Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εντείνει τις πιέσεις η ΕΕ για αλλαγή ηγεσίας και «πορείας»

Οπως σηματοδότησε η επίσκεψη Μακρόν στη Λιθουανία

ΒΙΛΝΙΟΥΣ - ΜΙΝΣΚ.--

Κλιμακώνει η ΕΕ τις πιέσεις προς την ηγεσία της Λευκορωσίας, με στόχο να αυξήσει τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της στη γειτονική και «σύμμαχο» με τη Ρωσία χώρα. Αυτό το μήνυμα έστειλε και η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στέλεχος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, στη Λιθουανία χτες, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του εκεί. Εξάλλου την επόμενη βδομάδα η Τιχανόφσκαγια θα επισκεφτεί το Βερολίνο, όπου «εξετάζεται» και συνάντηση με την καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Ως κύριο θέμα της συζήτησής τους αναφέρθηκε «η διοργάνωση νέων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και η πιθανή διαμεσολάβηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης της Γαλλίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της Τιχανόφσκαγια. Η ίδια είχε δηλώσει σε διεθνή ΜΜΕ ότι ευελπιστεί να υπάρξει ένα «ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο που θα στηρίξει το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στη Λευκορωσία».

«Δεσμεύτηκε (σ.σ. ο Μακρόν) να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στη χώρα μας... Και θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», δήλωσε χτες η Τιχανόφσκαγια, η οποία δέχτηκε και πρόσκληση να απευθυνθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η ΕΕ, που έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως Πρόεδρο της Λευκροωσίας, προσανατολίζεται σε κυρώσεις κατά προσώπων που εμπλέκονται στις «νόθες» εκλογές και στην καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερα οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία ζητούν επιπρόσθετα τιμωρητικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας.

Μετά την προχτεσινή συνάντηση του Μακρόν με τον Λιθουανό ομόλογό του, Γκιτάνας Ναουσέντα, ο τελευταίος επισήμανε πως «η ΕΕ δεν μπορεί να σπαταλήσει χρόνο και πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να συζητηθούν, να συμφωνηθούν και να επικυρωθούν οι κυρώσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής».

Από την πλευρά του ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία «για την οικοδόμηση της ειρήνης στην Ευρώπη», επαναφέροντας την πρότασή του για τη λεγόμενη «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης». Κράτη όπως η Πολωνία, της Βαλτικής και άλλα αξιοποιούν τώρα την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, ζητώντας από τη Γαλλία να αναθεωρήσει την άποψή της για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία.

«Οπως το βλέπουμε εμείς, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε με τη Ρωσία», σημείωσε προχτές ο Μακρόν.

Παράλληλα, ζήτησε από τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστεί τις «διεθνείς συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.

Ο Μακρόν ολοκληρώνει σήμερα στη Λετονία την περιοδεία του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ