Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «COFFEE ISLAND» - ΠΑΤΡΑ
Νέα απεργία για να παρθούν πίσω οι απολύσεις

Σταθερά στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «Coffee Island» («ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ») στην Πάτρα, ενάντια στις απολύσεις τριών συναδέλφων τους. Μετά την επιτυχημένη προχτεσινή απεργία, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας προκήρυξε νέα κινητοποίηση για σήμερα, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί περιοδείες σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και ενός συνδικαλιστή, μέλους της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου. Ο λόγος των απολύσεων, όπως καταγγέλλουν Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο Πάτρας, είναι η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

«Δεν τρομοκρατούμαστε!», διαμηνύει το Εργατικό Κέντρο, κόντρα στα μέσα που επιστρατεύουν η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές. «Οι απειλές, τα μπραβιλίκια σε καταστήματα της "Coffee Island" στο κέντρο της Πάτρας, τα ηχητικά μηνύματα εκφοβισμού σε εργαζόμενους δεν μας πτοούν. Θα ξαναπάρουν την απάντησή τους, όπως όλες τις προηγούμενες μέρες, που δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές μαζί με τα σωματεία τους και τη διοίκηση του ΕΚ Πάτρας έδωσαν τη μάχη της απεργίας, της ενημέρωσης και της αλληλεγγύης για να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε!», ξεκαθαρίζει.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να σταθούν στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων τους, να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους, όπως και έκαναν, ο καθένας με τον τρόπο του, τις προηγούμενες μέρες. «Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας είναι στο πλευρό σας!», καταλήγει.

Σε άλλους χώρους δουλειάς

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας καταγγέλλει την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης, μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου και μέλους του επιχειρησιακού σωματείου, από την εταιρεία ΕΑΣ - ΡΕΑ.

«Η απόλυση της συνδικαλίστριας συναδέλφου εντάσσεται στην ενιαία επίθεση των εργοδοτών, ειδικά απέναντι στο ταξικό κίνημα, προκειμένου να ξεμπερδεύουν με φωνές που αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθούν ΣΕΒ και κυβερνήσεις», τονίζει το Συνδικάτο. Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, να εναντιωθούν στην απόλυση, να υπερασπιστούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, ενώ τονίζει την ανάγκη το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Επίσης, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας καταγγέλλει το πέταγμα στην ανεργία 85 εργαζομένων μετά το κλείσιμο της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΣΠΑΚ». «Ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα στις αλυσίδες του κλάδου για τη μεγαλύτερη ισχυροποίησή τους, που οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα κλεισίματος εξαγορών και τα λοιπά, δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, που ματώνουν καθημερινά για τα κέρδη των λίγων», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Διεκδικεί: Να αποδοθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων. Να επαναπροσληφθεί το προσωπικό από την καινούργια εταιρεία σε πιθανή εξαγορά των «ΣΠΑΚ», χωρίς καμία δυσμενή μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση.

Τέλος, την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου, ο οποίος πρωτοστατούσε στην υπεράσπιση εργασιακών δικαιωμάτων στην οινοποιία «Vitis Grapes» στη Ριτσώνα Χαλκίδας, απαιτεί το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, πρόκειται για στοχευμένη απόλυση, ενώ η αυθαιρεσία και η καταπάτηση δικαιωμάτων έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν. Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας αξιοποίησε η εργοδοσία, αναστέλλοντας τις συμβάσεις εργαζομένων που πρωτοστάτησαν στη δράση το προηγούμενο διάστημα, η οποία ωστόσο έφερε αποτελέσματα, όπως το να δοθούν για πρώτη φορά μέσα ατομικής προστασίας, να βελτιωθούν οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας και να δηλώνονται οι βάρδιες των εργαζομένων όπως είναι στην πραγματικότητα.

Την ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή και τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Χρήστος Κατσώτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης(2021-02-24 00:00:00.0)
Απάντηση δίνει ο μαζικός οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων(2020-10-10 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων(2020-10-07 00:00:00.0)
Οργάνωση και αγώνας για να βρίσκει «τείχος» η εργοδοσία(2020-09-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-11-06 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στην απεργία(2009-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ