Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας σε εργοτάξιο της πόλης
Από την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας σε εργοτάξιο της πόλης
Παρέμβαση σε εργοτάξιο ανέγερσης καταστήματος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπου στις 15/10 σημειώθηκε εργατικό ατύχημα μετά από πτώση εργαζόμενου, έκανε το Σάββατο το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Τη μέρα εκείνη στο χώρο εκτελούνταν εργασίες, κατά παράβαση της πενθήμερης εργασίας, και σταμάτησαν μετά την παρέμβαση.

Ακολούθησαν συνέλευση των εργαζομένων και συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, αλλά και για την ανάγκη να οργανωθούν η διεκδίκηση και ο αγώνας τους.

Με την παρέμβασή του, σημειώνει το Συνδικάτο, «έδωσε μια πρώτη απάντηση στις κατασκευαστικές εταιρείες και στους εργολάβους που έχουν ξεσαλώσει στην πόλη μας, εκμεταλλευόμενοι την προς όφελός τους υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών». Το Συνδικάτο καταγγέλλει τη διάλυση του ωραρίου, την καταπάτηση του 5ήμερου, την κλοπή ενσήμων, τις οφειλές δεδουλευμένων και την πληρωμή με «έναντι».

«Απαιτούμε υπογραφή Συμβάσεων σε κάθε έργο, αύξηση του μεροκάματου 20% σε όλους και ένσημα για κάθε μέρα εργασίας, για να σταματήσουν το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Το 5ήμερο και το 7ωρο επιβλήθηκαν με σκληρούς αγώνες και δεν πρόκειται να τα παζαρέψουμε», καταλήγει το Συνδικάτο.

Στο μεταξύ, σε Γενική Συνέλευση προχώρησε την Κυριακή το Παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι μέσα στη νέα οικονομική κρίση και την πανδημία, ενώ τον τόνο έδωσε το κάλεσμα σε αγωνιστική εγρήγορση για την υπογραφή ΣΣΕ, για κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας για νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η θέση των εργαζομένων είναι στο χώρο δουλειάς, με όλα τα μέτρα προστασίας

Την αξιοποίηση του καθεστώτος της τηλεργασίας ως μίας ακόμα «ευέλικτης» εργασιακής σχέσης στα χέρια των επιχειρήσεων, κόντρα στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να την εμφανίζουν σαν ρύθμιση που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, επιβεβαίωσε η διοίκηση της θυγατρικής εταιρείας leasing της Εθνικής Τράπεζας σε παρέμβαση που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

«Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία καθορίζονται με απόφαση της εταιρείας μας, κατά την απόλυτη κρίση της ανάλογα με τις λειτουργικές και τις επιχειρησιακές της ανάγκες», αναφέρει η εταιρεία και ξεκαθαρίζει ότι ο θεσμός της τηλεργασίας «δεν αποτελεί κάποιου είδους παροχή προς τον εργαζόμενο, ο οποίος θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και άλλες οικογενειακές ή κοινωνικές ανάγκες του».

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, μάλιστα, η εταιρεία τονίζει ότι ο εργαζόμενος σε τηλεργασία «υποχρεούται να τηρεί πλήρως το ωράριο εργασίας» και να είναι «αφοσιωμένος στην εργασία του, χωρίς παρεμβάσεις και διακοπές από τρίτους εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παροχή των υπηρεσιών του (π.χ. φροντίδα και περιποίηση παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων, οικιακές εργασίες κ.λπ.)», διότι κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε «μη παραγωγικό» και «μη ανταποκρινόμενο προσηκόντως στις υποχρεώσεις του έναντι του εργοδότη»...

Μετά από μήνες γενικευμένης εφαρμογής της τηλεργασίας, το Σωματείο υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι έχουν μάθει από πρώτο χέρι πως η εργασιακή αυτή σχέση φέρνει ωράρια - λάστιχο, επιβάρυνση της υγείας τους, απομόνωση από τους συναδέλφους τους και τη συλλογική πάλη.

«Η φυσική θέση των εργαζομένων είναι στο χώρο δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», τονίζει το Σωματείο. Οσον αφορά την ανάγκη των εργαζομένων να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και κλεισίματος σχολικών μονάδων, διεκδικεί έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ