Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων στη Λέσχη του ΑΠΘ
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων στη Λέσχη του ΑΠΘ
Σε θέση μάχης βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα απέναντι στο νέο μπαράζ απολύσεων που εξαπολύει σε όλους τους κλάδους η μεγαλοεργοδοσία, έχοντας τα χέρια λυμένα από το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν διασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Απευθύνοντας στους εργαζόμενους κάλεσμα για άνοδο της οργάνωσης και της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα συνδικάτα δίνουν απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία, στις εκδικητικές απολύσεις σε βάρος συνδικαλιστών και στην προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτωθούν στους εργαζόμενους τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης.

Νέα συγκέντρωση για τους απολυμένους στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ

Νέα συγκέντρωση έξω από τη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Λέσχης, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), με αίτημα την επιστροφή όλων των απολυμένων στη δουλειά.

Η κοινοπραξία των εργολάβων που λειτουργεί τη Λέσχη είχε δεσμευτεί για επιστροφή στην εργασία και των 35 απολυμένων (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους), που πετάχθηκαν στην ανεργία με πρόσχημα τη μείωση της χρηματοδότησης. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, η κοινοπραξία προχώρησε στην τμηματική πρόσληψη της πλειοψηφίας των εργαζομένων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να σπάσει το κοινό αγωνιστικό τους μέτωπο. Μέχρι και χτες εκκρεμούσε η επαναπρόσληψη 6 εργαζομένων.

Με την καθολική συμμετοχή τους στη χτεσινή στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι δήλωσαν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα στην εργοδοσία ότι παραμένουν μια γροθιά και δεν κάνουν βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρες ωράριο για όλους και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ.

Σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σήμερα το μεσημέρι μέσα από Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για ανανέωση όλων των συμβάσεων, για να φύγουν οι εργολάβοι και να γίνουν οι εργαζόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου. Για δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Κινητοποίηση για την ανάκληση απόλυσης στη «Vestas Hellas»

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας «Vestas Hellas» πραγματοποίησαν χτες το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, απαιτώντας να ανακληθεί η άδικη και εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους, μέλους του ΣΕΕΕΝ.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ, η απόλυση είναι εκδικητική, καθώς ο εργαζόμενος διαμαρτυρόταν για την παραβίαση των ωραρίων, για τις απλήρωτες υπερωρίες, για εργασιακά δικαιώματα που καταστρατηγούνταν από τη λειτουργία της εταιρείας. Στόχος της εργοδοσίας, επισημαίνει, ήταν να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με εκπροσώπους της εργοδοσίας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης, ενώ ξεκαθάρισαν ότι πέρα από τις προβλεπόμενες κινήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεχίσουν τη μάχη με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Από την πλευρά της η εργοδοσία απέφυγε να απαντήσει αν θα διατηρήσει τον εργαζόμενο και δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει μέχρι τις 12/10.

Δίκαιος αγώνας για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης

Τον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Coffee Island» (ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ) χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.

Με δύο 24ωρες απεργίες, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο πάλεψαν για την ανάκληση των απολύσεων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, ανάμεσα σε αυτές και ενός μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου.

«Δώσαμε έναν δίκαιο αγώνα υπερασπίζοντας τη συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση του συναδέλφου μας», τονίζει το Συνδικάτο και διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους αγωνιστές συναδέλφους μας, τους συνδικαλιστές που καθημερινά παλεύουν μέσα στους χώρους δουλειάς για τα αυτονόητα, την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας».

«Με τους αγώνες μας μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση της εργοδοσίας, να αποτρέψουμε τις απολύσεις», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας, να καταγγείλουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, να οργανωθούν στις γραμμές του.

Μετά από αίτημα του Συνδικάτου έχει οριστεί συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας τη Δευτέρα, με θέμα το αίτημα για επαναπρόσληψη των απολυμένων.

«Αναπτυξιακό πλάνο» για τα κέρδη, απολύσεις και χτύπημα δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας καταγγέλλει τη νέα εργοδοσία της «Pink Woman» για τις δύο νέες απολύσεις που έκανε, συνεχίζοντας την πολιτική απολύσεων της προηγούμενης διοίκησης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το παραμύθι ότι "είμαστε μια οικογένεια" και ότι από την ανοδική πορεία της επιχείρησης "όλοι ωφελούμαστε" δεν πείθει κανέναν πια. Οπως η ίδια η εργοδοσία ισχυρίζεται: "Το 5ετές αναπτυξιακό πλάνο του Ομίλου ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2020 και εξελίσσεται ανεξαρτήτως της επίδρασης της πανδημίας, στοχεύοντας να σπάσει το «φράγμα» των 50 εκατ. ευρώ". Από τη μία κέρδη και πλούτος και από την άλλη στους εργαζόμενους απολύσεις, παζάρια για το πώς θα αποζημιωθούν υπερωρίες που έχουμε κάνει, π.χ. αντί να τις καταβάλει κανονικά, μας ζητάει να μας τις δώσει σε μέρες "άδειας". Μόλις το περασμένο Μάρτη πήγε να μας χρεώσει υποχρεωτική άδεια το πρώτο 10ήμερο (ενώ το είχαμε δουλέψει), το οποίο πήρε πίσω και το κατέβαλε κανονικά, μετά από πίεση που άσκησε το Σωματείο μας. Και με την έναρξη του lockdown μάς επέβαλε την εκ περιτροπής εργασία».

Το Σωματείο απαιτεί να μην προχωρήσει καμία απόλυση εργαζόμενου, καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ