Προωθείται διάταξη που εξαναγκάζει εργαζόμενους που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς πληρωμή όταν επιστρέφουν...
Ετσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες εξαναγκάζει εργαζόμενους που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα κατόπιν εντολών του ΕΟΔΥ, να δουλεύουν υπερωρίες μέχρι και 3 ώρες τη μέρα χωρίς πληρωμή όταν επιστρέψουν στη δουλειά!
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση μεταφέρει και σε αυτήν την περίπτωση τα βάρη απευθείας στις πλάτες των εργαζομένων, απαλλάσσοντας πλήρως την εργοδοσία και το αστικό κράτος από οποιοδήποτε «κόστος». Ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος για την ικανοποίηση πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου, καθώς το μέτρο αποτελεί άλλη μια υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με την έμμεση μετατροπή του 8ωρου σε 11ωρο, «ανοίγοντας» ταυτόχρονα την όρεξη της εργοδοσίας και για άλλες αντίστοιχες... «αναπληρώσεις» σε περιπτώσεις έκτακτης υποχρεωτικής απουσίας του εργαζόμενου.
Αντί να θεσπίσει «ειδική άδεια» με πλήρη κάλυψη του εργατικού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις περιπτώσεις που εργαζόμενοι μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία, η κυβέρνηση επιλέγει να τους τιμωρήσει φορτώνοντάς τους με απλήρωτες υπερωρίες και εξοντωτικά ωράρια!
Με αυτήν τη νέα επίθεση «ανταμείβει» η κυβέρνηση τους «ήρωες» εργαζόμενους, για τους οποίους γύριζε προπαγανδιστικά σποτάκια και έβγαζε «δεκάρικους», τους εργαζόμενους που σε συνθήκες πανδημίας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, συνέχισαν και συνεχίζουν να εργάζονται στην «πρώτη γραμμή», στα εργοστάσια, στις Μεταφορές, στα σούπερ μάρκετ, στις υπηρεσίες, σε κάθε κλάδο, για να συνεχιστεί η παραγωγική και οικονομική λειτουργία.
Απλήρωτο 11ωρο, αυτό είναι το νέο δώρο της κυβέρνησης στο κεφάλαιο, σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεργοδότες, πριν ακόμα ο πρωθυπουργός ανέβει στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει ευρύτερη παρέμβαση γενικά στο καθεστώς των υπερωριών, τις οποίες ουσιαστικά θα «απελευθερώσει». Συγκεκριμένα, στις διατάξεις που ετοιμάζει, οι επιχειρήσεις θα μπορούν χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να αυξάνουν τις υπερωρίες ακόμα και πέραν του πλαφόν των 120 ωρών που ισχύει σήμερα.
Μια τέτοια αντεργατική παρέμβαση έρχεται να παγιώσει και να κάνει ακόμα χειρότερες όλες τις αντεργατικές διατάξεις με τις οποίες οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους φρόντισαν να μειώσουν τις αποζημιώσεις των εργατών στην περίπτωση της υπερεργασίας και υπερωρίας.
Σε μια στιγμή μάλιστα που η ανεργία «σπάει κόκαλα», αντί η κυβέρνηση να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των υπερωριών, δημιουργώντας αντικίνητρα στη χρήση τους και προϋποθέσεις για νέες προσλήψεις στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη υπερεργασίας, έρχεται να προχωρήσει παραπέρα την πλήρη «απελευθέρωση» της υπερωριακής απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3863/2010 η υπερεργασία, που πριν αμειβόταν με προσαύξηση 50%, αμείβεται με προσαύξηση 20%. Για τις μέχρι 120 υπερωρίες το χρόνο προβλεπόταν προσαύξηση 50% και τώρα 40%. Για πάνω από 120 υπερωρίες προσαύξηση 75% και τώρα 60%. Μεγάλη μείωση σημειώθηκε και στις παράνομες υπερωρίες. Η προσαύξηση για αυτές ήταν 250% και τώρα είναι μόλις 80%, πάντα αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι γίνονται, από τους ανύπαρκτους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών του αστικού κράτους.
Αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις, τις οποίες διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, έρχεται να ενισχύσει τώρα η κυβέρνηση, με το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» μάλιστα να κάνει λόγο για ανάγκη «εξορθολογισμού της χρήσης και του κόστους των υπερωριών», αφού, όπως υποστηρίζεται, «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα», δηλαδή για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.