Ρωσία και Γαλλία καταγγέλλουν τη μεταφορά μισθοφόρων μαχητών από Συρία και Λιβύη
Armenian Defense Ministry |
Από τις συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας |
Μαίνονται από την περασμένη Κυριακή οι σφοδρές εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με εκατοντάδες θύματα, ανάμεσά τους και άμαχοι.
Πάντως, την Παρασκευή, η Αρμενία εμφανίστηκε - σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες - «ανοιχτή» σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής Ομάδας του Μινσκ (συμπροεδρεύουν Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) και χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση των Προέδρων των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με άμεση διακοπή των εχθροπραξιών.
Εξάλλου, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, τόνισε ότι η Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι η μόνη πλατφόρμα συνομιλιών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζήτησε να ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ομάδα του Μινσκ.
Ο ίδιος σε συνέντευξη στη γαλλική «Le Figaro» κατήγγειλε, για ακόμη μια φορά, πως η Τουρκία στηρίζει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με μαχητικά βομβαρδιστικά «F-16» (ακόμη και κατά περιοχών όπου βρίσκονται άμαχοι), drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη βόρεια Συρία». «Εχουμε αποδείξεις γι' αυτό», ισχυρίστηκε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.
«Επιθυμία της Τουρκίας είναι να ενισχύσει το ρόλο της και την επιρροή της στον νότιο Καύκασο και να αλλάξει με αυτόν τον τρόπο το status quo, που ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα», πρόσθεσε ο Πασινιάν.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Πέμπτη πως υπάρχουν αποδείξεις για ανάμειξη εκατοντάδων τζιχαντιστών που έφυγαν από τη Συρία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ περνώντας από την Τουρκία. Επίσης επέρριψε ευθύνες για την έναρξη των εχθροπραξιών στο Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας είχαν καταγγείλει - χωρίς να κατονομάζεται η Τουρκία - πως στο πεδίο των μαχών έχουν μεταφερθεί μισθοφόροι από Συρία και Λιβύη.
Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους ομολόγους τους από ΗΠΑ και Ρωσία, προκειμένου να εξαγάγουν συμπεράσματα για τη στρατιωτική κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ρωσία πρότεινε να φιλοξενήσει συνομιλίες των ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με στόχο την επίτευξη ανακωχής.
Ενδεικτική του αναβαθμισμένου ρόλου που διεκδικεί η Τουρκία στο νότιο Καύκασο είναι και η αντίδραση του Ερντογάν στο κοινό κάλεσμα των ηγετών ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας: «Η Ομάδα του Μινσκ δεν έχει καταφέρει να λύσει το ζήτημα του Καραμπάχ εδώ και 30 χρόνια», είπε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο «σήμερα να αναζητούν ανακωχή εν μέσω των τρεχόντων αρνητικών γεγονότων». «Εάν θέλετε πραγματικά λύση, ο μόνος τρόπος είναι οι κατακτητές (σ.σ. Αρμένιοι) να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές», τόνισε.
Αζέροι βουλευτές σημείωσαν στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» ότι η έκκληση ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας «από μόνη της δεν αρκεί» και ότι χρειάζονται εγγυήσεις» πως η Αρμενία θα σταματήσει την κατοχή και θα αποσυρθεί από τις 7 περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που γειτνιάζουν με το Αζερμπαϊτζάν.