Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Μαζικό μήνυμα για συνέχιση του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων
  • Καθολική συμμετοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ στην απεργία
  • Πλήθος συνδικάτων και φορέων εξέφρασαν για μια ακόμα φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη τους

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην απεργία του Σαββάτου, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, με πλήθος συνδικάτων και φορέων να εκφράζουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα, έδωσαν μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Απέναντι στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης που κλείνει και εκποιεί τη ΛΑΡΚΟ, στέλνει στην ανεργία 1.200 εργαζόμενους και οδηγεί στο μαρασμό ολόκληρες περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και απέναντι στο πακέτο - «δόλωμα» που τάζει η κυβέρνηση για να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να δεχθούν αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις τους, οι απεργοί της ΛΑΡΚΟ και οι εκατοντάδες εργαζομένων και λαού που βρέθηκαν ξανά στο πλευρό τους έστειλαν μήνυμα για συνέχιση του πολύμηνου αγώνα, απαιτώντας τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», ακούστηκαν δυνατά για άλλη μια φορά.

Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας: Επόμενος σταθμός η νέα απεργία μέσα στον Οκτώβρη

Τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», ακούστηκαν δυνατά για άλλη μια φορά
Τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», ακούστηκαν δυνατά για άλλη μια φορά
Την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και την πλατιά αλληλεγγύη χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας παράλληλα σε ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Με 100% συμμετοχή στην απεργία και μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενωμένοι σαν μια γροθιά, "μόνιμοι" και εργολαβικοί, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία και στα γραφεία, "παλιοί και νέοι", κόντρα στους διασπαστικούς, υπονομευτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης, απέδειξαν ότι μετά από 9 μήνες αγώνα είναι όρθιοι και αποφασισμένοι να τραβήξουν τον τίμιο δρόμο του αγώνα μέχρι το τέλος. Γράφουν τη δική τους ιστορία στο εργατικό κίνημα. Διαπαιδαγωγούν και διαπαιδαγωγούνται κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, στο καμίνι της σκληρής ταξικής πάλης και από αυτήν την άποψη είναι ήδη νικητές», τονίζει το Συνδικάτο.

«Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους Σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, λαϊκών φορέων, όλους και όλες τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που ήρθαν από Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, το Βόλο, μέχρι και από τη Θεσσαλονίκη. Με την παρουσία τους, για ακόμη μια φορά, ένωσαν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και επιβεβαίωσαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης της χώρας. Εκαναν πράξη για ακόμη μία φορά το "ένας για όλους και όλοι για έναν"», σημειώνει το Συνδικάτο.

Ο Π. Πολίτης στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Π. Πολίτης στο βήμα της συγκέντρωσης
«Και αυτή η κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», προσθέτει, «έδωσε το εξής μήνυμα: Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες. Να σταματήσει η κυβέρνηση το έγκλημα της εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, να υλοποιηθούν οι προτάσεις των εργαζομένων. Να διασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική λειτουργία εργοστασίου και μεταλλείων. Καμία απόλυση. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Να μη σταματήσει η ΛΑΡΚΟ τη λειτουργία της ούτε για ένα λεπτό της ώρας. Απορρίπτουμε τα αντικοινωνικά πακέτα και συνεχίζουμε.

Επόμενος σταθμός η προετοιμασία και η πραγματοποίηση νέας απεργιακής κινητοποίησης μέσα στον Οκτώβρη. Στο τέλος οι εργαζόμενοι θα είναι οι νικητές», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση του Σαββάτου είναι η πρώτη από τις δύο απεργίες μέσα στον Οκτώβρη που αποφάσισε το συντονιστικό των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη Λάρυμνα.

«Με μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη θα το πάμε μέχρι το τέλος»

Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τόνισε: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε εδώ, όρθιοι και αυτό το οφείλουμε στη μεγάλη αλληλεγγύη που έχετε δείξει όλο αυτό το διάστημα. Με ενότητα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Δίνουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των πολύμηνων κινητοποιήσεων σημείωσε: «Με τον αγώνα μας μέχρι σήμερα έχουμε κερδίσει πολλά. Ολο αυτό το διάστημα έχουμε γράψει τη δική μας ιστορία στο εργατικό κίνημα. Ιστορία που με περηφάνια θα διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας για να τραβήξουν τον ίδιο, τίμιο δρόμο του αγώνα. Ιστορία που θα λέει ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ το 2020 παραμέρισαν πολιτικές πεποιθήσεις, ενώθηκαν σαν εργατική τάξη με άλλους εργαζόμενους, με τη φτωχολογιά και έγραψαν στα "παλιά τους τα παπούτσια" τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ιστορία που θα λέει ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ το 2020, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, απόκρουσαν ψηφισμένες περικοπές, δεν άφησαν να γίνουν απολύσεις, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, κράτησαν τη ΛΑΡΚΟ σε λειτουργία κόντρα σε όλους και σε όλα. Ιστορία που θα λέει ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ το 2020, σε περιόδους lockdown, πανδημίας, απαγόρευσης συγκεντρώσεων, καταστολής, αυτοί σηκώθηκαν σαν "γίγαντας" και πραγματοποίησαν μεγάλα συλλαλητήρια, μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, απεργίες, καταλήψεις».

Υπογραμμίζοντας ότι «με μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα και αλληλεγγύη θα το πάμε μέχρι το τέλος», τόνισε: «Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, τα κεκτημένα μας, τη συνέχιση της λειτουργίας. Μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε όρθιοι και την επόμενη μέρα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες. Οι 80 νεκροί στις βάρδιες, οι εκατοντάδες θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες και οι εκατοντάδες σακατεμένοι, ο ιδρώτας όλων όσοι γλιτώσαμε από το θάνατο και τις αρρώστιες, αυτά είναι που έχουν κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα. Δεν τη χαρίζουμε. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και ενιαία».

Απομονώνουμε όσους επιχειρούν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας

Ο Π. Πολίτης στάθηκε επίσης στις συκοφαντίες και τον πολύμορφο πόλεμο που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι όλους τους προηγούμενους μήνες. «Ολο αυτό το διάστημα συγκρουστήκαμε και αντιμετωπίσαμε στα ίσια και παλικαρίσια τη λάσπη των μεγάλων καλοπληρωμένων αστικών ΜΜΕ. Με αυτούς σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε. Τα μηνύματα αλληλεγγύης που έρχονται δείχνουν ότι πλέον σε κάθε γωνιά της χώρας μας υπάρχει η φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Υπάρχουν άνθρωποι του μόχθου που υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματά μας απέναντι σε κάθε λογής προβοκάτσια. Η επίθεση όμως που δεχτήκαμε δεν ήταν μόνο από τα έξω. Ηταν και είναι και από τα μέσα. Κυβερνητικός μηχανισμός μέσα στους εργαζόμενους, τσιράκια του Σταϊκούρα κυρίως, που είναι μπλεγμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακόμα και στο συνδικαλιστικό κίνημα, από την πρώτη στιγμή προβοκάρουν τον αγώνα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν τσουβαλιάζουμε τα πάντα. Από την πρώτη στιγμή, στο ίδιο μετερίζι και με την ίδια αποφασιστικότητα, παλέψαμε άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, με διαφορετικές αντιλήψεις, με ταξική ενότητα και συναδελφική αλληλεγγύη δώσαμε πολλές μάχες σε αυτόν τον πόλεμο. Και αυτό είναι κατάκτηση που θα διατηρήσουμε μέχρι το τέλος.

Δεν μπορούμε όμως πλέον να κλείνουμε τα μάτια και να βουλώνουμε τα αυτιά σε φωνές που συνειδητά αποπροσανατόλιζαν, προβοκάριζαν, λασπολογούσαν και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι και σήμερα. Είναι αυτοί που αρχικά μας λέγανε ότι "με τη νέα κυβέρνηση και με τη νέα διοίκηση όλα θα πάνε καλά". Είναι αυτοί που με τον ερχομό του εκκαθαριστή μάς έλεγαν ότι "θα παράγει η ΛΑΡΚΟ, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και δεν θα μας κοπούν οι μισθοί". Που μας έλεγαν ότι "θα πάρουμε το Δώρο του Πάσχα, το επίδομα αδείας". Είναι αυτοί που τρέχουν να αποπροσανατολίσουν ζητώντας από τον ειδικό διαχειριστή προαγωγές. Που σήμερα αντί να αναδεικνύουν το κύριο, που είναι το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και η απόλυση των εργαζομένων, αναδεικνύουν το περιεχόμενο που μπορεί να περιέχει το "αντικοινωνικό πακέτο". Ενα πακέτο που αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης στις απολύσεις, για αυτό και εμείς το βαφτίσαμε "αντικοινωνικό". Είναι αυτοί που λένε ότι "είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης", αλλά και θέλουν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ας μας πουν, όλοι αυτοί και αυτοί που υπηρετούν, πού και πότε έγινε αυτό. Στις Χαλυβουργίες; Στην "Πίτσος"; Στον "Σκαλιστήρη"; Στην ΕΒΖ; Στα Λιπάσματα; Στα Ναυπηγεία; Στην ΕΛΒΟ; (...)

Αν κάποιος, έστω και ένας από όλους αυτούς, έχει τιμιότητα πάνω του, ας ανέβει εδώ, σε αυτό εδώ το βήμα, μπροστά σε εσάς τους χιλιάδες και να πει ότι δεσμεύεται, ότι γνωρίζει, να πάρει την ευθύνη και να πει ανοιχτά ότι του έχει δεσμευτεί ο υπουργός, ο πρωθυπουργός, το κάθε κέρατο, ότι κανένας μας δεν θα χάσει τη δουλειά του, κανένας μας δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από τα κεκτημένα, ότι η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί. Δουλεύουν ύπουλα, υπονομευτικά απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, προπαγανδίζουν την κυβερνητική πολιτική και εισπράττουν ανταλλάγματα για το τομάρι τους. Προσπαθούν να διασπάσουν με διάφορους τρόπους την ενότητα που έχουμε σαν εργαζόμενοι, όλοι μαζί, ''μόνιμοι'' και εργολαβικοί, παλιοί και νέοι, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία και στα γραφεία. Ο,τι και να κάνουν όμως δεν θα σπάσουν την ενότητα των εργαζομένων, γιατί αυτή βασίζεται σε καθαρές κουβέντες, σε καθαρές πράξεις στην καθημερινότητα. Απομονώστε τους. Σηκώστε ψηλά το κεφάλι, ψηλά τη σημαία των δίκαιων αιτημάτων μας. Δείτε δίπλα σας. Η αλληλεγγύη που δεχόμαστε είναι μεγάλη, οι οικογένειές μας είναι μαζί μας, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αυτό το ποτάμι, στο τέλος εμείς θα είμαστε νικητές».

Ενοχες όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ.«Δεν ήταν αναπόφευκτη η μέχρι σήμερα πορεία της ΛΑΡΚΟ. Δεν ήταν μοιραία. Ηταν συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι τους προσκυνούν την κατεύθυνση της ΕΕ, τα συμφέροντα των κορακιών που ακονίζουν τα νύχια τους διαχρονικά για την αρπαγή του ορυκτού πλούτου. Ολοι τους είναι ορκισμένοι εχθροί των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λίγοι και διαχρονικά αναγνωρισμένοι από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ είναι δίπλα μας σε πολιτικό επίπεδο, μέσα και έξω από τη Βουλή», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Στάθηκε επίσης στις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τις θέσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. «Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα δεκάδες δισ. που δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Να χρηματοδοτηθεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης μέσα από την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων. Να χρηματοδοτηθεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου πρόβλεψης και εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Μόνο έτσι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας. Η ΛΑΡΚΟ μέσα από μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να είναι βάση ανάπτυξης όλης της εγχώριας βιομηχανίας, να παράγει πρώτη ύλη για την εγχώρια παραγωγή τελικών προϊόντων, από μπαταρίες μέχρι ιατρικό εξοπλισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Πολίτης κάλεσε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και νέα απεργιακή συγκέντρωση, ακόμα και έξω από τη Βουλή, όταν θα έρθει για ψήφιση το «αντικοινωνικό πακέτο», που αποτελεί διαβατήριο για τις απολύσεις και την ανεργία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, ο Νίκος Θεοδωρόπουλος από τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ (Αθήνα), ο Δημήτρης Μπάτης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, ο Νίκος Φωτόπουλος από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ο Μάρκος Κοντιζάς από την Ομοσπονδία Μετάλλου, ο Δημήτρης Μούντριχας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, καθώς και ο δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της επιχείρησης και στις σχεδιαζόμενες απολύσεις. Μια σειρά εκπρόσωποι φορέων στάθηκαν και στο λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο», καυτηριάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης και τονίζοντας πως αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όχι αποζημιώσεις απόλυσης.

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης

Το στίγμα της συνέχισης του αγώνα δίνει το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που εγκρίθηκε από τους απεργούς και όλους τους παρευρισκόμενους και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και στην απόλυση των εργαζομένων. Χωρίς καμία διασφάλιση για τον παραγωγικό της χαρακτήρα, τη συνέχιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση προχωρά στην εκποίησή της.

80 νεκροί εργαζόμενοι στις βάρδιες, εκατοντάδες άλλοι από επαγγελματικές ασθένειες, εκατοντάδες ακόμη σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και όσοι δούλεψαν και δουλεύουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, με το αίμα και τον ιδρώτα μας έχουμε δημιουργήσει και κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα.

Εχουμε το δικαίωμα και απαιτούμε:

  • Με ευθύνη της κυβέρνησης να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.
  • Να σταματήσει η εκποίηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας μεταλλείων και εργοστασίου.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα "μόνιμων" και εργαζομένων των εργολαβιών.
  • Η ΛΑΡΚΟ με ευθύνη του κράτους να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Να αναπτυχθεί με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων, που έχουν κατατεθεί επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων και κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Δεν δεχόμαστε ούτε μια απόλυση. Δεν χαρίζουμε τίποτα από τα δικαιώματά μας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ευημερία των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αφουγκραστεί την αγωνία των χιλιάδων οικογενειών που ζουν από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να σταματήσει το έγκλημα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org