Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μ' ένα σμπάρο...

Εκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», τοποθετήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, «διαρροές» και δημόσιες παρεμβάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας... Με πυκνές «τροχιοδεικτικές βολές», η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Στο έδαφος που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο μπαίνει τώρα η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, με δραματικές συνέπειες για τον λαό και νέα πανηγύρια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Μέσα από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση θέλει να πετύχει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Να απαλλαγούν ακόμα περισσότερο από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης το κεφάλαιο και το κράτος του και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται μια τεράστια δεξαμενή φθηνού χρήματος για τους καπιταλιστές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συσσώρευση κεφαλαίων 80 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια!

Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση φροντίζει να διευρύνει την πελατεία των επιχειρηματικών ομίλων, εντάσσοντας υποχρεωτικά στο νέο σύστημα τους ασφαλισμένους μετά το 2021 και «κατ' επιλογή» τους εργαζόμενους μέχρι 35 ετών, που ήδη ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΕΠ.

Οι ανατροπές όμως για τον λαό και τη νεολαία δεν σταματούν εδώ. Οι νέοι εργαζόμενοι, με την ένταξή τους στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα, μετατρέπονται από ασφαλισμένοι σε «επενδυτές», που θα τζογάρουν τις εισφορές τους, διαλέγοντας πακέτα διαφορετικού «επενδυτικού κινδύνου». Θα ξέρουν τι πληρώνουν, αλλά όχι τι και αν θα λάβουν, καθώς το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το ύψος των συντάξεων.

Αντίθετα, πάμπολλα είναι τα παραδείγματα, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για το πώς ασφαλισμένοι - «επενδυτές» σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη τους κόπους μιας ζωής να γίνονται «καπνός»...

Είναι επομένως πέρα για πέρα προκλητική η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών επειδή - όπως είπε ο πρωθυπουργός - «αν ρωτήσετε σήμερα νέους θα σας πουν ότι "δεν πιστεύουμε ότι θα πάρουμε ποτέ σύνταξη"», ενώ με το νέο σύστημα «κάθε νέος εργαζόμενος θα γνωρίζει ότι έχει έναν "κουμπαρά" στην άκρη, που θα του προσφέρει μια ασφάλεια».

Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη, ακριβώς λόγω των αντιασφαλιστικών ανατροπών που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Ακριβώς επειδή καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα δικαιώματα από τους πατεράδες και τις μανάδες τους, με τεράστια ανεργία και υποαπασχόληση, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι προκλητικό να παρουσιάζεται ως «λύση» η συνταγή που μας έφερε ως εδώ, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση δηλαδή της Ασφάλισης, σε συνδυασμό με την ευελιξία στην αγορά εργασίας που καλπάζει. Οπως προκλητικά είναι και τα περί «ατομικού κουμπαρά», όταν λόγω του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν ιδιαίτερα οι νέοι, ο «κουμπαράς» για τους περισσότερους θα έχει φραγκοδίφραγκα, οδηγώντας αναγκαστικά στο κυνήγι των πακέτων υψηλότερου «επενδυτικού κινδύνου»...

Παράλληλα, καθώς οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα πηγαίνουν «πακέτο» στη στήριξη των «επενδύσεων» των επιχειρηματικών ομίλων, στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργηθεί μια νέα τεράστια «τρύπα», ύψους 35 με 55 δισ. ευρώ, για την οποία τη λυπητερή θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός, μέσα από την αντιλαϊκή φοροληστεία, τη νέα μείωση των συντάξεων κ.ο.κ.

Αντίστοιχα προκλητικός είναι βέβαια και ο κουρνιαχτός που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λες και οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές πέφτουν από τον ουρανό. Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ειδικά με τον νόμο Κατρούγκαλου νομιμοποίησε όλες τις προηγούμενες περικοπές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και έβαλε τη σφραγίδα της στην πορεία μετατροπής της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση και ευθύνη, με το κράτος να εγγυάται μόνο τα ψίχουλα της «εθνικής σύνταξης»...

Απέναντι στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης και την προκλητική προπαγάνδα που τον συνοδεύει, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, απέναντι στο σκηνικό «κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό», που ετοιμάζονται να στήσουν μαζί με τους εργατοπατέρες, οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έχουν να αντιπαρατάξουν την ενίσχυση της δικής τους πάλης για Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ