Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παράλληλα παζάρια σε Μαρόκο και Αίγυπτο

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα εκπροσώπων των εμπόλεμων λιβυκών πλευρών σε Μαρόκο και Αίγυπτο, στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού και διευθετήσεων που γίνονται στην περιοχή ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμμαχίες και μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν να ελέγξουν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της Λιβύης.

Αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν προγραμματίσει αργότερα χτες το βράδυ συνάντηση στην πόλη του Μαρόκου Μπουζνίκα, με καθυστέρηση δύο μερών, που αποδόθηκε σε «τεχνικά προβλήματα». Λιβυκά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας, μετέδωσαν πως η καθυστέρηση των συνομιλιών, που είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν την Κυριακή, οφείλεται σε «διαφωνία» για τη σύνθεση των αντιπροσωπειών των εμπόλεμων πλευρών. Μετέδωσαν επίσης ότι βασικοί στόχοι του νέου, δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων στην Μπουζνίκα θεωρούνται αφενός η προετοιμασία ενδολιβυκών διαβουλεύσεων τον Οκτώβρη στη Γενεύη και αφετέρου η επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας.

«Δυτικοί» διπλωμάτες, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν τα τέλη Οκτώβρη, υποστήριξαν ότι δρομολογήθηκε για να αυξηθούν οι πιθανότητες να καρποφορήσουν οι συνομιλίες στο Μαρόκο.

Παράλληλες συνομιλίες μεταξύ λιβυκών αντιμαχόμενων αντιπροσωπειών ξεκίνησαν προχτές και στην πόλη Χουργάδα της Αιγύπτου, με βασικό στόχο την επανέναρξη των συναντήσεων μεταξύ των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών της κυβέρνησης Σάρατζ και των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη. Η πλευρά του Χάφταρ κατηγόρησε χτες για μία ακόμη φορά την Τουρκία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις πιέζοντας για αποχώρηση των δυνάμεων του στρατού της ανατολικής Λιβύης από τις στρατηγικές περιοχές Σύρτη και Τζούφνα, με πρόσχημα τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», προς όφελος φιλοτουρκικών τζιχαντιστών και άλλων μισθοφόρων που έχουν αναπτυχθεί σε παρακείμενες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ