Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Καταγγελίες για ανεπαρκή ή ανύπαρκτα μέτρα, ελλιπή ενημέρωση και «κουκούλωμα»

Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Την ίδια στιγμή που πλήθος παραδειγμάτων επιβεβαιώνει πλέον στην πράξη αυτό που κατήγγειλαν τα ταξικά συνδικάτα από την πρώτη στιγμή, το γεγονός δηλαδή ότι η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων μετατρέπει χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, εργοδοσία και κυβέρνηση εξακολουθούν να αφήνουν τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία.

Με καθημερινές παρεμβάσεις τους, σωματεία εργαζομένων και συνδικαλιστές αναδεικνύουν τα ανεπαρκή ή και ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, το «κουκούλωμα» και την ελλιπή ενημέρωση των εργαζομένων που ακολουθεί συχνά τον εντοπισμό κρούσματος, το γεγονός ότι η εργοδοσία φορτώνει στους εργαζόμενους το κόστος, όπως στην περίπτωση των τεστ.

«Σιγή ασυρμάτου» μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Την απουσία επίσημης ενημέρωσης μετά τον εντοπισμό κρούσματος στον χώρο καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Μουσείο της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι την Παρασκευή 2/10 οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από συναδέλφους τους για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος. Ωστόσο, μέχρι τη Δευτέρα 5/10 η διοίκηση του Μουσείου «δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση προς το προσωπικό, δεν είχε εκδώσει καμία σχετική ανακοίνωση, δεν είχε ενημερώσει για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί».

Οι εργαζόμενοι «ερχόμαστε για δουλειά σε πλήρη άγνοια, φοβούμενοι για την υγεία τόσο τη δικιά μας όσο και των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών», σημειώνει ο Σύλλογος και αναρωτιέται αν η τακτική της ...σιωπής συνδέεται με την εκδήλωση για την παρουσίαση επένδυσης της «Microsoft» που ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο χώρο του Μουσείου. Τα αναπάντητα ερωτήματα επιτείνει η διαφορετική διαχείριση αντίστοιχης περίπτωσης: Το Βυζαντινό Μουσείο, όπου έγινε γνωστή η ύπαρξη κρούσματος επίσης στις 2/10, παρέμεινε μέχρι και χτες κλειστό.

Την ίδια ώρα, στην Πάτρα, πληθαίνουν τα κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν σε σούπερ μάρκετ και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Δήμος Γαλατσίου: Ανεπαρκή μέτρα ακόμα και μετά τον εντοπισμό κρούσματος

Την απουσία ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων μετά και τον εντοπισμό κρούσματος στο δημαρχείο επισημαίνει η ΔΑΣ Εργαζομένων δήμου Γαλατσίου. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, εργαζόμενη στο δημαρχείο βρέθηκε θετική μετά από τεστ που πραγματοποίησε.

Και επισημαίνει: «Το ίδιο απόγευμα η διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του δημαρχείου Γαλατσίου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας για την Παρασκευή 2/10, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απολύμανση των σχετικών χώρων. Η σωστή αυτή ενέργεια θα πρέπει να συνοδευτεί από άμεση πραγματοποίηση τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε αυτά τα κτίρια, προκειμένου να προληφθεί περαιτέρω διάδοση του ιού, ενώ με ευθύνη της διοίκησης θα πρέπει να γίνει προμήθεια ή αναπλήρωση των άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως αντισηπτικά, γάντια, μάσκες κ.λπ. Επίσης, με πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις δημόσιες υπηρεσίες (καραντίνα) σε όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με την συνάδελφο». Το κρούσμα αυτό, προσθέτει η ΔΑΣ, προστίθεται στα εκατοντάδες που διαπιστώνονται «καθημερινά στη χώρα μας, καταδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης».

Να καλύπτει η εργοδοσία το κόστος των τεστ

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών στις ελεγκτικές εταιρείες δεν καλύπτουν το κόστος του τεστ για κορονοϊό ή το καλύπτουν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), πρόβαλαν ως βασικά αιτήματα την κάλυψη του κόστους των τεστ από τους εργοδότες και το ΣΟΕΛ, μέτρα προστασίας της υγείας, της μητρότητας στους χώρους εργασίας κ.ά. Οπως αναφέρουν, «το ΣΟΕΛ εξέφρασε τη συμφωνία του στο να καλύπτεται το κόστος του τεστ από τις εργοδοσίες των ελεγκτικών, κάτι που και το ίδιο έχει κάνει στους υπαλλήλους του. Ο πρόεδρός του μας ενημέρωσε πως έχει ήδη δοθεί σχετική οδηγία στις διοικήσεις των εταιρειών».

Προσθέτουν μάλιστα πως η άρνηση των εργοδοτών γίνεται παρά το γεγονός ότι οι εισφορές που δίνουν στο ΣΟΕΛ έχουν μειωθεί στο 50%, ώστε μέρος των εισφορών να αξιοποιηθούν από την εταιρεία για την κάλυψη του κόστους των τεστ. Ομοσπονδία και Ενωση δηλώνουν ότι θα επιμείνουν «ώστε να εφαρμοστεί η οδηγία του ΣΟΕΛ (...) και θεωρούμε ότι πρέπει να καλυφθεί για όλους τους εργαζόμενους των ελεγκτικών - συμβουλευτικών, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι στο ΣΟΕΛ».

Στο μεταξύ, ενημερώνουν πως «σχετικά με την πρόσφατη κατάκτηση του σωματείου να δίνεται η άδεια μητρότητας 6 μηνών (αντίστοιχη του ΟΑΕΔ) στις εργαζόμενες ασφαλισμένες στο ΣΟΕΛ, μεταφέραμε την ανησυχία συναδελφισσών που ενημερώθηκαν πως για να κάνουν χρήση της άδειας, χρειάζεται έγκριση από τον μέτοχο της εκάστοτε εταιρείας. Το ΣΟΕΛ απάντησε πως το ζήτημα δεν επιδέχεται δεύτερης ανάγνωσης, εφόσον ισχύουν οι κρατήσεις σε εργαζόμενους και εργοδότες, οι εργαζόμενες δικαιούνται την άδεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ