Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκκρεμότητες

Με συνοπτικές διαδικασίες - χωρίς καν δίκη στο ακροατήριο! - θα «καθαριστούν» έως το τέλος του 2022 οι πάνω από 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις που υπάγονται στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, όπως προβλέπει νομοσχέδιο που έδωσε σε «διαβούλευση» η κυβέρνηση. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν εδώ και χρόνια και θεωρούνται πλέον από τις τράπεζες «παρενέργεια» του νόμου Κατσέλη, αφού τα δικαστήρια καθυστερούν να τις εκκαθαρίσουν και να τις αποδώσουν «για τα περαιτέρω»... Ετσι, το νομοσχέδιο αυτό είναι επί της ουσίας «το άλλο μισό» του εκτρώματος που παρουσιάστηκε πρόσφατα για το «πτωχευτικό δίκαιο», το οποίο προβλέπει «πογκρόμ» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικάρηδες στα σπίτια τους, με το μαχαίρι των τραπεζών και της έξωσης στο λαιμό τους. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι όλες οι ρυθμίσεις των αστικών κυβερνήσεων για την υποτιθέμενη «προστασία» της πρώτης κατοικίας δεν ήταν παρά ένα «φύλλο συκής», για να θωρακίζεται βήμα βήμα το νομοθετικό πλαίσιο των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά στρώματα. Επιβεβαιώνεται επίσης πως όταν πρόκειται για τη στήριξη των τραπεζών, ώστε αυτές με τη σειρά τους να δώσουν «ώθηση» σε έναν νέο κύκλο συσσώρευσης των επιχειρηματικών ομίλων, τα «αντανακλαστικά» όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού είναι αστραπιαία. Είναι όμως «σκουριασμένα» και «μπλεγμένα στη γραφειοκρατία» όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη, όπως για παράδειγμα οι αποζημιώσεις των πνιγμένων στην Εύβοια και άλλα...

Αλληλουχία

Με νέα επιστολή στον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρεται στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ και σημειώνει με νόημα ότι «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια...». Η επισήμανση αυτή δείχνει το πώς «διαβάζει» η Τουρκία - και όχι μόνο - τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο και τη διαφημίζει ως βάση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και με την Τουρκία. Μέσα στο «γήπεδο» των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπου παίζει μπάλα και η ελληνική αστική τάξη, τέτοιες συμφωνίες δεν μπορεί παρά να «διαβάζονται» ως κρίκοι σε μια αλυσίδα διευθετήσεων που προετοιμάζουν το επόμενο βήμα, στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, που είναι κεντρική αμερικανοΝΑΤΟική επιλογή. Απ' αυτή τη σκοπιά, δεν είναι τυχαία και η απάντηση που έδωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο. Υπάρχει μια «απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια», είπε ο Ν. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι «τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο» και ότι «η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει την πολυμερή συνεργασία». «Κάθε πράγμα στον καιρό του», επομένως, προσθέτοντας κάθε φορά και μια νέα ψηφίδα στην ...αλληλουχία των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή.

Φουρνέλο

Με αφορμή το «σχέδιο Πισσαρίδη» για τις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση πλασάρει ως «νέο» τον χρηματιστηριακό τζόγο, τον «ατομικό κουμπαρά», που θα γεμίζει τάχα από τις «επενδύσεις» των ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών επιχειρήσεων, οι οποίες θα διαχειρίζονται τις εισφορές των ασφαλισμένων. Δεν μας λένε όμως, τι γίνεται όταν ο νέος πετάγεται στην ανεργία, όταν για χρόνια υποαπασχολείται, όταν το μίζερο μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του; Ποιος θα πληρώνει τις εισφορές; Ποιες είναι οι εγγυήσεις για το ύψος της σύνταξης που θα δώσουν στο τέλος του εργασιακού βίου οι περίφημοι «διαχειριστές» των εισφορών τους; Και δεν απαντάνε επειδή δεν έχουν τίποτα να πούνε, τίποτα να εγγυηθούν. Οι νέοι εργαζόμενοι όμως έχουν πείρα. Αυτοί που τους καταδίκασαν να δουλεύουν μέσα σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα, δεν μπορούν να τους τάζουν γεράματα στον ...παράδεισο. Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που έκοψαν με το «έτσι θέλω» τις συντάξεις των γονιών και των παππούδων τους, κλέβοντας τον ιδρώτα τους, πάει πολύ να εμφανίζονται σήμερα ως «προστάτες» των νέων εργαζομένων. Αλλωστε, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι όλα τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησαν κατά την περίοδο της πανδημίας όχι μόνο δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω, αλλά τους δίνουν και μόνιμο χαρακτήρα. Αποδεικνύεται δηλαδή πως η πανδημία αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να αναπροσαρμόσουν στις ανάγκες τους την αγορά εργασίας, βάζοντας παράλληλα «φουρνέλο» στα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων κυρίως εργαζομένων.

Κεραμίδι

Οι εκτοξευμένες τιμές των ενοικίων, όπου για μία γκαρσονιέρα μπορεί κάποιος να πληρώσει μέχρι και 300 ευρώ, οι μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, σε συντήρηση και φύλαξη, μετατρέπουν και φέτος σε Γολγοθά την προσπάθεια ανεύρεσης φοιτητικής στέγης για χιλιάδες οικογένειες που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Αντί όμως η κυβέρνηση να πάρει μέτρα πραγματικής στήριξης των λαϊκών οικογενειών, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες με τη φοιτητική στέγη, εξαγγέλλοντας την κατασκευή εστιών με ΣΔΙΤ. Στις ελλείψεις δηλαδή και στην άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται με ευθύνη του κράτους, η κυβέρνηση προτείνει ως «λύση» τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της ανάγκης χιλιάδων λαϊκών οικογενειών να βρουν ένα κεραμίδι για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους! Με την έναρξη επομένως της νέας φοιτητικής χρονιάς, παράλληλα με τη συλλογική διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των φοιτητών, πρέπει να δυναμώσει η πάλη και για όλα όσα στερούν το δικαίωμα της μόρφωσης από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, με βασικό ανάμεσα σε άλλα το ζήτημα της φοιτητικής στέγης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1658 Πεθαίνει ο Αγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Ολιβερ Κρόμγουελ, ηγέτης στον Εμφύλιο Πόλεμο κατά του βασιλιά Καρόλου του Α' και «Λόρδος Προστάτης» της Μ. Βρετανίας το 1653 - 1658.

1783 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Συνθήκη του Παρισιού).

1843 Ξεσπά στην Αθήνα το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη, που εξαναγκάζει τον βασιλιά Οθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1929 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει δύο συντάκτες, δύο τυπογράφους και έναν διορθωτή του «Ριζοσπάστη» με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1939 Δύο μέρες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, η Βρετανία και η Γαλλία τής κηρύσσουν τον πόλεμο, δίχως ωστόσο να ρίξουν τουφεκιά. Είναι ο λεγόμενος «παράξενος πόλεμος», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου παράξενος, αφού οι ιμπεριαλιστές ευελπιστούσαν σε μια προέλαση της φασιστικής πολεμικής μηχανής προς ανατολάς (δηλαδή τη Σοβιετική Ενωση).

1943 Γενική απεργία κηρύσσεται στη Βέροια κατά της ομηρίας, της τρομοκρατίας και της υποχρεωτικής εργασίας. Ολοι οι χώροι δουλειάς νεκρώνουν, ενώ οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν από διαδηλωτές.

1943 Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σικελίας, αρχίζει η απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά) στην κυρίως Ιταλία. Την ίδια μέρα η Ιταλία συνθηκολογεί και ο πόλεμος συνεχίζεται με τις γερμανικές δυνάμεις που παραμένουν στην ιταλική χερσόνησο.

1954 Η κυβέρνηση Παπάγου ανακοινώνει τη σύλληψη πάνω από 60 στελεχών του ΚΚΕ (μεταξύ των οποίων ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, ο Κυριάκος Τσακίρης κ.ά.). Ο Γ. Παπανδρέου συγχαίρει τα Σώματα Ασφαλείας.

1954 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1974 Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

1984 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Μάνος Κατράκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ