Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Μεγάλοι οι κίνδυνοι για τους λαούς από τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Eurokinissi

Οι «Τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ήταν το θέμα των δύο συνεδριάσεων που έγιναν χτες στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου στην πρώτη συμμετείχαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δεύτερη συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι συνεδριάσεις έγιναν σε σύνδεση με τη Λευκωσία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, παρεμβάσεις έκαναν στην πρώτη συνεδρίαση ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και στη δεύτερη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, οι οποίοι ανέδειξαν τους κινδύνους για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς και τον πραγματικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των ελληνοτουρκικών παζαριών που είναι σε εξέλιξη υπό την ευρωατλαντική εποπτεία.

Ενταση της λαϊκής πάλης για απεμπλοκή απ' τα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε στην παρέμβασή του:

«Θέλουμε να σημειώσουμε ότι οι επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, με τη διαμεσολάβηση και την εποπτεία της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν αντιστρέφουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού με τη Ρωσία και την Κίνα, με εμπλοκή των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι θέσεις που ακούγονται περί "αναδίπλωσης" της Τουρκίας, ή ότι "σύρθηκε σε διάλογο", είναι ανυπόστατες, δεν έχουν καμία βάση.

Στην πράξη, η κυβέρνηση Ερντογάν θα κινείται με προκλητικές ενέργειες και ελιγμούς, αξιοποιώντας τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της νέας σχέσης με την ΕΕ και το Προσφυγικό, την ισχυροποίηση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας.

Παραμένουν τα τετελεσμένα του "Ορούτς Ρέις", οι συνέπειες της εξαίρεσης του Καστελόριζου από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, οι διεκδικήσεις της τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν θέσει στο τραπέζι το βασικό ζήτημα: Συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, με βαριές συνέπειες και σε κυριαρχικά δικαιώματα.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στις γκρίζες ζώνες, στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και την αποστρατικοποίηση, στη διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης με νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, ενώ έχει εμφανιστεί και το νέο φρούτο της μερικής αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν κοντόφθαλμα την αποχώρηση του "Ορούτς Ρέις" από την Ανατ. Μεσόγειο κι ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι γεωτρήσεις του "Γιαβούζ" στην κυπριακή ΑΟΖ, οι έρευνες του "Μπαρμπαρός".

Επί της ουσίας, η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έχει οδηγήσει σε περιπέτειες το λαό μας.

Τα περί κυρώσεων της ΕΕ είναι το άλλοθι, το οποίο δεν μπορεί να επισκιάσει τις στρατηγικές σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία, με ιδιαίτερο το ρόλο της Γερμανίας.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις κινούνται σύμφωνα μ' αυτό που είπε ο Αμερικανός πρέσβης, ως κλειδί του ευρωατλαντισμού στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, κι αυτό υπηρετεί η προκλητική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στη χώρα μας, η επιθεώρηση στη βάση της Σούδας και η προώθηση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν την ένταση της λαϊκής πάλης για την απεμπλοκή της χώρας από τα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, τη μη αλλαγή των συνόρων, την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών ως μέρος της ενιαίας ελληνικής επικράτειας, την απόρριψη διχοτομικών λύσεων "δύο κρατών" στο Κυπριακό και τον άμεσο τερματισμό της 46χρονης τουρκικής κατοχής στο νησί για την οποία έχουν εγκληματικές ευθύνες οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία στην κοινή πάλη των λαών της περιοχής.

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και το ΚΚΕ παλεύει για Κύπρο ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μια ιθαγένεια, μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα. Χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Μαρωνιτών και Αρμενίων, με τον λαό αφέντη στον τόπο του».

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν είναι εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας

Παίρνοντας το λόγο στη δεύτερη συνεδρίαση, ο Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η τουρκική επιθετικότητα που δεσπόζει στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου αυτή την περίοδο, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο, «τροφοδοτείται σταθερά απ' τα εν εξελίξει παζάρια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την Τουρκία για την παραμονή της στο λεγόμενο δυτικό στρατόπεδο».

Και ανέδειξε ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών αποσκοπεί πέρα από όλα τ' άλλα στη διασφάλιση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δρομολογείται η συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής. Επισήμανε ακόμα ότι μπορεί να αποσύρθηκε το «Ορούτς Ρέις», «αλλά το "Μπαρμπαρός" και το "Γιαβούζ" συνεχίζουν να αρμενίζουν στην κυπριακή ΑΟΖ καταρρακώνοντας τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα».

Αναφερόμενος στην τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή στο νησί της Κύπρου κάλεσε τους λαούς να μην ξεχνούν ότι αυτή είχε τη στήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και της ελληνικής χούντας του 1967. Οπως είπε, οι λαοί των δύο χωρών «δεν πρέπει να ξεχνούν τη θυσία Ελλαδιτών και Κυπρίων, που στάθηκαν ηρωικά απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα κατά την εισβολή, τους αγνοούμενους, τις χαροκαμένες οικογένειες, τα εκατοντάδες ορφανά, τις χιλιάδες των μεταφερόμενων εποίκων στα Κατεχόμενα, τις δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Κι όμως σήμερα αυτοί που συμμετείχαν στο έγκλημα κατά του κυπριακού λαού το 1974, δηλαδή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αναγορεύονται σε εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας και της Κύπρου και της Ελλάδας με προσκλήσεις».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για το κυπριακό πρόβλημα.

Τα άλλα κόμματα

Στο μεταξύ, η συμφωνία των αστικών κομμάτων στην «εθνική» γραμμή της εμπλοκής στα θανάσιμα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των αστικών κομμάτων.

Ο Δ. Καϊρίδης, από τη ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στην «επιθετική Τουρκία» που «εφορμά στην Ανατ. Μεσόγειο», χαρακτήρισε θετικό βήμα την επικείμενη έναρξη διερευνητικών επαφών, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε έξυπνα». Εβαλε ακόμα στόχο να φέρουν και τα άλλα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ, στην προσέγγιση Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι στην Αγκυρα.

Ο Γ. Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως πρόταγμα «να ξαναπάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων», παραπέμποντας στα σχήματα που καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα (όπως το 3 συν 1), στο πλαίσιο της Ελλάδας - «μεντεσέ» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Ο Ανδ. Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ είπε εκ μέρους του κόμματός του «ναι» στο διάλογο, συστήνοντας να αφορά «θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Ο Κ. Χήτας από το κόμμα Βελόπουλου μίλησε μεταξύ άλλων για «χαμένες ευκαιρίες» στο Κυπριακό, ενώ ενέπλεξε στην υπόθεση και τα «hot spots», ζητώντας επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών.

Η Σ. Σακοράφα από το κόμμα Βαρουφάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σέρνεται» στον διάλογο με την Τουρκία και ότι άργησε να γίνει μια τέτοια συνεδρίαση, καθώς έπρεπε να πραγματοποιηθεί «πριν γίνει αποδεκτή η μεσολάβηση της Γερμανίας».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ