AP2010 |
Οι αντιλαϊκές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με φόντο και τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκίνησε χτες και διεξάγεται φέτος μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο της Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, συμμετείχε χτες σε κλειστή συζήτηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, σχετικά με τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, σημειώνοντας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πως «είναι κρίσιμο να επιτευχθεί ο βέλτιστος σχεδιασμός και η ταχεία εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης», των σχεδίων δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με βάση τα οποία θα εγκριθεί και η εκταμίευση κονδυλίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και την προσέλκυση «επενδυτών». Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός παρουσίασε και όλες τις σχετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως τη «μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας» με τις νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, την «υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα συμβάλουν στη γεφύρωση του "ψηφιακού χάσματος"» κ.ο.κ.
Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή, ο Χρ. Σταϊκούρας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον νέο διευθυντή του ΔΝΤ, Αλ. Κάμερ, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές διαδικτυακές συζητήσεις του με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η HSBC, η Citigroup, η Nomura, η Societe Generale, η BNP Paribas, η Morgan Stanley, η Barclay's και η Pimco.
Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η νέα έκθεση με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Θυμίζουμε πως η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε με φόντο το κλείσιμο της 7ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% ετησίως για το 2021 και το 2022, με μοχλό τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «καθώς το πρόγραμμα NGEU (εκταμιεύσεις Ταμείου Ανάκαμψης) θα φθίνει σταδιακά, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1%».
Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αξιώνει περαιτέρω «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο για τον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Με κατεύθυνση την αποτελεσματική λειτουργία του νέου μηχανισμού σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εκβιασμών και πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, η διοίκηση του ΤΧΣ με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων προτείνει:
-- Περαιτέρω αξιολόγηση του περιορισμού της εύλογης «περιμέτρου» των οφειλετών φυσικών προσώπων από τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τα κριτήρια που ήδη περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προτείνεται «να συμπεριληφθεί ως πρόσθετο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων η σημαντική, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, μείωση του οικογενειακού εισοδήματος εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 6 μήνες)».
Βέβαια, τυχόν εισαγωγή τέτοιου κριτηρίου θα λειτουργήσει ως καταλύτης επιτάχυνσης των πλειστηριασμών.
-- Αξιώνουν «πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου», να υπάρξουν «συντονισμός και προεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε η ουσιαστική και λειτουργική ημερομηνία έναρξης του νόμου να μην καθυστερήσει».
Ουσιαστικά η συζήτηση αφορά τη «λειτουργικότητα» μηχανισμών όπως ο ιδιωτικός ειδικός φορέας, στον οποίο θα μεταβιβάζεται η κυριότητα του ακινήτου.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια ο οφειλέτης μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, που θα προσδιορίζεται με βάση την απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Τα λαϊκά στρώματα δηλαδή θα γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις στο πρώτο στραβοπάτημα θα πετιούνται οριστικά εκτός κατοικίας.