Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Να απαγορευτούν η ανάπτυξη και η διάδοση βιολογικών όπλων

Υπογράφουν έως τώρα 21 κόμματα

Με πρωτοβουλία του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας (ΕΚΚΓ) και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν (ΣΚΣ), κομμάτων δύο χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια, εκδόθηκε στις 29/9 Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με την οποία καταγγέλλεται η έρευνα και δημιουργία βιολογικών όπλων και απαιτείται το κλείσιμο των στρατιωτικών εργαστηρίων που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ σε πολλές χώρες.

Οπως σημειώνουν τα δύο κόμματα στην εισαγωγική επιστολή τους, ζητώντας από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να στηρίξουν την Κοινή Ανακοίνωση, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τη δεκαετία του '80 βιολογικά όπλα κατά της Κούβας, έχουν παραδεχτεί πως είχαν αναπτύξει το μυστικό πρόγραμμα «Project 112», πραγματοποιώντας τις δεκαετίες του '60 και του '70 δοκιμές βιολογικών όπλων σε διάφορες χώρες, ενώ σήμερα έχουν αναπτύξει πληθώρα βιολογικών εργαστηρίων σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, το δε ζήτημα της κατασκευής βιολογικών όπλων βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων.

Την Κοινή Ανακοίνωση στηρίζουν μέχρι στιγμής 21 κόμματα: ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Αυστραλίας, Γερμανικό ΚΚ, ΕΚΚ Γεωργίας, ΚΚ στη Δανία, ΣΚ Καζακστάν, ΚΚ Ελλάδας, ΚΚ Κουρδιστάν - Ιράκ, ΚΚ (Ιταλία), ΣΚ (Λιθουανία), ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Μπαγκλαντές, ΝΚΚ Ολλανδίας, ΚΚ Πακιστάν, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ενωση ΚΚ - ΚΚΣΕ, ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης, ΚΚ Σρι Λάνκα, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930.

Το κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους λαούς μας, παλεύουμε για άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και την παροχή πρόσβασης όλων των εργαζομένων σε δωρεάν θεραπεία και στο εμβόλιο του κορονοϊού, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ίδια ώρα και τη βαθιά ανησυχία μας για την ύπαρξη και λειτουργία στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων, και διακηρύσσουμε ότι απαιτούμε την απαγόρευση ανάπτυξης και διασποράς βιολογικών όπλων.

Στο φόντο της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19, της κρίσης του καπιταλισμού και της όξυνσης των αντιθέσεών του, βλέπουμε για μια ακόμα φορά τις βαθιές ελλείψεις των υγειονομικών συστημάτων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, όπως και την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, γενικότερα την αντιλαϊκή φύση του καπιταλισμού.

Ταυτόχρονα, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός ότι πολλές χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσουν βιολογικά όπλα. Μόνο στη βάση των προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου δημιουργήθηκαν 1.495 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, τα οποία δεν λογοδοτούν στις κυβερνήσεις των χωρών όπου λειτουργούν και δεν υπάρχει διαφάνεια στις δραστηριότητές τους. Τέτοια εργαστήρια έχουν ιδρυθεί σε Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο της διεθνούς "Σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής και αποθήκευσης βακτηριολογικών (βιολογικών) και τοξικών όπλων και την καταστροφή τους", εμποδίζοντας έτσι τις προσπάθειες ελέγχου της Σύμβασης, συνεχίζοντας να αναπτύσσουν νέους τύπους θανατηφόρων ασθενειών.

Οι κρατικοί πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη βιολογικών και άλλων θανατηφόρων όπλων, καθώς και το σύγχρονο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό, θα πρέπει να κατευθύνονται πλήρως στην παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα, και στη δωρεάν διανομή εμβολίων Covid-19 σε όλους, χωρίς εξαίρεση.

Εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απαιτούμε:

- Την απαγόρευση ανάπτυξης και διάδοσης βιολογικών όπλων.

- Το άμεσο κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ σε όλες τις χώρες του κόσμου.

- Τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και της λήψης εμβολίων κατά του κορονοϊού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό του Καζακστάν (20/1/2022)
Η ρίζα των μεγάλων κινητοποιήσεων βρίσκεται στα τεράστια λαϊκά προβλήματα που έχει προκαλέσει η καπιταλιστική παλινόρθωση (15/1/2022)
Αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (10/8/2021)
Η διαπάλη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα γύρω από τον Covid-19 και η διέξοδος για τους εργαζόμενους (21/3/2020)
Διεθνές Σεμινάριο στην Αθήνα για τον έναν αιώνα από την έκδοσή του (4/12/2016)
Καταγγέλλει την απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν (2/9/2015)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ