Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η ΕΕ βλέπει την πανδημία ως οικονομική και γεωπολιτική «ευκαιρία»

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ενίσχυση των ομίλων φορτώνοντας και πάλι την κρίση στους λαούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην ενίσχυση της ΕΕ - με αφορμή και την πανδημία - ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της καθιερωμένης ομιλίας «Για την κατάσταση της ΕΕ» από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, χτες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ΕΕ, είπε η φον Ντερ Λάιεν, βλέπει την «κρίση του κορονοϊού» ως μια «ευκαιρία» για πιο επιθετικές επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», για «μεταρρυθμίσεις» στην κοινωνική πολιτική και Ασφάλιση και για πιο «αποφασιστική» εξωτερική πολιτική, καθώς η πανδημία έχει πυροδοτήσει και γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Αναφερόμενη στο «πρόγραμμα ανοικοδόμησης» της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ ως απάντηση στην καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία, σημείωσε πως το 37% του πακέτου θα δαπανηθεί σε «πράσινες» επενδύσεις και το 20% στην ψηφιακή οικονομία, που αποτελούν πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μάλιστα, τόνισε πως η οικονομία και η βιομηχανία της ΕΕ αντεπεξέρχονται στους στόχους για το Κλίμα «και τους θέλουν».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε επενδύσεις σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μια νέα κατασκευαστική αυτοκινητοβιομηχανία, ένα ευρωπαϊκό «cloud» για τη διαχείριση δεδομένων, στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στην εξωτερική πολιτική, η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε την πρόταση για αποφάσεις με πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, ακόμη και για θέματα όπως η μετανάστευση, οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία κ.ά.

Εξάλλου, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τις γεωπολιτικές διαστάσεις της πανδημίας που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, από τις οποίες η ΕΕ επιδιώκει να βγει ενισχυμένη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κράτησε αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και σκιαγράφησε την εικόνα μιας ΕΕ που «ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες ευθύνες της» και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, ιδίως στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας και μετά από αυτή.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη «θα τιμά πάντα τη διατλαντική συμμαχία». «Θέλουμε μια νέα αρχή ανάμεσα σε παλιούς φίλους - και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και στις δύο πλευρές του αγγλικού καναλιού», είπε αναφερόμενη και στο Brexit, όπου δεν διαφαίνεται επίτευξη συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη μεταβατική περίοδο.

Οι λαοί να μη δεχτούν να πληρώσουν πάλι

Στη συζήτηση «για την κατάσταση στην Ενωση» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της ΕΕ, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Από την αποτυχία των εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλες τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον COVID, τα δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους ή βρίσκονται σε αναστολή, τους 95 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αποδεικνύεται ότι η πολιτική σας είναι αντιλαϊκή, με κριτήριο τα κέρδη των λίγων.

Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσετε τους ευρωπαϊκούς ομίλους, κόντρα στους ανταγωνιστές τους, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, με τον ιδρώτα των εργαζομένων. Γι' αυτό επιβάλλετε νέους φόρους στους λαούς, που παραπλανητικά ονομάζετε "ίδιους πόρους", ενώ το Σχέδιο Ανάκαμψης κατευθύνεται κυρίως στη στήριξη επιχειρήσεων σε πεδία υψηλής κερδοφορίας, όπως η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και τα δίκτυα.

Οι λαοί έχουν πληρώσει πολύ ακριβά και την ανάπτυξη και την κρίση σας, δεν θα αποδεχτούν να τους φορτώσετε πάλι τα βάρη με νέα μνημόνια - Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης. Θα διεκδικήσουν μαχητικά τα σύγχρονα δικαιώματά τους, κόντρα στη στρατηγική ΕΕ, κυβερνήσεων και μονοπωλίων, που εσείς εκπροσωπείτε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ