Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
«Ανησυχίες» για επέκταση των σύγκρούσεων

Και το Ιράν καταγγέλλει μεταφορά τρομοκρατών κοντά στα σύνορά του

Από τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ

Copyright 2020 The Associated

Από τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Κλιμακώνονται καθημερινά οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζωπύρωση των εχθροπραξιών παίζει η Τουρκία, η οποία - σε ανταγωνισμό με άλλες περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, Ρωσία και Ιράν - διεκδικεί αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και ισχυρό μερίδιο στη «μοιρασιά» του Νότιου Καυκάσου.

Χτες τα ξημερώματα το Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε στόχος έντονων βομβαρδισμών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Και οι δύο πλευρές αναφέρουν δεκάδες νεκρούς αμάχους. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι σκληρές μάχες συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Επίσης, περίπου ο μισός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλαδή 70.000 - 75.000 άνθρωποι, κατά 90% γυναίκες και παιδιά, έχει εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία των αυτονομιστών.

Συνομιλίες και με το Ιράν

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή εμπλοκή Σύρων και Λίβυων μαχητών στην πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και για την «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Για τον κίνδυνο η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο προειδοποίησε ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί και εξέφρασε την ελπίδα «η σταθερότητα στην περιοχή να αποκατασταθεί με ειρηνικό τρόπο», μετέδωσε χτες η ιρανική τηλεόραση. Ο Ροχανί υπογράμμισε επίσης ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει «σε κράτη να στέλνουν τρομοκράτες από τη Συρία και άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας», αναφερόμενος έμμεσα στην Τουρκία. Ο Ιρανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι «η κατοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή» και ότι «όλοι» οφείλουν «να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα των χωρών».

Παράλληλα, σε συνομιλία με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, ο Ροχανί τόνισε ότι «η εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας έχει επίσης μεγάλη σημασία για εμάς», σύμφωνα με τον ιρανικό ιστότοπο «Dolat».

Η Αρμενία κατήγγειλε χτες ότι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να προκαλέσουν «προβοκάτσια» στα σύνορα με το Ιράν και να παρασύρουν τα στρατεύματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε μια επίθεση εναντίον ιρανικού εδάφους. Επίσης κατήγγειλε πως το Ισραήλ προμηθεύει το Αζερμπαϊτζάν με όπλα, κάτι που το Μπακού αρνήθηκε. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στη σύγκρουση, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ρωσικό «Channel One», δεν απέκλεισε η Αρμενία να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό θα βοηθούσε στον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία δεσμεύεται από το αμυντικό σύμφωνο του Οργανισμού για τη Συλλογική Ασφάλεια να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία μόνο σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση στο έδαφός της, ενώ η μη αναγνωρισμένη αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν καλύπτεται από το σύμφωνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναφορές για εχθροπραξίες στην επικράτεια της Αρμενίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Φόβους» για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με άμεση εμπλοκή Τουρκίας και Ρωσίας, εξέφρασε και η ΕΕ, με τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ να σημειώνει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «πρέπει να εμποδιστεί η ξένη ανάμειξη». Αναφορικά με τον όρο του Αζερμπαϊτζάν για την έναρξη συνομιλιών, δηλαδή να ορίσει η Αρμενία συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης στρατευμάτων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να εκπληρωθεί και ότι «η κατάσταση καθημερινά κλιμακώνεται». Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, ο Ιλχάμ Αλίεφ είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τα 68α γενέθλιά του, όπου εκφράστηκαν εκκλήσεις για διάλογο και ειρήνευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ