Την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει δεκτό έστω και ένα από τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως επιβεβαιώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ).
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ, ενάντια στην ανάγκη, εν μέσω και της πανδημίας, να στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με μαζικούς μόνιμους διορισμούς «τουλάχιστον 40.000 εκπαιδευτικών, 25.000 υγειονομικών κ.ά., ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνουν 8.051 διορισμοί για το 2021, δηλαδή δεν θα καλυφτούν ούτε στο ελάχιστο τα κενά που θα δημιουργηθούν από αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη το 2020».
Σχολιάζοντας τη δήλωση της κυβέρνησης πως θα φέρει νομοσχέδιο με αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στο σύστημα διορισμού των δημοσίων υπαλλήλων, «από το οποίο, προς το παρόν, θα εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί», η ΔΑΣ τονίζει πως «το Δημόσιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από σύστημα διορισμών, αλλά από διορισμούς. Με το νέο σύστημα διορισμού στην κυριολεξία καταργεί τα τυπικά προσόντα (πτυχίο, προϋπηρεσία κ.ά.) και προωθεί νέο πανελλαδικό διαγωνισμό, τεστ γνώσεων, δεξιοτήτων και προσωπικότητας! Τώρα για να διοριστεί κάποιος, θα περνάει και από τον κόφτη των "τεστ προσωπικότητας" (...). Δηλαδή, θα μπορούν να συνεχίζουν να διορίζουν και τυπικά, πλέον, μόνο αυτούς που θέλουν, "τα δικά τους παιδιά"».
Για τα ΒΑΕ ο υπουργός δήλωσε αναρμόδιος, ενώ «αρνήθηκε να αποσυρθεί η εγκύκλιος που περικόπτει τις άδειες ανατροφής στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς».
Ακόμα, για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που προωθεί η κυβέρνηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στο χώρο της Εκπαίδευσης, ο υπουργός «αρνήθηκε να υιοθετήσει το αίτημα για παράταση της θητείας τους. Αρκέστηκε στο γεγονός ότι θα συνεννοηθεί με το υπουργείο Παιδείας. Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία συνιστά όργιο νοθείας, καταστρατηγεί ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τη "διά ζώσης" διαδικασία των αρχαιρεσιών».
Η ΔΑΣ στέκεται ιδιαίτερα στην αναφορά του υπουργού «ότι θα φέρει νέο νομοσχέδιο για την "πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης", με το οποίο θα προωθεί τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων από το κράτος και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους δήμους και τις Περιφέρειες (ακόμα και των σχολείων και των νοσοκομείων)», τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «θα βαθύνει άρδην τις κοινωνικές ανισότητες και την ανταποδοτικότητα όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά συνολικά στα λαϊκά στρώματα. Θα υποβαθμιστούν παραπέρα οι κοινωνικές υπηρεσίες, θα οργιάσει η φοροληστεία, η κατηγοριοποίηση - διαφοροποίηση μισθών και εργασιακών σχέσεων ανάλογα με τον δήμο και την Περιφέρεια που θα ανήκουν. Ενα τέτοιο νομοσχέδιο αφορά όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότιμης πρόσβασης και ισονομίας».
Συμπερασματικά, η ΔΑΣ επισημαίνει πως όλες «οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο εντάσσονται στη στρατηγική της άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του λεγόμενου επιτελικού κράτους σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Καταλήγοντας καταγγέλλει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για το «λιβάνισμα του υπουργού (...) με σχετικό δελτίο Τύπου» και για το γεγονός ότι «πάντα έβαζε πλάτη στον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση. Το ίδιο κάνει και τώρα».