Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμα κινδύνου για την ανεπάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ
  • Το 70% των κλινών στην Αττική που προορίζονται για ασθενείς με Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες
  • Με την αρπαγή 40 κρεβατιών ΜΕΘ για τις «υπόλοιπες νόσους», η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι «λύνει» το πρόβλημα

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ
Καθώς τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 300 πανελλαδικά σε ημερήσια βάση, ήδη στην Αττική το 70% των δημόσιων κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Covid-19 είναι κατειλημμένα, ενώ σε όλη τη χώρα μόλις 225 κρεβάτια ΜΕΘ (για κορονοϊό και άλλες νόσους) είναι διαθέσιμα.

Μπροστά στη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας εκπέμπει ξανά σήμα κινδύνου, απαιτώντας την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με ευθύνη του κράτους.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «όλες τις τελευταίες μέρες δυστυχώς παρατηρείται μια συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από Covid-19 πνευμονία που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, μια αύξηση 2 - 8 ανά ημέρα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε "κρίση Εντατικής Θεραπείας", πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη. Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage "δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60..." ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ.

Στις 24/3/2020, στη μία και μοναδική (διαδικτυακή) συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, ως ΟΕΝΓΕ είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που αφορούσαν την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά), με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Μαζί με άλλα αιτήματα που αφορούσαν συνολικά την πρόληψη - ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις μας ουδέποτε εισακούστηκαν ή υλοποιήθηκαν. Αντί γι' αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέκοψε την επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και αναλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, διαψεύσεις, εξαγγελίες κ.λπ. Τα αιτήματά μας για νέες συναντήσεις ούτε καν απαντήθηκαν.

Μάλιστα, δεν απαντήθηκε ούτε η ανοικτή επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που ζητούσε συνάντησή μας και μαζί του. Αν και η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι πως "οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση νομοθετεί", φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες και γι' αυτό όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις τους, αλλά ούτε καν δέχεται να τις ακούσει.

Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουμε πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από τη μια στην πολιτική που θεωρεί "κόστος" την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου", σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τους συναδέλφους όλης της χώρας. Ζητάμε άλλη μια φορά να εισακουστούν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν είναι αργά. Ζητάμε για άλλη μια φορά συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με τον πρωθυπουργό».

«Φούσκα» η κυβερνητική προπαγάνδα

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει στο μεταξύ η κυβερνητική προπαγάνδα για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ. Χτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας με δήλωσή του επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας και σ' αυτόν τον κρίσιμο τομέα, κάνοντας σαφές ότι το κράτος δεν θα δώσει ευρώ παραπάνω για την ανάπτυξη νέων ΜΕΘ, αποθεώνοντας παράλληλα τους ιδιώτες «χορηγούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας, μόνο 701 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων μόλις οι 182 είναι κενές και οι 519 κατειλημμένες. Μόνο 229 κλίνες διατίθενται αποκλειστικά για τον κορονοϊό (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά), εκ των οποίων κενές είναι οι 143 (ποσοστό πληρότητας 37,5%). Στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, είναι κενά μόνο 22 κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 (σε σύνολο 75!) και 48 κρεβάτια για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (σε σύνολο 255 κλινών).

Χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «θα προστεθούν 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών». Δηλαδή, από τα ελάχιστα, τα 48 εναπομείναντα κρεβάτια για όλες τις νόσους πλην κορονοϊού θα μείνουν ...8!!!

Δραματικές είναι οι ελλείψεις και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Από τις μόλις 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, μόνο οι 21 είναι κενές και από τις μόλις 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι κενές οι 26. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθούν άλλες 236 νέες μόνιμες κλίνες «από τις μεγάλες δωρεές», όταν η χώρα, ακόμα και χωρίς την πανδημία, χρειάζεται 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν προχτές για την Αττική, με ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Προβλέπουν μεταξύ άλλων όριο πληρότητας 50% για συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ