Τις αντιδραστικές αλλαγές στη διαχείριση του Προσφυγικού παρουσίασε για άλλη μια φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Νότης Μηταράκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συγκρότηση κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά και την ενδοχώρα. Οπως είπε, η κυβέρνηση αναπτύσσει την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-'21, «εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών». Με άλλα λόγια, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η πολιτική αποτροπής εισόδου στη χώρα μας των ξεριζωμένων που ζητούν άσυλο σε αυτήν.
Πρόκειται, λοιπόν, για δομές με σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου - εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων, διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα στις περιφράξεις, συστήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας. Δομές που θα «εγγυώνται» την προστασία και της δημόσιας ασφάλειας. Σήμερα, ο υπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, αφού υπάρχει ανάδοχος. Εντός του μήνα θα προχωρήσουμε, υπογράμμισε ο Ν. Μηταράκης, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Είπε δε πως το καλοκαίρι του 2021 θα κλείσει η τωρινή προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι της Λέσβου (Καρά Τεπέ) για να λειτουργήσει νέα μόνιμη δομή. Στο μεταξύ, η προσωρινή δομή ετοιμάζεται περαιτέρω μπροστά στον χειμώνα. Ειδικά για την Λέσβο, ο υπουργός ανέφερε πως ο δήμαρχος Μυτιλήνης πρότεινε χώρο εγκατάστασης του νέου ΚΥΤ. Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός ανακοίνωνε ότι «έχει γίνει πρόοδος στον διάλογο για τη νέα δομή», υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Μυτιλήνης προτείνει την περιοχή του Καμένου Δάσους για το νέο ΚΥΤ, πρόταση την οποία «περιμένουμε και επίσημα», σημειώνοντας ότι είναι καλό σημείο για την ίδρυση του νέου ΚΥΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μήνα μετά τις φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας και με αφορμή τη μετατροπή τμήματος του ΚΥΤ σε λασπότοπο την προηγούμενη βδομάδα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει προειδοποιήσει για την επιδείνωση των συνθηκών με την έλευση του χειμώνα, ότι χρειάζεται επείγουσα δράση και βελτιώσεις για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους περίπου 7.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη δομή έκτακτης ανάγκης στο Καρά Τεπέ. «Οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και η έλευση του χειμώνα θα δυσχεράνουν κι άλλο τις δύσκολες συνθήκες για τους ανθρώπους εκεί. Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση».