Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους βόλεψε

Είναι να απορεί κανείς με τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση μετά τη φωτιά στη Μόρια: Πριν ακόμα σβήσουν οι φλόγες, έκαναν απόβαση στο νησί διμοιρίες των ΜΑΤ και αύρες για να αποτρέψουν οποιαδήποτε αντίδραση στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα φυλακή, ενώ Περιφέρεια και Τοπική Διοίκηση επαναλάμβαναν από την ίδια κιόλας μέρα «όρκους πίστης» στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Μια μέρα μετά, οι πρώτες σκηνές στο Καρά Τεπέ είχαν στηθεί και παράλληλα δούλεψε με ταχύτητα ο προπαγανδιστικός - εκβιαστικός μηχανισμός ότι όποιος δεν μπει δεν πρόκειται να εξεταστεί για άσυλο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα σε λίγα 24ωρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικού σώματος φύλαξης του καταυλισμού, προσθέτοντας έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για κάθε άλλη χρήση στο νησί της Λέσβου. Στο αποκορύφωμα, ο Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι «η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Να περάσουμε στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή»... Κρίνοντας από τις ίδιες τις εξελίξεις, η φωτιά στη Μόρια τούς «έλυσε τα χέρια» για να επιταχύνουν τα σχέδια δημιουργίας κλειστών δομών, με τις οποίες διαιωνίζεται και κλιμακώνεται η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, όσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν «απεγκλωβισμό» τη μεταφορά μερικών εκατοντάδων ασυνόδευτων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οπως και να 'χει, η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και η φωτιά στη Μόρια, όπως και τα επεισόδια σε διάφορες άλλες δομές με τις ίδιες αφορμές, αποδεικνύονται καταλύτης εξελίξεων και στο Μεταναστευτικό, με την κυβέρνηση και την ΕΕ να «σπρώχνουν» τον αντιλαϊκό τους σχεδιασμό, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας μετανάστες, πρόσφυγες και νησιώτες.

Ο καημός τους

Ενόψει των νέων εμποδίων που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση στη συλλογική δράση των εργαζομένων και στα συνδικάτα τους, ιεραρχώντας την πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου να καταργηθεί ακόμα και τυπικά οποιοσδήποτε περιορισμός στην απόλυση αγωνιστών συνδικαλιστών, κυβερνητικά στελέχη και διάφορες «πένες» προετοιμάζουν το έδαφος επιλέγοντας ως «βολικό» θέμα την προωθούμενη κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών. Αξιοποιώντας τη σαπίλα του εργατοπατερισμού - που προκύπτει βέβαια από τον ίδιο το ρόλο του - κάνουν λόγο για «αθλιότητα» των συνδικαλιστικών αδειών, γράφουν για «συνδικαλιστές που δεν δουλεύουν και πίνουν αραχτοί το φρέντο τους». Η εικόνα που περιγράφουν, βέβαια, καμία σχέση δεν έχει με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ορισμένα άλλα τίμια στοιχεία, που αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τη σαπίλα. Είναι η εικόνα των «δικών τους» παιδιών, των εργατοπατέρων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η αθλιότητα των οποίων καθόλου δεν τους ενόχλησε όταν η κυβέρνηση έστελνε τα ΜΑΤ για να διασφαλίσει ότι θα κρατήσουν τις καρέκλες τους. Αυτούς χρησιμοποιούν για να συκοφαντήσουν και τελικά να βάλουν εμπόδια στη δράση των ζωντανών, των ταξικών συνδικάτων, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των οποίων πραγματικά λιώνουν τις σόλες τους για να γυρίζουν στους χώρους δουλειάς, να έχουν άμεση επαφή με τους εργαζόμενους, να στηρίζουν την πάλη για τα δικαιώματά τους, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Ακριβώς γι' αυτό βάζουν στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές άδειες, που είναι μια κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Επειδή θέλουν στον εργαζόμενο να μιλάνε μόνο το αφεντικό και οι άνθρωποί του. Αλλά όσα εμπόδια κι αν βάλουν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.

Σκόπιμη διαστρέβλωση

Οι αγωνιστικές διεργασίες σε μια σειρά σχολείων, με αίτημα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, παρουσιάζονται από πολλά ΜΜΕ ως «καταλήψεις των αρνητών της μάσκας», με διάφορα ευφάνταστα και αυθαίρετα σενάρια, που συνδέουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών με τις κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας και τις περιθωριακές σκοταδιστικές αντιλήψεις, που διακινούνται από γνωστές ακροδεξιές οργανώσεις και μορφώματα. Τι κι αν οι ίδιοι οι μαθητές σε δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι ο αγώνας τους αφορά τις άθλιες υποδομές και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, που κάνουν αδύνατο να εφαρμοστούν ακόμα και τα κουτσουρεμένα πρωτόκολλα της κυβέρνησης, καθιστώντας αναγκαίο να παρθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής αποσυμφόρησης των σχολείων τους, με μείωση των μαθητών ανά τάξη και τη δημιουργία νέων τμημάτων. Τα αστικά ΜΜΕ βγάζουν λαγούς από το καπέλο τους και συνεχίζουν να προκαλούν με τίτλους όπως «Κατάληψη από αρνητές της μάσκας» και «Μάνα καταληψία ενάντια στις μάσκες νόσησε από κορονοϊό». Αν μη τι άλλο, είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι τέτοιες θεωρίες και οι οπαδοί τους είναι ο πιο βολικός αντίπαλος και «παρτενέρ» της κυβέρνησης, συνολικά του συστήματος, στην προσπάθειά τους να τσουβαλιάσουν κάτω από την ταμπέλα του «συνωμοσιολόγου» όποιον αντιδρά στα ημίμετρα, κρύβοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα σχολεία.

Αυτορρύθμιση

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί». Αυτά έλεγε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, που το κόμμα του, μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, λεηλάτησαν τις συντάξεις εκατομμυρίων απόμαχων της δουλειάς, επιβάλλοντας τη μία περικοπή μετά την άλλη. Εχει μάλιστα το θράσος να τα λέει αυτά τη στιγμή που ακόμα και τα κουτσουρεμένα αναδρομικά (Δώρα, περικοπές στις επικουρικές) που αποφάσισε το ΣτΕ η κυβέρνηση αρνείται να τα επιστρέψει όλα και σε όλους, κοροϊδεύοντας απροκάλυπτα τους συνταξιούχους και συνεχίζοντας την ταλαιπωρία τους! Οσο για τους νέους ασφαλισμένους, στους οποίους η κυβέρνηση τάζει «λαγούς με κουμπαράδες»... πράγματι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις δεν θα μπορούν να τις κόβουν οι επόμενες κυβερνήσεις, όπως γινόταν μέχρι τώρα, επειδή με την ιδιωτικοποίησή τους δεν θα υπάρχει καμία υποχρέωση από τους «επενδυτές» να αποδώσουν κάποια συγκεκριμένη σύνταξη! Το τι σύνταξη θα πάρουν οι νέοι, και αν θα πάρουν, θα το αποφασίζει η «αγορά», η οποία θα κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι και θα επιβάλλει αυτόματα τις όποιες περικοπές, απαλλάσσοντας έτσι τις κυβερνήσεις από την «ευθύνη» να κόβουν εκ των υστέρων τις συντάξεις. Με άλλα λόγια, «αυτορρύθμιση» των συντάξεων και πάντα προς τα κάτω.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ