Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει 3.000 άνδρες στην επαναστατημένη Κρήτη. Οσοι γλίτωσαν από τα πυρά και τα γιουρούσια των επαναστατών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί στις 18 του Οκτώβρη.

1876 Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

1925 Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος διαλύει τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τους διωγμούς κατά του ΚΚΕ.

1929 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος και λογοτέχνης Γιάννης Ψυχάρης, ο ηγέτης του κινήματος για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Ελλάδα.

1929 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Το Συνέδριο απαιτεί τον τερματισμό της τρομοκρατίας, την απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση του «Ιδιώνυμου».

1944 Οι ταγματασφαλίτες της Τρίπολης συνθηκολογούν και ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την πόλη.

1961 Ιδρύεται το Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.), από την ΕΔΑ και το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα.

1962 Ο μαύρος φοιτητής Τζέιμς Μέρεντιθ επιχειρεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, αντιμετωπίζει όμως την απαγόρευση από τους «ιππότες» της «Κου Κλουξ Κλαν», που έχουν κλείσει την πόρτα του Ιδρύματος. Το γεγονός προκαλεί την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκροτούν διαδήλωση. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται ταχύτατα και η αστυνομία επεμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1964 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, επισκέπτεται τη Μόσχα, όπου υπογράφει με τη σοβιετική κυβέρνηση συμφωνία για την προμήθεια όπλων στην Κύπρο.

1965 Πραγματοποιείται στην Ινδονησία στρατιωτικό κίνημα με σκοπό - όπως υποστήριξε - να αποτρέψει σχεδιαζόμενο πραξικόπημα από μερίδα του στρατού και τη CIA. Το κίνημα αποτυγχάνει και οι στρατιωτικοί υπό τον στρατηγό Σουχάρτο επικρατούν, ξεκινώντας μια τεράστιας έκτασης αντικομμουνιστική δολοφονική εκστρατεία. Εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλα μέλη συνεργαζόμενων οργανώσεων εξοντώθηκαν ή ρίχτηκαν στις φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την ίδια περίοδο δολοφονήθηκαν και οι περισσότεροι ηγέτες του ΚΚ Ινδονησίας (Αϊντίτ, Νιόνο, Λούκμαν κ.ά.). Το Μάρτη του 1966 το ΚΚΙ και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις τέθηκαν εκτός νόμου.

1966 Ελευθερώνονται τα μεσάνυχτα από τις φυλακές Σπαντάου οι ναζί εγκληματίες πολέμου Αλμπερτ Σπέερ και Μπάλντουρ φον Σίραχ. Στη φυλακή παραμένει πλέον μόνο ο Ρούντολφ Ες.

1969 Η FIR αναγνωρίζει ως μέλος της την Ομοσπονδία των Ελλήνων Αντιστασιακών που ζούσαν στο εξωτερικό.

1985 Πεθαίνει ο Αμερικανός γεωφυσικός Τσαρλς Ρίχτερ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του μεγέθους των σεισμών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org