Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπαράζ παρεμβάσεων για την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων στην Υγεία

Οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και των κυβερνήσεων αποδείχθηκε ότι είναι τα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας που καταρρέουν σε συνθήκες πανδημίας

Copyright 2020 The Associated

Οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και των κυβερνήσεων αποδείχθηκε ότι είναι τα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας που καταρρέουν σε συνθήκες πανδημίας
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, εν μέσω και της πανδημίας, αναδεικνύει με μπαράζ παρεμβάσεών της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τον ένοχο για την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί.

Απαράδεκτος ο εξαναγκασμός σε ατομική ανάληψη του κόστους των τεστ

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για διαγνωστικά τεστ κορονοϊού σε ιδιώτες, την ώρα που υπονομεύεται, συρρικνώνεται και εμπορευματοποιείται περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, κατήγγειλε με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, επισημαίνει η Ερώτηση, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν με δική τους ευθύνη τα τεστ, κατευθύνοντάς τους μάλιστα σε συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν 80 - 120 ευρώ για κάθε τεστ.

«Ανάλογη οικονομική "αιμορραγία" προβλέπεται και στην περίπτωση κρουσμάτων παιδιών στα σχολεία», επισημαίνεται, καθώς ενώ έχουν κλείσει ήδη εκατοντάδες τμήματα, οι οικογένειες αναγκάζονται να καταφεύγουν για τεστ σε ιδιώτες, «από τη στιγμή που στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπως και στα νοσοκομεία, κυριαρχούν η άθλια κατάσταση των τραγικών ελλείψεων σε τεστ, όπως και σε προσωπικό και υποδομές».

«Μάλιστα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας από τα μοριακά τεστ, αλλά, όπως αποδεικνύεται, εγείρεται ζήτημα ακόμα και για την όποια αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που εκδίδουν, όπως απέδειξε η πρόσφατη περίπτωση των τεστ στο προσωπικό του κρουαζιερόπλοιου "Mein Shiff"», τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι «είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι - το εισόδημα των οποίων έχει πληγεί μεταξύ άλλων κι από τα κατ' απαίτηση των εργοδοτών κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού - να εξαναγκάζονται στην ατομική ανάληψη του κόστους των τεστ».

Η Ερώτηση τονίζει, μεταξύ άλλων, «την κατεπείγουσα αναγκαιότητα να διεξάγονται όλα τα διαγνωστικά τεστ δωρεάν μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών σε χώρους δουλειάς και σχολεία όπου υπάρχουν κρούσματα».

Πακτωλός χρημάτων για προπληρωμή εμβολίων που δεν υπάρχουν

Με άλλη παρέμβασή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει το γεγονός ότι η ΕΕ αντί να διαθέσει κονδύλια για την έρευνα των εμβολίων, αυτή καταβάλλει πακτωλό δισ. ευρώ και προπληρώνει εμβόλια που δεν υπάρχουν καν ακόμα, ενώ δεν είναι εξασφαλισμένο ότι αυτά τελικά θα υπάρξουν.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι «το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για αύξηση των πιστώσεων πληρωμών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η στρατηγική για τα εμβόλια, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ακόμα "δωράκι" σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία φαρμάκων. Πρόκειται για τη διάθεση 6,2 δισ. ευρώ σε φαρμακευτικούς ομίλους για την προαγορά των εμβολίων ως κίνητρο και εξασφάλιση εγγυημένου κέρδους, μέσω μείωσης του ρίσκου επένδυσης για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τη μαζική παραγωγή εμβολίων».

Επιπλέον, τονίζει, «η κίνηση αυτή έχει στόχο την ενίσχυση των ευρωενωσιακών ομίλων, ώστε να προπορευτούν στον ανταγωνισμό με ομίλους άλλων χωρών.Η απαίτηση για έρευνα και συνεργασία για την άμεση και αποτελεσματική δημιουργία εμβολίου συνθλίβεται στον ανταγωνισμό των εταιρειών, με θύματα τους λαούς».

«Τρανή απόδειξη είναι η ίδια η διαδικασία με τα συμβόλαια, τις ρήτρες και τους όρους», επισημαίνεται, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την άμεση και μαζική παραγωγή φθηνού εμβολίου που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού, πόσο μάλλον να διατεθεί δωρεάν.

Με τους όρους της αγοράς η έρευνα, η παραγωγή και η διάθεση των φαρμάκων

Επίσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου «σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων», που αφορά την ενίσχυση και ταυτόχρονα τη συσκότιση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία.

Η Εκθεση πλέκει το εγκώμιο για μέτρα στήριξης των μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων, ώστε σε κάθε ενδεχόμενη νέα πανδημία να εξασφαλίσει την κερδοφορία τους σε βάρος της - υποτιθέμενης κατά τ' άλλα - ανάπτυξης των δημόσιων συστημάτων Υγείας - Πρόνοιας.

Οπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, «με βάση τους στόχους της "βιώσιμης ανάπτυξης", η έκθεση αποτελεί σύσταση για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια προσπάθεια θωράκισης και ανεξαρτητοποίησης της εγχώριας καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας και ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού, το οποίο ισοδυναμεί με την επιβολή ισοπέδωσης κάθε εργατικού δικαιώματος στα επίπεδα αυτών της Κίνας και της Ινδίας και με τη μείωση των δαπανών των δημόσιων συστημάτων Υγείας».

Μάλιστα, «όχι μόνο δεν ζητάει την κατάργηση της πατέντας στα φάρμακα και εμβόλια (ούτε καν για τον COVID-19), αντίθετα τη θεωρεί αναγκαία για την κερδοφορία των φαρμακευτικών κολοσσών. Κάθε πρόταση της έκθεσης είναι "κομμένη και ραμμένη" στα θέλω της αγοράς, εκφράζοντας την επιδίωξη της ΕΕ να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια σκηνή της φαρμακευτικής "καινοτόμας" βιομηχανίας, εστιάζοντας στην απόδοση οικονομικών κινήτρων στις φαρμακοβιομηχανίες για την επιστροφή στην καπιταλιστική αγορά της ΕΕ. Προτείνεται μάλιστα η εφαρμογή ενός "πολυμερούς συστήματος εμπορίου", που θα είναι "ανοικτό, ελεύθερο, δίκαιο και διαφανές" για τους μεγάλους ομίλους, με αυτό να σημαίνει άδικο και δαπανηρό για την εργατική τάξη».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «αντανακλώνται και οι ισχυροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο επίμαχο ζήτημα ανάπτυξης, προμήθειας, διανομής του (...) διαψεύδοντας τις διακηρύξεις περί "παγκόσμιου αγαθού", στοιβάζοντας και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα υπέρογκα κόστη που απαιτούνται να ξοδέψει ο λαός για την κάλυψη των φαρμακευτικών/νοσηλευτικών αναγκών του».

«Η ίδια η πολιτική της ΕΕ αναδεικνύει τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος, που η έρευνα, η παραγωγή και η διάθεση των φαρμάκων γίνονται με τα κριτήρια της αγοράς», υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Μηχανισμός Resc-EU: Νομιμοποίηση και διαιώνιση των ελλείψεων

Αποκαλύπτοντας εξάλλου τον πραγματικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του λεγόμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της EE (Resc-EU), οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν ότι στο όνομα και της αντιμετώπισης της πανδημίας, στοχεύει να νομιμοποιήσει και να διαιωνίσει τις τραγικές ελλείψεις και περικοπές που καταγράφονται στα κράτη - μέλη στους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας, στα δημόσια συστήματα Υγείας κ.α., αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε ατομικά μέσα προστασίας.

«Πίσω από τα παραπλανητικά λόγια για "δανεικά πυροσβεστικά αεροπλάνα" που φτάνουν - εάν φτάσουν - κατόπιν πυρκαγιάς, για "ιπτάμενους γιατρούς" που θα μας σώζουν από τις πανδημίες και για "ευρωπαϊκές αποθήκες αναλωσίμων" που δεν θα ξέρει ποιος να πρωτοπάρει, οι λαοί έχουν πείρα από ταυτόχρονες μεγάλες πυρκαγιές στην Ευρώπη, όπως και από το κύμα της πανδημίας που χτυπά την ίδια περίοδο πολλά κράτη - μέλη, εκθέτοντας επανειλημμένα τέτοιους μηχανισμούς, που ανακυκλώνουν σε επίπεδο ΕΕ τη γύμνια σωστικών μέσων και υποδομών», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Και υπογραμμίζουν: «Ο αντιδραστικός πυρήνας του Resc-EU είναι η λογική του "κόστους - οφέλους" της ΕΕ, με βάση την οποία τα έργα υποδομής και προστασίας της ζωής του λαού κρίνονται από την ΕΕ ως "ακριβά" και με "χαμηλή απόδοση κέρδους". Απορρίπτεται δηλαδή ως ασύμφορη η καθολική προστασία με ευθύνη του κάθε κράτους και υιοθετούνται οι επιζήμιες λογικές "των σεναρίων κινδύνου", "καταστάσεων κρίσης", της ευελιξίας, της σύμπραξης με ιδιώτες. Στο τελικό κείμενο μάλιστα ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο αποφασιστικός ρόλος της Κομισιόν στην όλη διαδικασία για το αν, πού, τι, πότε και για πόσο θα δοθεί σε κάποιο κράτος, πάντα με όρους αγοράς...».

Καταψηφίζοντας τη σχετική Εκθεση, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ξανά την ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατών - μελών για πλήρως στελεχωμένα και με επαρκείς υποδομές συστήματα Υγείας, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, πλήρη κάλυψη σε αναβαθμισμένα διασωστικά μέσα και μέσα ατομικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ