Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέο «τυφλό» χτύπημα με νεκρούς

Η όξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και σφοδρών ανταγωνισμών το πραγματικό υπόβαθρο

Λίγο μετά το νέο έγκλημα στη Νίκαια της Γαλλίας

Copyright 2020 The Associated

Λίγο μετά το νέο έγκλημα στη Νίκαια της Γαλλίας
Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους χτες το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν ένοπλος εισέβαλε στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ, όπου μεταξύ άλλων αποκεφάλισε το ένα θύμα (μία 70χρονη). Αργότερα μία ακόμα γυναίκα κατέληξε στα τραύματά της, ενώ συνολικά τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άτομα. Ο δράστης φέρεται να φώναζε στα Αραβικά «Αλλάχου Ακμπάρ» («Ο θεός είναι μεγάλος») και αργότερα ταυτοποιήθηκε ως ένας 21χρονος από την Τυνησία. Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς οι αρχές έκαναν λόγο για «ισλαμιστική επίθεση». Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί δήλωσε: «Φτάνει πια. Ηρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους, προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό».

Ενα δίωρο μετά ακολούθησε επίθεση ενόπλου κοντά στην πόλη Αβινιόν (επίσης στη νότια Γαλλία), όταν ένοπλος επιτέθηκε κατά περαστικών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες φώναζε επίσης «Αλλάχου Ακμπαρ». Το απόγευμα, πάντως, η Εισαγγελία της Αβινιόν ανακοίνωσε για το συγκεκριμένο περιστατικό ότι «απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης. Ο άνδρας βρισκόταν υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου και μίλαγε ακατάληπτα».

Τέλος, επίσης χτες, επίθεση σημειώθηκε και στο προξενείο της Γαλλίας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όταν ένας Σαουδάραβας επιτέθηκε με μαχαίρι σε φρουρό του προξενείου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά - σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες - η ζωή του δεν διέτρεχε κίνδυνο.

Η πραγματική αιτία της σύγκρουσης

Τα παραπάνω περιστατικά καταγράφονται σε μία περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και πολλών μουσουλμανικών χωρών, με σκόπιμες ενέργειες από τη μία και «τυφλή» τρομοκρατική βια από την άλλη, με αφορμή την εμφάνιση σατιρικών σκίτσων στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό» για τον Μωάμεθ (στο περιοδικό αυτό είχε γίνει το Γενάρη 2015 επίθεση από τζιχαντιστές, με 12 νεκρούς, κυρίως συντάκτες).

Το πραγματικό υπόβαθρο της σύγκρουσης βρίσκεται στην όξυνση σοβαρών αντιθέσεων σε μια σειρά από περιοχές του πλανήτη, ανάμεσα στη Γαλλία και άλλες χώρες, για την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, γεωπολιτικά ερείσματα και σφαίρες επιρροής (χαρακτηριστική η περίπτωση της Τουρκίας - δες και σελίδα 4). Η προσπάθεια να καλυφθεί αυτή η πραγματικότητα ως «πόλεμος πολιτισμών» ή θρησκειών κρύβει αυτό που πραγματικά υπάρχει: Τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλληλεπιδρώντας ταυτόχρονα με τα παζάρια που οξύνονται συνολικά για τους όρους της συνεργασίας της Τουρκίας με τις χώρες της ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό ως σύνολο.

Αύξηση «επιπέδου συναγερμού» και διεθνείς αντιδράσεις

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «είναι η Γαλλία συνολικά που δέχεται επίθεση» και ανακοίνωσε την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων (από 3.000 σε 7.000) που «αξιοποιούνται» στην «τήρηση της ασφάλειας» πανεθνικά. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι το «επίπεδο συναγερμού» στη χώρα ανεβαίνει (και πάλι) στο ανώτατο επίπεδο και έκανε λόγο για «σκληρή και αμείλικτη απάντηση στην τρομοκρατία» που θα δώσει η κυβέρνηση. Ολα αυτά μια μέρα μετά την ανακοίνωση νέου lockdown, στο όνομα της αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας, κάτι βέβαια που η κυβέρνηση καθορίζει με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Αντιδρώντας στην επίθεση στη Νίκαια, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε «βάρβαρη», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είπε ότι «παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καταδίκασε «την άθλια επίθεση», αναφέροντας ότι αυτή «δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης».

Την επίθεση καταδίκασε και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης, καλώντας τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (γέννηση του Μωάμεθ).

Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε, τέλος, και το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «άγρια επίθεση» και εκφράζοντας «αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό (...) ειδικά ενάντια στην τρομοκρατία και τη βία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ