Η Ουάσιγκτον συντηρεί τη συζήτηση περί νέου σχηματισμού στην Ασία
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας στο Τόκιο |
Βασικός στόχος κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας - Ινδίας του τετραμερούς σχήματος «Quad» (όπως αποκαλείται η συνεργασία των «4») που έγινε στο Τόκιο ήταν η «αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έκανε λόγο για την «επιθετική πολιτική της Κίνας, της διαφθοράς και τoυ εξαναγκασμού».
Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, τόσο στην 4μερή όσο και στη διάρκεια διμερούς με τον Πομπέο μετέφερε τις ανησυχίες της κυβέρνησής της για την «κακόβουλη δραστηριότητα της Κίνας στην περιοχή» και συμφώνησε για την αξία των συναντήσεων του «Quad» για την «προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό».
Από τη μεριά του Νέου Δελχί, ο ΥΠΕΞ, Σ. Τζαϊσανκάρ, - αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Κίνα - είπε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς έδειξαν πόσο «επιτακτικό είναι χώρες με κοινή αντίληψη να συντονίσουν απαντήσεις απέναντι στις διάφορες προκλήσεις», εννοώντας την πανδημία της covid-19 αλλά όχι μόνο. Με φόντο την όξυνση των σινο-ινδικών διαφορών και εντάσεων στα Ιμαλάια αλλά και τις εδαφικές διαφορές μεταξύ Κίνας και άλλων δυνάμεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο Ινδός ΥΠΕΞ στάθηκε και στην ανάγκη υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι στόχος του Νέου Δελχί παραμένει η προώθηση της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων όλων όσοι έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή, σχολιάζοντας ως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό» το γεγονός ότι η περιφέρεια Ειρηνικού - Ινδικού κερδίζει όλο και «ευρύτερη αποδοχή». Σημειωτέον ότι μετά από διμερή συνάντησή του με τον Πομπέο, ο Τζαϊσανκάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την «πρόοδο στην εταιρική μας συνεργασία (ΗΠΑ - Ινδίας) σε τόσα πολλά πεδία», τονίζοντας ότι «θα εργαστούμε από κοινού για σταθερότητα και ευημερία σε Ινδο-Ειρηνικό».
Από τη μεριά της Ιαπωνίας, στη συνάντηση παραβρέθηκε αρχικά και ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, - επειδή αυτή φιλοξενήθηκε στη χώρα του - στάθηκε στην ανάγκη να διευρυνθεί η συνεργασία των «4» με άλλες δυνάμεις της περιοχής (τις επόμενες βδομάδες ο Σούγκα θα επισκεφτεί Βιετνάμ και Ινδονησία).
Σημειώνουμε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να συντηρεί τη συζήτηση για την ανάγκη σχήματος πολυμερούς συνεργασίας στην Ασία, στην προσπάθειά της να αναζητήσει συμμάχους ενάντια στην Κίνα. Μιλώντας πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Στίβεν Μπίγκαν, είπε: «Είναι αλήθεια ότι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού στερείται ισχυρών πολυμερών δομών. Δεν υπάρχει τίποτα του διαμετρήματος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ». Αναφερόμενος δε στο «Quad» είπε ότι «σίγουρα υπάρχει πρόσκληση σε έναν βαθμό να αποκτήσει σταθερή μορφή μια τέτοια δομή», προσθέτοντας ότι το «Quad» δεν αφορά αποκλειστικά τους «4» και ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι να προστεθούν και άλλες χώρες σε αυτήν τη συζήτηση». Μάλιστα, ως παράδειγμα συνεργασίας ανέφερε τις επαφές σε επίπεδο υπουργών που γίνονται τακτικά - όπως ισχυρίστηκε - το τελευταίο διάστημα μεταξύ των «4» αλλά και Νότιας Κορέας, Βιετνάμ και Νέας Ζηλανδίας, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μίλησε για «πολύ παραγωγικές συναντήσεις», ωστόσο πρόσθεσε ότι μια διεύρυνση και σταθεροποίηση τέτοιων συνεργασιών δεν θα είναι απλή υπόθεση: «Ακούω να γίνεται μια χαλαρή συζήτηση για ένα Ινδο-Ειρηνικό ΝΑΤΟ κ.τ.λ. Θα πρόσεχα, να μην έχω τόσες φιλοδοξίες ακόμα... αλλά, θυμηθείτε, ακόμα και το ΝΑΤΟ στην αρχή ξεκίνησε με σχετικά πιο ήπιες προσδοκίες και ένας αριθμός (σημερινών) μελών του διάλεξαν την ουδετερότητα έναντι της ένταξης σε αυτό στην μεταπολεμική Ευρώπη...».