Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαίτησαν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Απεργιακή συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας

«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή - Δωρεάν Υγεία για κάθε ασθενή»: Με το σύνθημα αυτό συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Υγείας νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και των αντίστοιχων στάσεων εργασίας από Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Με δυνατή φωνή, πρόταξαν τα επείγοντα αιτήματα για την προστασία της υγείας του λαού, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων, ανάπτυξη και στελέχωση κλινών ΜΕΘ, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, λέγοντας «ως εδώ» στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

Στο πλευρό των γιατρών βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ο αγώνας των υγειονομικών είναι αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού, επεσήμανε, ενώ κατήγγειλε την πολιτική που στη λογική «κόστους - οφέλους» βάζει τη ζωή του λαού σε δεύτερη μοίρα, αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους, ενώ αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μεγαλώνουν τα κέρδη τους εμπορευόμενες την υγεία του λαού.

Στο αίτημα για συνάντηση με τους γιατρούς, που γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου ήταν η συνέχιση του εμπαιγμού: Η αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ έγινε δεκτή από τον γενικό γραμματέα και διευθυντές των γραφείων των υπουργών, σε μια συνάντηση στην οποία δεν δόθηκε η παραμικρή δέσμευση για τα αιτήματα που τέθηκαν.

Αγώνας που εκφράζει τις αγωνίες του λαού

«Η μαχητική αγωνιστική κινητοποίηση στη Αθήνα στο υπουργείο Υγείας και στις άλλες πόλεις δίνει ελπίδα στο λαό μας που αγκαλιάζει τον αγώνα μας, γιατί ο αγώνας αυτός εκφράζει τις αγωνίες του για τη ζωή του, την υγεία του και την επιβίωσή του», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή γιατρών και υγειονομικών με αποφάσεις των σωματείων τους.

«Ο υπουργός κ. Κικίλιας και ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης για μια ακόμη φορά δεν τόλμησαν να μας αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο και κρύφτηκαν», σχολιάζει, ενώ η απάντηση που έδωσαν οι παράγοντες του υπουργείου σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν ήταν η ίδια: «Δεν μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά που λέτε, γιατί υπάρχουν νομικοί και οικονομικοί σκόπελοι»...

«Κλείνουν τα αυτιά τους στην κραυγή αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Είναι αδίστακτοι. Αποφασισμένοι αδιαφορώντας για τη ζωή μας, την υγεία μας, τα δικαιώματά μας, να υλοποιήσουν απαρέγκλιτα χωρίς να κάνουν ρούπι την πολιτική που θεωρεί την υγεία του λαού από τη μία κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του και από την άλλη φιλέτο για να κάνουν μπίζνες με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

«Καμία επανάπαυση. Ούτε ώρα χαμένη. Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει και αντλώντας δύναμη από την απήχηση της απεργιακής κινητοποίησης καταλήγει: «Εχουμε το λαό στο πλευρό μας και το δίκιο με το μέρος μας. Θα νικήσουμε!».

Ακούστηκε δυνατά η φωνή των υγειονομικών

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε να γίνουν επιτέλους πράξη τα μέτρα που προτείνει η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή της επιδημίας», τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Η «κραυγή αγωνίας» των γιατρών από τον «Ευαγγελισμό» και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπως σημείωσε, «καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για τη δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Η καταγραφή τριψήφιου πλέον αριθμού κρουσμάτων καθημερινά, επισήμανε, «είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υποτάσσει την επιστήμη στους άγριους νόμους της αγοράς, της πολιτικής που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος». Μετέφερε την ανησυχία των γιατρών για το ποσοστό πληρότητας των ελάχιστων κρεβατιών ΜΕΘ, για τη δέσμευση κλινών που προορίζονται για τη νοσηλεία άλλων ασθενών, για το γεγονός ότι ενώ μαίνεται ο πόλεμος των φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο του Covid-19, ο ΠΟΥ καταγράφει μείωση στα προγράμματα εμβολιασμού.

«Η φωνή μας σήμερα ακούστηκε και τις επόμενες μέρες θα ακουστεί πιο δυνατά. Δεν κάνουμε βήμα πίσω», κατέληξε ενώ χαιρέτισε και τις κινητοποιήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών για το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση, τις διεκδικήσεις σωματείων για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, για το γεγονός ότι δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματα που θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τον περασμένο Μάρτη, κατήγγειλε και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Π. Παπανικολάου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης η Ομοσπονδία κατήγγειλε επίσης την κλήση ειδικευόμενης γιατρού στον «Ευαγγελισμό» σε απολογία, επειδή ...αντιμίλησε στον υποδιοικητή επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις του νοσοκομείου.

Με 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8 διασωληνωμένους «έκλεισε» χτες το πρωί η εφημερία στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, σημείωσε ο Μ. Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου. Οπως κατήγγειλε, η μοναδική μονάδα εγκαυμάτων δεν δέχεται πια τέτοια περιστατικά, καθώς έχει δεσμευτεί για τη θεραπεία του κορονοϊού, ενώ από 260 κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο θα προκηρυχθούν μόλις 21!

«Δεν θα θυσιάσουμε στη λογική κόστους - οφέλους ούτε μια ζωή», τόνισε ο Φ. Τουλγαρίδης, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής των Ειδικευόμενων στον «Ευαγγελισμό». Το «παρών» των εργαζομένων στο ΨΝΑ, όπου το Σωματείο προχώρησε σε στάση εργασίας, μετέφερε ο Στ. Καλαρύτης.

Το λόγο για σύντομους χαιρετισμούς πήραν ακόμα εκπρόσωποι μιας σειράς σωματείων: Η Δ. Τοσουνίδου από το «Ασκληπιείο» Βούλας, ο Κ. Καταραχιάς από τον «Αγ. Σάββα», ο Μ. Ρίζος από το «Αττικόν». Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Β. Καραντάνα από τους φοιτητές της Ιατρικής και η Χρ. Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.

  • Στο μεταξύ, χτες το πρωί, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έκανε παρέμβαση στη Διοίκηση, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των επικουρικών, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία από τον Οκτώβρη και το προσωπικό να λιγοστεύει.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετίζει τη συμμετοχή των γιατρών στις απεργιακές μάχες(15/11/2017)
Κινητοποιήσεις τη Δευτέρα ενάντια στις απολύσεις επικουρικών(12/11/2016)
Σήμερα οι εκλογές στην ΕΙΝΑΠ(21/2/2013)
Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία(24/11/2004)
Νέες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία(26/5/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org