Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Εν μέσω πανδημίας και διεύρυνσης των προβλημάτων του λαού

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι νόσησε και ο Τραμπ

Από την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων
Από την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων
Την ώρα που η πανδημία στις ΗΠΑ σαρώνει (τα κρούσματα φτάνουν τα 7,5 εκατομμύρια και οι νεκροί ξεπερνάνε τις 213.000) και λειτουργεί ως καταλύτης και επιταχυντής στην καπιταλιστική κρίση, σημάδια της οποίας προϋπήρχαν, εξελίσσεται και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. Οι δύο διαχειριστές του συστήματος, τα κόμματα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών και οι υποψήφιοί τους αντίστοιχα, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, που ευθύνονται για την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας, την όξυνση των ανισοτήτων και των ρατσιστικών αστυνομικών επιθέσεων σε Αφροαμερικανούς, τα εκατομμύρια των φτωχών και των ανέργων, επιδίδονται σε μια κοκορομαχία αποπροσανατολισμού. Οι όποιες αντιθέσεις τους αφορούν ζητήματα διαχείρισης, με πιο χαρακτηριστικά την καταστροφική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ή τη ρατσιστική κρατική βια (όπου οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να καρπωθούν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια) και ταυτόχρονα εκφράζουν συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, όπως δείχνει το θέμα της «πράσινης ανάπτυξης» ή η συμμετοχή ή μη σε διεθνείς Συμφωνίες π.χ. αυτή του Παρισιού για το Κλίμα.

Το γεγονός αυτό, ότι αντιπαρατίθενται σε κάποια ζητήματα και την τακτική, φάνηκε και στη λεγόμενη τηλεμαχία της Τετάρτης, που χαρακτηρίστηκε από μια συζήτηση επιπέδου χαμαιτυπείου με προσωπικές ύβρεις και ειρωνεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρωί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, μπήκαν σε καραντίνα, καθώς επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν από κορονοϊό, ένα 48ωρο μετά την πρώτη τηλεμαχία στο Κλίβελαντ του Οχάιο και αφού είχε διαπιστωθεί κρούσμα σε συνεργάτιδα του Λευκού Οίκου. Η ασθένεια του Τραμπ αναμένεται να επηρεάσει την εκλογική εκστρατεία του, αφού ήδη ανακοινώθηκαν αναβολές σε συγκεντρώσεις, πέρα από τα σχόλια σχετικά με τις πρότερες ανεύθυνες τοποθετήσεις του Τραμπ σχετικά με τον κορονοϊό, όπως και τους πτωτικούς δείκτες που παρατηρήθηκαν στα χρηματιστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, αυτές καταγράφουν διαφορά περίπου έξι ποσοστιαίων μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο με δεδομένο ότι σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ Πρόεδρος αναδεικνύεται αυτός που έχει τους περισσότερους εκλέκτορες, που καθορίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας (και όχι απαραίτητα τις περισσότερες ψήφους στην κάλπη), η αναμέτρηση είναι ανοικτή. Σε κρίσιμες πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Αριζόνα και η Πενσιλβάνια, ανάμεσα σε άλλες, οι διαφορές μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ είναι οριακές. Τυχαία δεν είναι ακόμη η πρόβλεψη - προειδοποίηση του Τραμπ ότι λόγω της επιστολικής ψήφου μπορεί να πάρει πολλές βδομάδες ή και μήνες μέχρις ότου επιβεβαιωθεί ο νικητής των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ