότι «εκκινούμε σχεδόν άμεσα νέο διάλογο για τη διεύρυνση της Αμυντικής Συμφωνίας ή την υπογραφή μιας νέας εξαρχής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για «επικαιροποίηση» της προηγούμενης Συμφωνίας, που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η «επικαιροποίησή» της ή η κατάρτιση μιας νέας συμφωνίας, που θα πατάει φυσικά στην προηγούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Από τη μία, επέκταση της χρονικής ισχύος της Συμφωνίας (σήμερα ανανεώνεται τυπικά κάθε χρόνο), κατά πάγιο αίτημα των Αμερικανών. Το ενδεχόμενο αυτό είχε συζητηθεί και σχεδόν καταληχτεί και επί ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, αντιστοίχιση της Συμφωνίας με τη διεύρυνση του «αποτυπώματος» των Αμερικανών στην περιοχή, προς «διασφάλιση» και νέων υποδομών που θέτουν σταδιακά κάτω από την «ομπρέλα» τους, όπως το Νεώριο Σύρου, τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας κ.ά. Αν λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα τα «φίδια» που απειλούν να πνίξουν το λαό ξετρυπώνουν από εκατό μεριές, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο «φωτεινό» προδιαγράφεται το μέλλον του αν υλοποιηθούν τα εφιαλτικά σενάρια που απεργάζεται η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων.

Καθαρό...

Την περασμένη Παρασκευή, μέρα εκκίνησης του διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ για την Κίνα, η αμερικανική διπλωματία υπέγραψε τρεις σημαντικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρό Δίκτυο» («Clean Network»). Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι να αντιμετωπιστούν «μακροπρόθεσμες απειλές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα που τίθενται στον ελεύθερο κόσμο από αυταρχικούς κακοήθεις παράγοντες, όπως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, αποτελούν στην ουσία δέσμευση για τον αποκλεισμό των κινεζικών μονοπωλίων από την ανάπτυξη των δικτύων 5G. Το σημαντικό είναι ότι Βουλγαρία και Β. Μακεδονία αποτελούν μέλη του σχήματος συνεργασίας «17+1» της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για την προώθηση του «Δρόμου του Μεταξιού». Αντίστοιχη συμφωνία έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ και με τη Σερβία, που επίσης συμμετέχει στο «17+1».

... γήπεδο

Οι ΗΠΑ χτίζουν «ψηφιακό τείχος» στη Βαλκανική ενάντια στην προσπάθεια της Κίνας να διεισδύσει με κεφάλαια, επενδύσεις, αλλά και με τον «αέρα» της υπεροχής στα δίκτυα 5G, απ' όπου τα επόμενα χρόνια θα διακινείται κάθε ψηφιακή πληροφορία. Είναι φανερό ότι τα μαχαίρια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γυαλίζουν πλέον έξω από τα θηκάρια, καθώς πολλαπλασιάζονται οι αφορμές και οι εστίες της αντιπαράθεσης στη γειτονιά μας, με την ελληνική αστική τάξη να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Για τη συμμετοχή της άλλωστε στο «Καθαρό Δίκτυο» των ΗΠΑ, η κυβέρνηση δέχτηκε πρόσφατα τα συγχαρητήρια του Πομπέο, επειδή προφανώς, ως το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, ανέλαβε να ...καθαρίσει το γήπεδο και σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της Κίνας μέσω των δικτύων 5G.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παπά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση συνθηκολόγησης των Αγιορειτών μοναχών.

1888 Γεννιέται ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης αθλητής του στίβου Κώστας Τσικλητήρας.

1896 Γεννιέται ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1908 Ο Γάλλος σχεδιαστής αεροπλάνων Ανρί Φαρμάν πραγματοποιεί το πρώτο αεροπορικό ταξίδι. Κάλυψε 26,5 χλμ. σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλλίας έως τη Ρενς.

1910 Πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης ο Ερρίκος Ντινάν. Είχε ιδρύσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ήταν ο πρώτος που το 1901 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ για την Ειρήνη. Ο Ερ. Ντινάν είχε διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του και ολόκληρο το ποσό του βραβείου για τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού.

1918 Μαζικές ένοπλες εξεγέρσεις των εργαζομένων ξεσπούν στη Βιέννη, όπου συγκροτούνται Σοβιέτ. Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται και στη Βουδαπέστη.

1927 Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.

1930 Απόπειρα πραξικοπήματος παγκαλικών αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.

1932 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) στη Λάρισα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο βουλευτής του Ενιαίου Μετώπου Α. Κλειδωνάρης.

1938 Ο Ορσον Ουέλες τρομοκρατεί εκατομμύρια Αμερικανούς όταν μεταδίδει στη ραδιοφωνική του εκπομπή την υποτιθέμενη εισβολή Αρειανών στη Γη.

1941 Ξεκινά η ηρωική άμυνα της Σεβαστούπολης, βάσης του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τις διπλάσιες δυνάμεις των ναζί, οι υπερασπιστές της πόλης θα αντέξουν 8 ολόκληρους μήνες σκληρής πολιορκίας και ανελέητων βομβαρδισμών.

1944 Τμήματα της ΧΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη.

1945 Πάνω από 150.000 λαού της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Παρακρατικοί ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, δολοφονούν 1 και τραυματίζουν 8.

1957 Οι Βασίλης Μπαρτζιώτας, Δημήτρης Βλαντάς και Γιώργης Βοντίσιος (Γούσιας) διαγράφονται από μέλη του ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1960 Γεννιέται ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Φράνκο, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στη νίκη στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1986.

1966 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς.

1988 Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948-1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αη Στράτη και τη Μακρόνησο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ